jun 4, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom komt hersenvliesontsteking vooral voor tijdens de examenperiode?

Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij jongelui of kinderen in de studentenleeftijd. Je zou haast denken dat hard studeren slecht is voor de hersenen. Niets is minder waar. Integendeel zelfs, want tot op hoge leeftijd actief blijven in denken en doen, behoedt je voor problemen die anders typisch zijn voor de ouderdom: de ziekte van Alzheimer en dementie. Toch is het juist dat meningitis vooral jongelui treft en dat heeft vooral te maken met het feit dat ze nog helemaal in ontwikkeling zijn en vooral het immuunsysteem nog niet veel “ervaring” heeft. Dat betekent dat ze nog niet alle belangrijke antistoffen hebben opgebouwd waardoor zowel virale als bacteriële aandoeningen kunnen toeslaan. Eén daarvan is meningitis. Niet door te studeren, niet door de hersenen te “pijnigen” maar door overdracht van besmettelijke microben.

Als de computer van een kerncentrale storingen vertoont, houdt iedereen de adem in. Als de computer die kernraketten bestuurt grillen krijgt, kan een ramp gebeuren. Als onze bloedeigen computer plots met storingen te maken krijgt, dan is ons eigen leven ontregeld en dreigt gevaar. De hersenen zijn het belangrijkste en meest ingewikkelde orgaan van ons lichaam. Niet enkel worden alle lichaamsfuncties van daaruit bestuurd, ook onze gedachten, gevoelens, emoties worden daar ontwikkeld en opgeslagen. Raak je aan de hersenen, dan raak je aan onszelf, aan ons leven. Maar zoals elk orgaan in ons lichaam is het kwetsbaar en kan ziek worden, geïnfecteerd raken, deel uit maken van een besmettelijke „epidemie” zelfs. Als dat gebeurt spreekt men van een hersenvliesontsteking of meningitis, een zeer ernstige aandoening die vooral jongeren treft en dat gevaar is nooit helemaal weg. Als het plots in een school optreedt gaan alle alarmbellen af.

In de lente en examenperiode komt hersenvliesontsteking meer voor dan in de rest van het jaar. De immuniteit heeft er alles mee te maken, want voor veel jonge kinderen en studenten is dat een stressvolle periode en daardoor is de immuniteit verzwakt.

Waarom vooral kinderen?

Iedereen kan op gelijk welk moment getroffen worden door een hersenvliesontsteking, maar het zijn wel kinderen die er eerder het slachtoffer van worden omdat hun immuunsysteem nog in belangrijke mate moet ontwikkeld worden en ook omdat ze altijd in groepen samenleven zoals op kleuterafdelingen, kinderdagverblijven, scholen, in sportcentra en clubs, in disco’s en andere ontspanningsgelegenheden.

Als er zo’n infectie uitbreekt zoals in scholen of zwembaden, dan is er nationaal alarm. Meteen worden maatregelen genomen om de omgeving van de besmettingshaard af te schermen. Op zich is dat geen ongewone zaak, maar omdat voor deze aandoening meldingsplicht bestaat aan het ministerie van volksgezondheid, haalt het meteen de koppen van het nieuws. Bovendien schrikt iedereen op als de hersenen bij een epidemie hoe klein of lokaal ook, betrokken zijn. Meteen wordt alarm geslagen, de patiënt of patiëntjes geïsoleerd, in quarantaine geplaatst zoals dat heet, en dat is maar goed ook, want de ziekte is inderdaad zeer besmettelijk.

Twee vormen

Maar de hypervrees is meestal niet supergegrond, omdat in het grootst aantal gevallen de ziekte vanzelf geneest en de patiënt zonder restverschijnselen weer aan het werk of aan de studie kan en zal voortleven alsof er niets was gebeurd. Dat is bijvoorbeeld het geval met een virale meningitis. Er zijn namelijk twee soorten hersenvliesontstekingen: een virale vorm en een bacteriële.

De virale vorm wordt gewoonlijk als goedaardig beschouwd. Men kan geen medicijnen geven, enkel de patiënt symptomatisch goed verzorgen, rust verschaffen in een ziekenhuis isoleren. De bacteriële vorm is veel gevaarlijker en hier moet men meteen ingrijpen met antibiotica om erger te voorkomen. Als men hier niet tijdig ingrijpt kan een ramp gebeuren. Het is gelukkig een zeldzamere vorm, maar het is precies deze vorm die het meest schrik inboezemt bij ouders, leerkrachten en artsen, want kinderen die daarvan het slachtoffer worden, lopen wel groot gevaar.

Plots een epidemie?

Het kan gebeuren dat er plots meningitis optreedt, terwijl je daar op andere momenten of zelfs langdurige periodes helemaal niets van hoort. Je zou haast zeggen dat de ziekte in vlagen optreedt, zoals een onweer.

Het is natuurlijk een besmettelijke ziekte. Als je één geval hebt, bestaat de kans dat je er meteen twee of drie hebt. In ons land mag je gemiddeld per jaar op een vijfhonderdtal besmettingen rekenen. Ze lopen gewoonlijk goed af, omdat het meestal de virale vorm is. Men heeft wel vastgesteld dat de ziekte voornamelijk in de winter en de lente optreedt, uiteraard omdat de weerstand op dat moment lager is. Ook meer bij kinderen tussen 0 en 5 jaar met nadien een nieuwe piek van 13 tot 18 jaar.

Zeldzaam bij volwassenen

Bij volwassenen is het een grote zeldzaamheid, hoewel er bij oudere mensen tussen 75 en 80 jaar weer een verhoogd risico bestaat. Maar er ligt dus duidelijk een link met de weerstand. Wie zich ook in de wintermaanden goed verzorgt, evenwichtig eet, hygiënisch leeft, voldoende vitaminerijke kost gebruikt en te grote concentraties mensen in mogelijke gevarenzones zoals zwembaden, sauna’s, sportclubs, overal waar het warm en vochtig is, wat vermijdt, loopt echt weinig risico.

In België doen zich elk jaar een aantal gevallen van besmetting voor, maar dat is niet ongewoon. De zomer is er nog niet, we hebben de laatste weken een grillig weer gehad, de examens staan voor de deur en dus is de weerstand van veel jongeren verzwakt. Het is dus niet onmogelijk – en dat zou niet uitzonderlijk zijn – dat in deze examenperiode weer een aantal gevallen van meningitis voorkomt. Het heeft natuurlijk niet rechtstreeks te maken met de examenperiode, maar wel met de stress en dus de verminderde weerstand die daar het gevolg van is.

Opvallend is wel dat de ziekte zich gemakkelijker voordoet in dicht bevolkte gebieden. Vandaar dat ze in Vlaanderen 63 percent optreedt tegen de rest in Wallonië.

Waar moet je op letten?

Als ouder of leerkracht, merk je niet altijd meteen de ernst van de symptomen en ze worden ook niet direct gelinkt aan hersenvliesontsteking. In het begin zijn de symptomen ook niet erg duidelijk en kunnen verward worden met andere onschuldige problemen.

 • Eén van de belangrijkste en opvallendste symptomen is verandering in de temperatuur. Ofwel is er plots zere hoge koorts, ofwel valt die naar beneden.
 • Tegelijk is er een gevoel van algemene malaise. Een kind kan dat niet altijd onder woorden brengen, maar het voelt zich slecht.
 • Net zoals bij een griep treden er koude rillingen op.
 • Vaak zijn er ook braakneigingen en is er absoluut geen eetlust.
 • Kinderen weigeren ook van te drinken.
 • Soms is er hoofdpijn maar meestal ook een stijve nek. Als het kind klaagt over moeilijker stappen en een stijve nek, dan moet je echt alert zijn.
 • De huidskleur verbleekt zoals bij een echt ziektegevoel.
 • Algemene vermoeidheid.
 • Meestal ook diarree.
 • Heel snelle ademhaling.
 • Spierpijn en pijn die uitstraalt van de borstkas naar de buikstreek.
 • Verwardheid en draaierigheid.
 • Koude handen en voeten en bibberen.
 • Paarsachtige vlekken op het lichaam. Maar wacht niet tot je deze bemerkt, want dan is de besmetting al een eind gevorderd.

Er zijn verschillende meningokokken en de behandeling hoort thuis in de medische praktijk. Wacht niet te lang. Vermijd ook contact met de andere kinderen of de crèche en de school. Op plaatsen waar veel kinderen samen zijn, wordt de besmetting gemakkelijk doorgegeven. Vaccinatie is een mogelijkheid, maar hou wel in gedachten dat net zoals bij medicijnen er ook bijwerkingen kunnen optreden en ook die zijn niet altijd onschuldig.

Maar met een sterke immuniteit is er minder kans dat jezelf of je kind besmet wordt.

Die immuniteit kun je versterken op een natuurlijke manier met bijvoorbeeld bèta-glucaan en Echinacea purpurea.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer