nov 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gestoorde darmen kunnen je depressief maken

Het belang van gezonde darmflora begint langzaam maar zeker door te dringen. De relatie tussen de gezondheid van de darmen, de hersenen en de longen is de jongste tijd op de voorgrond gekomen. Niet zonder reden worden de darmen “het tweede brein” genoemd. Want in de darmen hebben bacteriën een heel belangrijke functie: ze bouwen de immuniteit op en zijn daardoor verantwoordelijk voor ziekte of gezondheid.

Er is een tijd geweest dat men dacht dat de darmen enkel een verteringsfunctie hadden en afgifte van bruikbare stoffen en transport van afgewerkte producten. Nu weet men dat door antibioticamisbruik er zoveel meer belangrijke functies in de darmen plaats vinden. Zelfs emoties hebben te maken met de gezondheid van de darmen. Niet zonder reden heeft men het over “buikgevoel”, wat wijst op een soort intelligentie, een beslissing die met de buik genomen wordt. Niets mis mee, tenzij er iets mis is met de darmen. Dat de darmen meer met de hersenen te maken hebben, is bekend sedert men weet dat gelijkaardige stoffen in de hersenen worden aangemaakt als in de darmen: endorfines. Daarom heeft men het ook over “vlinders in je buik”.

Bij sterke emoties heb je ongetwijfeld al gemerkt dat het “op je buik slaat”, dat betekent dat de negatieve ervaringen (of soms erg positieve) meteen een reactie van je ingewanden oproepen: heftige diarree bijvoorbeeld.

In de Chinese geneeskunde is dat al langer bekend en worden buikmassages toegepast bij emotionele blokkades, bij persoonlijke problemen. Ook bij chronische longaandoeningen richt men steeds meer de aandacht op de gezondheid van de darmen. De darmen hebben dus een veel uitgebreidere functie dan enkel om het voedsel te verteren en bruikbare stoffen door te geven aan de bloedsomloop en afvalstoffen te elimineren.

Darmproblemen hebben vaak een emotionele achtergrond.

Let op de tekenen

Darmklachten komen ontzettend veel voor. Het is niet enkel een “voorrecht” voor de vakantieperiode. Darmklachten die veelal toeristen overvallen worden daarom ook de “turista” genoemd, omdat ze het gevolg zijn van een veranderend eetgedrag op vakantie. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op je bord kreeg (zoals ijskreem) of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon als gevoelig persoon ijsjes hebt genuttigd, dan is het niet ongewoon dat je nadien pijn in de buik, meer bepaald darmpijn krijgt. Er kan zelfs een darmcatarre, een darmontsteking ontstaan zijn.

Dergelijke problemen worden meestal voorafgegaan door allerlei vormen van diarree, soms bloedend, gaan soms met koliekaanvallen, of soms met grote winderigheid gepaard, in ernstige gevallen ook met snelle vermagering, dehydratatie of een verlies van vocht uit de weefsels, maar normaal zijn ze verder niets ongewoon of erg verontrustend. Je kan echter wel best de oorzaak laten opsporen, zeker als het blijft aanslepen, want anders kun je daardoor ernstig in de problemen komen. Desondanks hebben darmziekten meestal een psychische achtergrond. Hoe ga je daarmee om?

Artsen hebben vastgesteld, en deze patiënten weten het trouwens zelf ook maar al te goed, dat zieken die problemen hebben met een ontsteking of verzwering van de twaalfvingerige darm, vaak hervallen. De klassieke medicatie werkt zolang ze genomen wordt, maar het leidt niet al te vaak tot definitieve genezing. Darmpatiënten blijven daarom vaak levenslang met een probleem opgezadeld dat met hoogten en laagten doorheen hun leven sluipt. Een kwelduivel als levensgezel dus.

Emotionele problemen

Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van de steeds weerkerende problemen meestal in het psychische domein moet worden gezocht. Patiënten die voortdurend last hebben van darmklachten zijn doorgaans heel gevoelige naturen voor wie de emotionele druk te groot is, die leven met conflictsituaties, die in onmin met zichzelf of met de anderen leven of hun taak, positie en functie in het leven nog niet duidelijk hebben ontdekt of niet hebben afgebakend. Bovendien worden eenvoudige problemen vaak tot immense conflicten opgeblazen en als onoverkomelijk beschouwd.

Deze patiënten hebben trouwens ook meestal last van chronische depressies: ze slapen slecht, hebben last met de spijsvertering of zelfs helemaal geen trek in eten, ze eten ook meestal ongezond en eenzijdig en zolang aan het grondconflict plus de slechte eet- en drinkgewoonten niets wordt gewijzigd blijven de darmproblemen dan ook bestaan.

Onderzoek toont aan dat meer dan 90 percent van de serotonine (het gelukshormoon) in de darmen wordt aangemaakt. Dat verklaart meteen de relatie tussen depressieve stemmingen en slechte darmfunctie of zieke darmflora. De zenuwstructuur van hersenen en darmen zijn erg gelijkend en de nervus vagus zorgt voor de communicatie tussen darmen en hersenen. Er is een wisselwerking tussen brein en darmen. Dat verklaart waarom emoties snelle reacties van de darmen kunnen uitlokken: diarree bij problemen, of door stress aan de vooravond van een examen, of een sollicitatiegesprek.

In gevallen waar de verzweringen werden verwijderd door een heelkundige operatie, zag men dat naderhand de problemen zich verlegden: de patiënt kreeg last van maagzweren. Gelijk welke symptomatische behandeling is dus maar tijdelijk, als ze niet wordt ingepast in een compleet psychotherapeutisch en dieetprogramma.

Deze patiënten moeten zich leren ontspannen, eventueel met sport, door ademhalingsoefeningen of gesprekstherapie als ze last hebben van eenzaamheid en nergens anders met hun vragen en problemen terecht kunnen, geen luisterend oor vinden en de troost die ze zoeken niet bereikbaar is.

Een goede en eenvoudige tip: Ze moeten vakantie nemen en de remmen losgooien. Ze moeten ook leren het kniezen te vervangen door het uiten van hun ideeën. Ze moeten leren anderen ongezouten hun mening te zeggen, weliswaar op een treffelijke manier zodat ze er naderhand ook geen spijt van hoeven te krijgen.

Dieet aanpassen

Uiteraard is een gezond dieet van groot belang om de darmen weer gezond te maken, zodat de serotonine, een neurotransmitter weer kan aangemaakt worden en je gelukkiger kan maken.

Hoe moet je eten in geval van darmproblemen? Er is een verschil tussen verstopping en diarree.

Bij verstopping is het duidelijk: meer vezels en dat betekent meer fruit en groenten, peulvruchten en noten, maar minder of beter nog, helemaal geen suiker. Ook meer water drinken en bewegen. Wandelen is al uitstekend.

In geval van diarree kan je best uitzoeken wat problematisch is en wat niet. In het begin aardappelpuree, zachtgekookte groenten, maar geen koolsoorten, noch ui. Beslist geen tabak noch alcohol, geen scherpe kruiden, geen prikkelende stoffen. Volkorenproducten kan je beter eerst toasten. Vruchten en groenten niet samen gebruiken en uiteraard goed kauwen! Geraspte bruin geworden appel, aardbei en worgtelsoep zijn uitstekend en stoppend. Een goed probioticum is hier op zijn plaats.

Maar voor alles is een gerust gemoed en een vrolijke ziel van vitaal belang. Zoek dergelijke mensen op en vermijd kniezers, ze kunnen jou ook alleen maar besmetten. Op die manier geraak je toch nog levenslang gezond.

Uiteraard is het erg belangrijk dat de ziel wordt gezuiverd, dat de emoties worden geventileerd, dat de patiënt zich leert te uiten en in harmonie met de omgeving leert te leven of althans zijn eigen positie goed kan afbakenen. Natuurlijk kan je de schade door jarenlange mishandeling van het spijsverteringsapparaat niet in één trek wegwerken. Daar moet tijd overheen gaan. Je kan wel het darmmilieu een handje helpen bijvoorbeeld met hoge darmspoelingen. Massages van de buikstreek, oefeningen, en vooral een gezond dieet kunnen je beslist helpen. Ook de natuur kan je helpen met uitstekende extracten.

Een tip:

Bij verstopping: Frangulabiose van Fytobell, met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Bij diarree: Digesbiose (probiotica) van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278. Je kan zowel Frangulabiose als Digesbiose online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer