feb 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Test jezelf: hoe gezond is je bloedsomloop?

Ondanks alle nieuws over coronadoden, blijven hart- en vaatziekten toch doodsoorzaak nummer één. Die spannen samen met kanker, werkelijk de kroon. Het zijn volksvijanden geworden. En niemand verwacht ze, hoopt ze te krijgen, maar weinigen doen er preventief wat aan.

Het hangt natuurlijk nauw samen met de kwaliteit van de bloedsomloop en je kan bij jezelf gemakkelijk testen of je bloedsomloop nog intact is, of al tekenen van atherosclerose vertoont.

Meer dan negentig percent van alle lijders aan arteriosclerose beseft het zelf niet, tenzij het te laat is, of komt pas naar de arts als er ernstige klachten zijn. Wie gaat als dertigjarige vermoeden dat hij arteriosclerose heeft, en toch gebeurt dit. Op dertig jaar kan je al aardig op weg zijn naar een hartinfarct of naar problemen met de bloedvaten.

Soms blijven deze patiënten ook zeer lang klachtenvrij, zodat ze zelf geen signalen waarnemen waardoor ze verontrust zouden kunnen worden. Als er van nature voldoende „omleidingen” zijn die het bloed toch brengen waar het moet zijn, zelfs als een hoofdslagader is vernauwd, dan verloopt dit verschijnsel compleet pijnvrij.

Lang van tevoren kan een patiënt vaststellen, bij sporten bijvoorbeeld of bij inspanningen, dat er wat mis gaat. Het komt erop aan alert te reageren. Problemen met de bloedsomloop kunnen zich op vele manieren manifesteren: tintelingen in de ledematen tijdens eenvoudige huishoudelijke bezigheden, kunnen al een aanduiding zijn. Uiteraard moet er gelet worden op de voeding. Hier begint meestal het probleem.

Als men sterke pijn heeft in de spieren na een lange wandeling, denkt men vaak ten onrechte dat de wandeling er schuld aan heeft, of dat men niet in een goeie dag was. Men kan daarom beter zelf een paar tests uitvoeren waaruit zal blijken of men een goede doorbloeding heeft.

Een tweede proef die iets ingewikkelder is, laat gewoonlijk aan duidelijkheid niets te wensen over. Ga daarvoor op de rug liggen, de benen gestrekt omhoog. Je mag de onderbenen gerust vasthouden om het je gemakkelijker te maken. Probeer nu gedurende een tweetal minuten de voeten in het enkelgewricht voortdurend rond te draaien. Iemand zonder bloeddoorstromingsproblemen kan deze oefeningen zonder problemen tien minuten lang volhouden. Als er vernauwingen zijn worden de voeten bleek en gaan de kuiten en de voeten pijn doen. Sommigen zullen misschien zoveel pijn krijgen dat ze de oefening voortijdig moeten onderbreken.

Je voeten verraden het

Het vervolg van deze test geeft nog meer informatie over je bloedsomloop. Ga daarvoor meteen weer rechtzitten na de vorige proef en laat de benen losjes hangen, bijvoorbeeld zittend op een tafel. De voeten moeten meteen weer rood kleuren, en dit binnen de drie tot vier seconden. Als er storingen zijn in de bloedsomloop is dit rood worden vertraagd, of blijven de voeten zelfs compleet wit.

Je kan ook beide voeten met elkaar vergelijken. Het bleke been geeft dan de plaats van de vernauwing weer.

Is de aorta vernauwd, dan zal in de liggende positie met de voeten omhoog, de voet compleet wit kleuren, zonder dat er al beweging is. Een arts kan deze proeven natuurlijk nog verder uitdiepen en interpreteren.

Als alleen de voetzool bleek wordt, dan ligt de vernauwing wellicht in het bovenbeen, terwijl als de complete voet bleek wordt na de draaibewegingen, de vernauwing wellicht in de onderbenen moet worden gezocht.

Deze verbleking komt omdat het hart het bloed tegen de zwaartekracht in moet opstuwen, terwijl het aderlijke bloed vanzelf met grotere kracht naar het hart terugstroomt. Dit betekent een dubbele inspanning vanwege het hart en in geval van vernauwing een dubbele vermindering van het bloedvolume in de onderbenen en de voeten. Als men de benen nadien laat hangen vloeit het bloed met grote kracht meteen naar de voeten, terwijl dat bij sclerosering vertraagd is.

Je doet er evenwel goed aan je bij deze tests te laten helpen door een neutrale waarnemer, omdat die beter dan jijzelf de kleurverandering kan merken en ook onbevooroordeeld verslag kan uitbrengen.

Pijn als indicator

Er zijn natuurlijk nog andere maatstaven om tot vernauwing van de bloedvaten te besluiten. Ook voor de armen kan je soortgelijke oefeningen proberen om na te gaan of ook hier de doorbloeding niet verminderd of gestremd is. Daarover zullen we een volgende keer meer uitweiden. Snelle vermoeidheid, maar vooral pijn zijn belangrijke indicatoren. Als je dat vaststelt, is het hoog tijd om naar de arts te stappen.

Wanneer vaatvernauwing optreedt, moet je meteen de moed nog niet laten zakken. Door middel van aangepaste sportoefeningen, een gezond dieet en een goede levensmentaliteit, kan je nog alles doen om de kwaal tot staan te brengen en ze zelfs terug te dringen. Je mag vooral de moed niet laten zakken, daar is geen reden voor.

Wie evenwel gezond leeft en de grote boosdoeners die het op de bloedvaten gemunt hebben uit zijn levenswijze schrapt, moet niet bang zijn dat het tot een infarct of een beroerte komt. Hou dus goede moed!

En wat is het allerbelangrijkste naast gezonde voeding en beweging: stress vermijden, absoluut niet roken en alcohol mijden. Roken is taboe voor wie zijn gezondheid wil verzorgen, maar dat weet tegenwoordig toch wel iedereen.

Er wordt zoveel geschreven over het welzijn van alcohol voor de gezondheid. Meestal wordt dat geschreven door mensen die het zelf graag gebruiken. Er zijn eigenlijk geen sluitende wetenschappelijke rapporten daaromtrent, wel integendeel, want zelfs kleine hoeveelheden alcohol zijn al schadelijk.

Je kan beter groene thee, chocolade en koffie gebruiken als “snoepje” want die dingen bevatten antioxidanten en zijn dus gunstig voor de bloedsomloop.

En wil je de bloedsomloop een boost geven en vrijwaren, dan is meidoorn oftewel Crataegus daarvoor de ideale plant.

Een tip: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer