mei 30, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Lente is grote schoonmaak in je lichaam

De winter is wel al een tijdje achter de rug, maar toch zijn er nog heel wat mensen die last hebben van de winterblues. Ze geraken hun “winterspek” maar niet kwijt en dagelijkse vermoeidheid, gebrek aan punch en een landerig en zelfs depressief gevoel komen nog heel veel voor.

Dan is dit het ideale moment om schoonschip te maken in je lichaam en de inwendige mens te reinigen. Letterlijk dan, want vooral de darmen krijgen het na de winter extra lastig. Door eenzijdige, te geraffineerde voeding en gebrek aan beweging zit een en ander vast. In heel wat gevallen komt diverticulitis voor als gevolg van een vertraagde of gestagneerde peristaltiek, de darmbeweging die gestoord is en dus blijven toxines je lichaam vergiftigen. De gedachten zijn navenant, het ontbreekt aan initiatief en enthousiasme om iets aan te pakken.

Toch is het nu het ideale moment om er iets aan te doen, want de lente heeft rijkelijk voorzien in detoxmateriaal: de natuur is tot bloei gekomen en talrijke kruiden sieren velden en tuinen die daarvoor kunnen worden gebruikt en erg nuttig zijn en zowel in de keuken voor de smaak als voor de gezondheid kunnen worden aangewend.

Het voorjaar is al een eindje opgeschoven, maar omdat heel wat mensen zich moe en landerig voelen, is het nu het gepaste moment om een detoxkuur te starten.

Superfoods

Je zou deze kruiden gerust superfoods mogen noemen, want hun kwaliteit voor de zuiveringskuur van longen, lever, gal, darmen, nieren en dus ook van de bloedsomloop is echt super. Waarom zou er niet geregeld, zelfs dagelijks gebruik van maken om er snel weer bovenop te komen en je in topconditie te voelen?

Je lichaam is geen vuilnisbak

Een nieuwe lente, en dus grote schoonmaak, ook in het lichaam. De voorjaarszon geeft extra levenskracht maar toch voelen veel mensen zich nu moe, lusteloos, depressief, zenuwachtig, stram, want de grote inwendige schoonmaak werd overgeslagen. Eigenlijk had de vastenperiode daarvoor kunnen dienen en vroeger was dat ook zo, want de religies hadden een beperking gezet op wat per dag mocht gegeten worden. Eigenlijk was dat wel een gezonde maatregel, want een vastenkuur is ideaal om het lichaam te ontgiften. Zie je dat niet zo goed zitten, dan zijn er gelukkig kruiden om dat in uw plaats te doen. Dat wil niet zeggen dat je er maar op los kan vreten, want er zijn toch reinigende kruiden… Zo werkt dat natuurlijk niet. Matigheid is te allen tijde aanbevolen en het lichaam is geen vuilnisbak. Je kan er niet blijven waardeloos voedsel blijven instoppen zonder dat het deksel eraf vliegt, bij wijze van spreken. Vroeg of laat word je ziek.

Dus: reinigen, een zuiveringskuur toepassen en daartoe dankbaar gebruik maken van de gezonde kruidenkracht uit de natuur.

Wie dat heeft overgeslagen kan zijn toevlucht nemen tot kruiden om deze typische voorjaarskwaaltjes te overwinnen.

Voorjaarskuur is grote schoonmaak

Wie last heeft van de typische voorjaarsmoeheid of het slachtoffer is van depressieve stemmingen, ten prooi is aan lusteloosheid kan best beter worden dankzij geschikte lentekruiden. Hierdoor wordt de stofwisseling aangepord en verbeterd, de ingewanden worden gereinigd en de lichaamskracht wordt versterkt.

Maar er is natuurlijk meer.

Het is niet door in je bed te blijven liggen, te luieren en af te wachten tot de natuur haar werk doet, dat je detoxkuur ideaal zal verlopen.

Er is meer nodig dan een kruidje te zoeken en zuiverende thee te gebruiken om van de stofwisselingsslakken verlost te geraken.

Hoe pak je zo’n zuiveringskuur ideaal aan?

Spaar je lever eens

De beste zuiveringskuur die het meest effect zal hebben, begint met het verzorgen van de lever. Dat is het grootste zuiveringsstation van het lichaam. Het belang daarvan wordt onderstreept doordat de natuur voorzien heeft in een eigen bloedsomloop via het poortaderstelsel. Elke centiliter bloed van het lichaam moet door de lever ontgift worden, ontdaan van giftige stoffen die dan nadien door de nieren worden uitgescheiden.

De lever doet uiteraard meer dan dat. Er wordt gal geproduceerd om vetten te verteren. Die gal wordt opgeslagen in de galblaas voor het geval er grote hoeveelheden vet te verteren vallen. Bovendien regelt de lever heel wat processen en komt zelfs tussen in de suikerhuishouding. Overtollige vetten worden door de lever opgeslagen onder de vorm van glycogeen. Als er dan plots een suikerhoeveelheid nodig is, kan de lever die afstaan. Als je wil vermageren en detoxen zal de lever vet verbranden en het glycogeen ter beschikking stellen van belangrijke processen waarbij koolhydraten noodzakelijk zijn, zoals de functie van de hersenen.

Maar bij een detoxkuur is het van belang de lever te ontzien en niet nog meer nodeloos te belasten. Vandaar dat een dagje vasten ideaal is. De spijsvertering komt tot rust en de lever heeft de gelegenheid zich te ontdoen van toxische stoffen. Om die te elimineren via de nieren is water nodig en dan moet je bij een detoxkuur voldoende drinken: zeker twee liter per dag. Meer mag ook. Je kunt gebruik maken van ontgiftende kruiden en sappen, maar daarover later meer.

Slaap voldoende

Niemand kan zonder slaap. Wie dagen achtereenvolgens slaap tekort komt of zelfs slaap overslaat zal daar zeker de gevolgen van dragen. Het lichaam komt niet enkel tot rust tijdens de slaap, het elimineert ook toxische stoffen, zuivert het bloed, geeft rust aan het zenuwstelsel en doet een grote reset van de hersenenfuncties. Wie niet slaapt wordt gek, echt krankzinnig. Er zijn gevallen bekend van mensen die een zogenaamd kampioenschap wilden winnen in zoveel mogelijk dagen en nachten achtereenvolgens wakker blijven. Sommige van die merkwaardige wedstrijden werden zelfs op de radio uitgezonden. Wat niet meer werd uitgezonden was het feit dat na een aantal weken de persoon die het kampioenschap had gewonnen gek werd en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Te weinig slaap vergiftigt het lichaam. Vandaar dat in een detoxkuur ook een slaapkuur past. Je hoeft niet het dubbele te slapen, je moet enkel op tijd naar bed en op tijd weer op.

Beweeg, beweeg, beweeg

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat wie niet beweegt vastroest. Het gebeurt haast letterlijk, want stil zitten heeft funeste gevolgen voor de spieren, de bloedsomloop, het hart, het zenuwstelsel. Het voorkomt stress en het lost die ook op. Beweging is ontspannend en ontgiftend, want door aan sport te doen, al is het maar wandelen, wordt de bloedsomloop geactiveerd, het hart pompt meer, de nieren en de lever werken beter en giftige stoffen worden zelfs via de huid naar buiten gebracht. Wie dagelijks beweegt voelt zich ook beter, slaapt beter en zal evenwichtiger omgaan met anderen en vrede hebben met zichzelf. Beweging is het beste antidepressivum en een noodzakelijke detoxer. Maak er dagelijks gebruik van. Eigenlijk heeft het niet zoveel belang wat je verkiest om te bewegen: wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, tennis, roeien. Je kiest wat je het beste ligt. Aerobe sporten zijn natuurlijk best voor de gezondheid, de conditie en dus ook om te detoxen. In dat opzicht is wandelen stukken beter dan bijvoorbeeld gewichtheffen.

De beste en meest volledige sport is roeien, omdat het alle spieren in beweging brengt en de ademhaling grondig activeert. Ook touwtjespringen is een perfecte conditiemaker. Maar voor wie wat ouder is en wat moeite heeft, kan wandelen best zijn, zelfs beter dan joggen, want daardoor zijn al veel spier- en gewrichtsletsels ontstaan.

Zuiveren met sappen

Een sapkuur is perfect om te detoxen. Het belast de spijsvertering minimaal, brengt vitamines en ontgiftende stoffen aan, het is niet zo drastisch als totaal vasten, het levert ook de nodige vloeistof. Eén voorwaarde is wel belangrijk: gebruik geen industriële sappen, oftewel de kant- en klaar sappen die je in de warenhuizen vindt. Ze bevatten weinig of geen kruiden, geen fruit, maar zitten tjokvol suiker, aroma’s en kleurstoffen. In heel wat van die sappen zit zelfs geen gram fruit. Dat is niet enkel bedrog, het beschadigt ook je gezondheid en is dus totaal ongeschikt voor de detoxkuur.

Maak de sappen liever zelf en gebruik daarvoor de beste kruiden.

Daarover morgen meer.

En wat je al kan doen om de lever een steuntje te geven: artisjok, mariadistel en paardenbloem zijn perfecte ontgiftende kruiden.

Een tip: Cardubell van Fytobell voor de ideale detox.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je lenteschoonmaak kan nu al beginnen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde