apr 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Het beste medicijn: gezond voedsel

Goed voedsel is belangrijk en variatie is noodzakelijk. Elke soort voedsel heeft bijzondere eigenschappen en niet alle voedsel heeft dezelfde eigenschappen. De natuur bewijst het ook door ons op elk moment van een ander seizoen ons een verschillend soort voedsel aan te bieden. Daar is een reden voor. Op enkele daarvan gaan we nader in. Verkeerde voeding of slecht bewaard voedsel kan ons ziek maken, terwijl goed gekozen voedsel ons weer gezond kan maken.

Bananen tegen depressies

Wie een banaan eet, weet dat hij ongeveer 100 calorieën binnen heeft. Bananen zijn rijk aan kalium en vitamine B6 en bevatten ook flinke hoeveelheden vitamine C en de elementen riboflavine, folacine, magnesium en vezels. Kalium controleert het waterevenwicht in ons lichaam en zorgt ervoor dat zowel ons hart, ons zenuwstelsel als onze spieren in optimale conditie blijven.

Waarom moeten we regelmatig bananen eten?

Omdat ze, in tegenstelling tot wat de meeste mensen geneigd zijn te denken, zeer licht verteerbaar zijn. Ouders doen er goed aan hun opgroeiende kinderen bananen te geven omdat ze de groei stimuleren. Ook ouderen ondervinden er baat bij omdat ze het tekort aan calcium tegengaan en daardoor osteoporose helpen voorkomen. Bananen zijn ook uitstekend tegen diarree en voorkomen maagzweren. Wie een te hoge bloeddruk heeft moet bananen eten omdat de kaliumrijke bananen het teveel aan ongezonde zouten kunnen neutraliseren. Deze fruitsoort is zelfs van nut bij de bestrijding van depressies. Ze is immers rijk aan aminozuren die zorgen voor de aanmaak van endorfines in het brein.

Wist je dat het verstandig is om na het leveren van intensieve, lichamelijke inspanningen (bvb.na het sporten) een banaan te eten, omdat de kalium in deze vrucht de waterhuishouding in het lichaam weer in evenwicht brengt, de werking van het hart snel regulariseert en de bloeddruk even vlug naar zijn normale peil doet terugvallen. Bovendien zorgt de vitamine B6 ervoor dat het energiepeil van het lichaam in een wip weer op peil gebracht wordt.

Tomaten, wortelen, groenten en vruchten: we hebben het allemaal nodig voor onze gezondheid. Kanker, depressies, ontstekingen, vroegtijdige veroudering kunnen voorkomen worden door een gezonde voeding.

Wortelen en bètacaroteen

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, dat door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Daarom zijn worteltjes goed voor de ogen. Maar deze groente bezit nog andere, schitterende eigenschappen. Zo verstevigt ze onze afweer tegen allerlei ziekten en zorgt ze ervoor dat we minder vatbaar voor infecties zijn. Worteltjes zijn ook goed voor de huid, de tanden, het tandvlees en het bloed. Ten slotte beschermen ze ons inwendig tegen zonnebrand.

Waarom moeten we dan wortelen eten? Dat ligt voor de hand: bètacaroteen is een antioxiderend middel dat helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen. Dat zijn schadelijke zuurstofmoleculen die het gevolg zijn van de stofwisseling, van Uv-licht of milieuvervuiling. Ze berokkenen schade aan lichaamscellen en worden in verband gebracht met kanker en hartkwalen.

Daartegen helpen antioxiderende stoffen (zoals bètacaroteen). Zelfs bij kanker kun je met antioxidanten de celdeling vertragen. Wortelen ontwrichten het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de snelheid waarmee kwaadaardige tumors tot ontwikkeling komen.

Het betacaroteen kan gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen als de wortelen gekookt zijn.

Kiwi’s: een vitaminebom

Weinig voedingswaren bevatten zoveel vitamine C als kiwi’s. In één kiwi zit de aanbevolen dagdosis. Het belang van vitamine C kunnen we niet genoeg accentueren. Deze vitamine zorgt voor een gezond gebit (zowel tandvlees als tanden!), een sterk skelet en stevige bloedvaten. Wonden helen sneller als er voldoende vitamine C aanwezig is. Verder wordt de afweer versterkt en ijzer gemakkelijker opgenomen. Vooral mensen die aan bloedarmoede of anorexia lijden, ondervinden er baat bij. Dankzij kiwi’s wordt de cholesterol niet geoxideerd. Kiwi’s verhogen het effect van andere antioxidanten zoals vitamine E en bètacaroteen. Ze dienen zo vers mogelijk te worden gegeten. Als je ze te lang bewaart worden ze niet enkel slap, maar verliezen ze ook erg veel vitamines.

Tomaten, rijk aan lycopeen

Naast vitamine C zijn tomaten ook goede bronnen van vitamine A en E. Meervoudig onverzadigde oliën en noten bevatten méér vitamine E dan tomaten. In tegenstelling tot oliën en noten zijn tomaten caloriearm. Als vitamine E en C in éénzelfde vrucht voorkomen, is hun antioxiderend effect bijzonder sterk. Wie regelmatig tomaten eet, krijgt gezonde bloedvaten en celmembranen.

Waarom moeten we vaak tomaten eten? Omdat tomaten de huid beschermen tegen acné, en puistjes. Tomaten zijn ideaal tegen stress en vermoeidheid. Naast de vermelde vitamines zijn tomaten ook rijk aan lycopeen, een stof die zowel tegen kanker als tegen hart- en vaatziekten beschermt. Onderzoek aan de Harvarduniversiteit heeft aangetoond dat mannen die wekelijks minstens vier tomaten eten 20 percent minder risico lopen op prostaatkanker. Bij mannen die minstens 10 tomaten per week eten wordt dit risico zelfs gehalveerd.

Lycopeen heeft ook een belangrijke rol in het verouderingsproces. Dat bleek uit onderzoek aan de Amerikaanse universiteit van Kentucky: vrouwen ouder dan 75 jaar die een hoog gehalte aan lycopeen hebben, slagen er moeiteloos in tot op zeer hoge leeftijd hun zelfstandigheid te bewaren.

Zuivel bron van calcium

Zuivel is een uitstekende bron van proteïne. Daarenboven bevat het grote hoeveelheden calcium, vitamine B12 en riboflavine. In mindere mate zit er ook vitamine A en D in. Eén glas volle melk bevat 8 gram verzadigde vetten en 150 calorieën, terwijl één glas magere melk slechts 1 gram vet en 90 calorieën bevat. Het lichaam heeft grote hoeveelheden calcium nodig zowel voor het bot als voor de immuniteit.  Calcium kan op snelle wijze weer door zuivel worden aangevuld. Vooral vrouwen hebben baat bij een dagelijkse portie zuivel: melk, kaas, yoghurt, karnemelk, om op die manier osteoporose of botafbraak te voorkomen. Vooral in combinatie met vitamine D en K heeft dat een goed effect. Wie last heeft van hardnekkige slapeloosheid kan vòòr het slapengaan een glas melk drinken. Melk bevat immers tryptofaan, een slaap-inducerend aminozuur dat relaxatie in de hand werkt. Dit is trouwens ook de reden waarom melk wordt aanbevolen bij depressies. Daardoor wordt de aanmaak van de opwekkende serotonines, die depressies met succes bestrijden gestimuleerd.

Goed om weten: In magere melk bevindt zich evenveel calcium als in volle melk. Op die manier wordt ruim tegemoetgekomen aan de wens van Hippocrates: Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer