nov 20, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zonnebank in de winter: huidkanker in de zomer

We leven in de eeuw van de zonnecultuur. Zon, zee, vakantie, skiën, bergen, zonnebank… het is een nieuwe cultuur die de vrije tijd aangenamer maakt. We zijn vergeten wat ze in de negentiende eeuw al wisten: dat de zon de huid sneller doet verouderen. Enkel zeelui en landarbeiders waren toen erg bruin. De adel en lieden van goede stand bleven spierwit, want ze liepen in de zomer met een parasol rond, kwestie van de zon niet op de blanke huid te laten schijnen.

Huidkanker door overdreven zonnebaden en de zonnebank!

En nu wil men het omgekeerde: zoveel mogelijk bruin zien, zo klein mogelijke witte zones en om alles extra lang gedurende het hele jaar te bewaren, hebben we ook nog de kunstzon ontwikkeld en gaan we lange sessies achtereenvolgens op de zonnebank liggen.

We krijgen inderdaad een kleurtje als waren we geboren in het Caribisch gebied, maar tegelijk nemen we een abonnement op een huidziekte en zelfs huidkanker. De huid rimpelt sneller omdat de elastine wordt gebroken, en er ontstaan melanomen die op korte tijd kwaadaardig kunnen evolueren.

De zonnebank bereidt bovendien niet beter voor op een strandvakantie zoals velen denken. Het geeft alleen nog meer overlast op de huid. Wie in de zomer lang zonnebaadt zonder voldoende bescherming, in de winter nog eens naar het hooggebergte trekt en tussendoor op de zonnebank gaat liggen, vraagt om problemen.

Niet te verwonderen dat de huidkankers met meer dan 300 percent gestegen zijn gedurende de laatste vijf jaar.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer