jun 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat helpt best tegen lage rugpijn?

Het is merkwaardig dat minder dan vijf percent van klachten over lage rugpijn, te maken hebben met een afwijking, een ziekte, een echt fysiek probleem zoals artrose of een letsel, terwijl toch meer dan zeventig percent van alle mensen er af en toe of zelfs chronisch last van heeft.

Lage rugpijn wordt in de volksmond vaak, omschreven als “lumbago”, een verzamelnaam voor alles wat met rugpijn te maken heeft. Soms is de pijn treiterend, zeurend, soms zijn het heftige pijnscheuten die plots opkomen.

Als de pijn plots optreedt, is dat meestal het gevolg van een verkeerde houding of werkomstandigheden, of een verkeerd maneuver: bijvoorbeeld een zware last tillen terwijl je die op de rugspieren trekt. Of een verkeerde beweging zoals een plotse draai maken met het lichaam terwijl de voeten blijven staan en je een last aan het tillen was.

De overgrote meerderheid van de mensen heeft af en toe last van rugpijn. Meestal kan je daar zelf iets aan doen door houdingcorrectie, meer bewegen en een ontzurend dieet. Ook de juiste plantenextracten kunnen soelaas brengen.

Het kan ook langzaam optreden en steeds verergeren. Dat is bijvoorbeeld het geval met ontstekingsziekten, met spieraandoeningen, met reumatische problemen. Het kan ook gebeuren dat de pijn begint na een nachtje slapen. In dat geval moet bekeken worden of de slaaphouding comfortabel genoeg is, of de matras niet aan vervanging toe is, of ze niet te zacht of te hard is.

Een goede matras moet het lichaam ondersteunen en niet laten wegzakken. Ze moet ook over de hele breedte het lichaam in een comfortabele positie houden, zodat je niet telkens naar het midden van het bed rolt, waar je je partner kunt hinderen, of zelf gehinderd worden.

Vroeger ging men er van uit dat rust de beste oplossing was tegen pijn in de lage-rug-streek. Tegenwoordig weet men beter en ziet men dat goede bewegingen, zelfs dagelijkse oefeningen het beste zijn voor pijn in de onderrug. Zwemmen (vooral rugzwemmen, geen crawl of schoolslag) zijn ideaal, evenals wandelen, fietsen (met rechte rug) en aangepaste rugspieroefeningen zoals in ruglig op een harde ondergrond fietsbewegingen maken in de lucht, knieën optrekken en benen uitstrekken, de onderrug zo hard mogelijk tegen de grond duwen. Dat alles zal de ruggenwervels en de rugspieren ontspannen en de bloedtoevoer herstellen.

Een juiste behandeling bij een ervaren kinesist of manuele therapeut kan je ook al door de moeilijkste periode heen helpen.

Wat kan je doen als je klachten hebt?

 • Een warm bad kan de ergste pijn verzachten, waarna je ontspannende rugspieroefeningen kunt doen.
 • Zorg dat je overgewicht corrigeert. Elke kilo te veel is een extra belasting voor de rug.
 • Versterk je rugspieren en je buikspieren. Deze laatste zijn de antagonisten van de rugspieren. Wie sterke buikspieren heeft, loopt minder risico op rugletsels en rugpijn.
 • Zorg voor een goede, ergonomische zithouding aan je bureau. Scherm op ooghoogte en armleuningen van de stoel op gelijke hoogte van het bureau. De benen en knieën lichtjes opgetrokken (voetbankje).
 • Vermijd stress, want ook dat heeft een negatieve invloed op je rug. Rugpijn verraadt doorgaans stress.
 • Drink voldoende, zodat de nieren toxines kunnen verwijderen, maar vermijd alcohol.
 • Vermijd verzuring van het lichaam en zorg voor een alkalisch overschot: meer fruit, meer groenten en volkoren, minder vlees, liever vis, weinig zuivel, tenzij de gefermenteerde vorm, geen alcohol, geen tabak.
 • Een ervaren chiropractor of manuele therapeut kan met een juiste manipulatie de pijn snel verzachten, waarna aangepaste oefeningen moeten volgen.
 • Vermijd langdurig stilzitten. Beweging is van groot belang!
 • Als de klachten langer dan een week aanhouden is het verstandig uw huisarts te raadplegen die kan nagaan of er geen echte hernia in het spel is. Dat uit zich meestal door het uitstralen van de pijn naar het been tot in de voet.
 • Gebruik een aangepast en goed natuurlijk middel, dat de oorzaak aanpakt, liever dan het probleem te verdoezelen met pijnstillers die ook nadelen kunnen hebben.
 • Ideaal daarvoor is Articulan van Fytobell, omdat het Duivelsklauw, Salix, Urtica, Equisitum en Solidago bevat, stuk voor stuk kruiden die comfort geven in verband met de gevoeligheden van spieren en gewrichten.

Je vindt Articulan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-862. Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer