nov 20, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zonnebank in de winter: huidkanker in de zomer

We leven in de eeuw van de zonnecultuur. Zon, zee, vakantie, skiën, bergen, zonnebank… het is een nieuwe cultuur die de vrije tijd aangenamer maakt. We zijn vergeten wat ze in de negentiende eeuw al wisten: dat de zon de huid sneller doet verouderen. Enkel zeelui en landarbeiders waren toen erg bruin. De adel en lieden van goede stand bleven spierwit, want ze liepen in de zomer met een parasol rond, kwestie van de zon niet op de blanke huid te laten schijnen.

Huidkanker door overdreven zonnebaden en de zonnebank!

En nu wil men het omgekeerde: zoveel mogelijk bruin zien, zo klein mogelijke witte zones en om alles extra lang gedurende het hele jaar te bewaren, hebben we ook nog de kunstzon ontwikkeld en gaan we lange sessies achtereenvolgens op de zonnebank liggen.

We krijgen inderdaad een kleurtje als waren we geboren in het Caribisch gebied, maar tegelijk nemen we een abonnement op een huidziekte en zelfs huidkanker. De huid rimpelt sneller omdat de elastine wordt gebroken, en er ontstaan melanomen die op korte tijd kwaadaardig kunnen evolueren.

De zonnebank bereidt bovendien niet beter voor op een strandvakantie zoals velen denken. Het geeft alleen nog meer overlast op de huid. Wie in de zomer lang zonnebaadt zonder voldoende bescherming, in de winter nog eens naar het hooggebergte trekt en tussendoor op de zonnebank gaat liggen, vraagt om problemen.

Niet te verwonderen dat de huidkankers met meer dan 300 percent gestegen zijn gedurende de laatste vijf jaar.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer