okt 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De snelle afslanktruc met trage suikers

Een van de grote problemen van deze tijd is overgewicht. Het is ook een risicofactor voor Corona. Dus kan je maar beter op je gewicht letten, eventueel afslanken en vooral gezond eten, want: elk pondje gaat door het mondje. Overgewicht kan wel een complexe zaak zijn. Er is een genetische factor, een hormonale component, maar vooral een evenwicht of verstoring ervan tussen de hoeveelheid calorieën die worden ingenomen en het aantal dat wordt verbruikt of “verbrand” zoals dat in vaktermen heet. Aangezien gemiddeld vijftig tot zestig percent van de calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, moet daar de aandacht naartoe gaan.

Om gezond te zijn, te worden of te blijven moet de voeding evenwichtig zijn samengesteld. Dat betekent dat alle elementen die het lichaam nodig heeft uit voeding moeten komen. Dat zijn koolhydraten, vetten, mineralen, vitamines, oligo-elementen, antioxidanten enz. Daaruit kan het lichaam bouwstoffen of brandstof maken die het nodig heeft om te functioneren.

Snelle suikers zijn een bedreiging voor je gezondheid. Beschavingsziekten zoals ze genoemd worden, zijn diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid. Maar ook gebrek aan vezels in de geraffineerde suikers en granen ondermijnen je weerstand. Met trage suikers loop je veel minder risico en dat is in deze coronatijden een geruststelling.

Een van die stoffen behoren tot de koolhydraten, kortweg suikers genoemd. Die bevatten glucosegroepen die door de spieren worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd, of tijdens een wandeling of om een karwei te verrichten. Alles wat niet wordt verbruikt, wordt opgeslagen in de spieren of de lever onder de vorm van glycogeen, zodat als je plots een inspanning moet leveren, die glycogeen weer als brandstof kan worden aangesproken.

Bij die suikers of koolhydraten wordt een onderscheid gemaakt tussen wat genoemd wordt snelle of trage koolhydraten. Die benaming refereert naar de snelheid waarmee de suikers in het bloed worden opgenomen. Snelle suikers komen heel snel in omloop, terwijl trage suikers slechts langzamer worden opgenomen en er een hele tijd over doen. Die snelle suikers veroorzaken pieken in de bloedsomloop en omdat het lichaam daar niet van houdt en naar een evenwicht streeft, wordt insuline ter hulp geroepen om die piek af te vlakken. Wie regelmatig veel en snelle suikers eet, moet dus vaak een beroep doen op insuline, waardoor het lichaam kan uitgeput geraken en op de duur een ongevoeligheid voor insuline kan ontwikkelen. Daarmee is de eerste stap gezet naar diabetes type 2, kortweg in de volksmond suikerziekte genoemd.

De voeding speelt hierbij dus een grote rol.

Snelle suikers vind je in vezelarme producten: fruitsap, frisdrank, snoep, gebak, pralines, suikerklontjes, ijsjes, maar ook in wit brood, witte pasta’s, witte rijst, fastfood, pizza’s, precies omdat de granen die werden gebruikt geraffineerd werden en dus geen of weinig vezels bevatten.

Daarnaast heb je de glycemische index, dat is de hoeveelheid koolhydraten die een bepaalde product bevat. Daarmee kan je nagaan of een bepaald product veel of weinig suikers bevat. Maar er is ook de glycemische lading: de G.I. tegenover de G.L.

De glycemische index bepaalt wel de hoeveelheid suikers of koolhydraten, maar de glycemische lading bepaalt de hoeveelheid die per tijdseenheid in de bloedsomloop wordt opgenomen.

De combinatie van stoffen bepaalt o.m. de glycemische lading. Dat betekent als je een snelle suiker samen met een vet of een eiwit tegelijk op neemt, de glycemische lading lager zal zijn.

Er zijn producten die de glycemische lading fel naar beneden halen: vezels, zuren, eiwitten en vetten.

Hoe lager de glycemische index, hoe lager de lading kan zijn en hoe lager de glycemische lading, hoe beter voor het organisme.

Zo is vastgesteld dat de cholesterolwaarden stijgen door de snelle suikers en dus door de glycemische lading. Vroeger was men van oordeel dat het kwam door de vetten, tegenwoordig denkt men het omgekeerde.

Vanwege de coronacrisis komt de immuniteit steeds meer in beeld. Die wordt in hoofdzaak opgebouwd in de darmen. Dit microbioom bepaalt hoe groot de respons zal zijn tegenover vijandige indringers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Hoe gezonder de darmflora, des te gezonder ben jij en hoe beter je lichaam in staat is de indringers te verdrijven. Vezels zijn echt voedsel voor de goede bacteriën in de darmen en bouwen aan een gezond microbioom. Die vezels verhinderen ook dat suikers snel worden opgenomen.in de bloedsomloop. Heb je te weinig vezels, dan krijg je dus suikerpieken en wat je niet verbruikt wordt opgeslagen onder vorm van vet: je verdikt. Vezels verminderen die pieken en bovendien voorkomen ze dat je snel een dip krijgt na het nuttigen van koolhydraten, waardoor je geneigd bent om opnieuw snelle suikers te eten. Probeer het eens als een doos koekjes voor je staat, je te beperken tot één koekje. Lukt niet: de insuline breekt de suiker af en je krijgt alweer een hongergevoel, een dipje en je grijpt weer naar suiker.

Wat is dan het ideaal?

Vermijd snelle suikers. Dat betekent zowel suiker (klontjes en kristalsuiker) maar ook alle voeding waarin deze snelle suikers verwerkt zijn, of door bewerking verarmd zijn tot snelle koolhydraten. Kies dus altijd voor een volkorenvariant. Beperk de koolhydraten als je wil vermageren, maar kies voor gezonde vetten (vis).

Eet voldoende vezels: groenten en fruit, maar dan met schil en al, precies vanwege de vezels, maar ook omdat daar de meeste vitamines en mineralen te vinden zijn. De vezels zorgen voor een lagere glycemische lading en voor een langzamere opname van de koolhydraten. Insulinepieken zijn niet nodig. Je verdikt dus niet, maar je helpt op die manier ook suikerziekte of diabetes voorkomen.

Eet ook voldoende groenten, precies vanwege de vezels en een deel van de groenten die je eet moet rauw zijn: zo krijg je zowel wateroplosbare vezels als niet oplosbare vezels, waaraan de darmbacteriën zich tegoed zullen doen. Zo versterk je opnieuw je weerstand, blijf je slank, of kan je het worden en voorkom je een te hoge cholesterol en diabetes.

Fruit met veel vezels zijn appel, banaan, peren, pruimen. Heb je een dipje? Smul dan een banaan, dat is goed voor je.

Natuurlijk bevalt een zoete smaak en dat is de truc van de suikerindustrie en de raffinagelobby. Het is verarmd voedsel, dat je gezondheid bedreigt. Maar die zoete smaak dan? Daar is gemakkelijk een mouw aan te passen, want steviolglycosiden zijn veel zoeter dan suiker, maar bevatten geen koolhydraten, veroorzaken dus geen problemen en je verdikt er niet van: ze zijn afkomstig van de Stevia-plant.

Een tip: Stevabell van Fytobell, compleet op basis van steviolglycosiden, zeer zoet, maar geen calorieën en dus ook geen koolhydraten. Het bestaat zowel in vloeibare vorm als in kristalvorm. En het is zo uitgekiend dat je voor je recepten dezelfde hoeveelheid kan hanteren als je tevoren met suiker deed.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan Stevabell ook online bestellen via www.boverte.com  of via www.almed.be .

Een zoet mondje dus, zonder het risico op een pondje.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer