jul 25, 2019 | Actueel, Alle tips | 0 Reacties

Heb je grond geërfd of gekocht? Valt jouw grond onder de pachtwet?

Sommigen kopen landbouwgrond als belegging, anderen hebben het misschien geërfd. Soms is het gelegen in een beschermde landbouwzone en dus is het toch niet geschikt om er een woning op te trekken, tenzij het bestemmingsplan zou wijzigen natuurlijk. Soms heeft een landbouwer belangstelling om de grond te huren, maar de vraag is of je dan onder de pachtwet valt en kan je die grond dan nog aanwenden voor eigen gebruik door er bijvoorbeeld bomen of fruitbomen op te zetten waarvan je de opbrengst voor jezelf kan houden. Kan je wel ontsnappen aan die pachtwet?

Wel, eigenlijk is het niet zo eenvoudig om te ontsnappen aan de pachtwet, die de boeren trouwens zeer goed kennen en ook zullen toepassen. Maar er zijn wel enkele voorwaarden nodig opdat een landbouwer de pachtwet zou kunnen inroepen. Allereerst moet er een overeenkomst zijn tussen twee partijen. Een van die partijen moet een exploitant van een landbouwbedrijf zijn, dat wil zeggen dat het een bedrijf is dat landbouwproducten voortbrengt met het oog op de verkoop. Tussen deze partijen kan een huurovereenkomst worden gesloten, maar ze kan niet tegen de geest van de wet ingaan.

Grond verhuren aan een landbouwer valt onder de pachtwet en daar kan je niet meer onderuit.

Bijvoorbeeld een perceel verhuren voor twee jaar kan niet, want dan geldt de pachtwet en zit je voor dertig jaar vast aan het bedrijf. Een manier om er aan te ontsnappen is er voor te zorgen dat de boer jou geen tegenprestatie moet betalen voor de grond. Zonder tegenprestatie is er geen huurovereenkomst. Je moet voorzichtig zijn met het laten ondertekenen van papiertjes waarin je verklaart dat er geen tegenprestatie is, terwijl de boer jou „in het zwart” moet betalen. Je zou wel eens geconfronteerd kunnen worden met deze procedure, want als er een spoor van deze betaling kan aangetoond worden, geldt meteen de pachtwet en kan de rechter je verplichten hiermee rekening te houden.

Sommigen beweren dat „seizoenspacht” een mogelijke oplossing is, maar hiervoor zijn bijkomende voorwaarden nodig. Seizoenspacht moet bijvoorbeeld minder lang duren dan een jaar. Beide partijen moeten landbouwers zijn. Dus als particulier mag je aan een landbouwer geen grond onder de seizoenspacht verhuren. Temeer: diegene die de huur aangaat, moet een exploitant zijn die vooraf bemestingswerken heeft uitgevoerd en de grond heeft voorbereid. Deze overeenkomst mag bovendien niet voor opeenvolgende jaren worden gesloten, het gaat dus echt om een tijdelijk contract onder beroepslui. Na een onderbreking mag er wel een nieuwe overeenkomst worden afgesloten. Je hebt ongetwijfeld al begrepen dat het, als je grond aan een landbouwer wil verpachten, het bijzonder moeilijk zal zijn om aan de landbouwpachtwet te ontsnappen. Vergeet niet dat landbouwers ook goed omringd en beschermd zijn door hun beroepsverenigingen en dat als ze kunnen bewijzen dat er een onwettige overeenkomst is afgesloten ze zich tot de rechter zullen wenden om toch de toepassing van de wet te vragen en de landbouwpachtwet te laten toepassen en die is gewoonlijk in het voordeel van de landbouwer.

Het is dus best eens goed na te denken vooraleer je een landbouwer op je grond toelaat. Je kan misschien beter overwegen om zelf het stuk grond in gebruik te nemen. Maar je moet je wel inlichten want niet alle gewassen zijn op elke plaats toegelaten. Fruitbomen en hoogstammige bomen mag je niet om het even waar planten. Wissen behoren wel tot een normale landbouwexploitatie, maar hieromtrent kunnen ze je op de technische dienst van jouw gemeente inlichtingen verschaffen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer