aug 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom de grote hitte levensgevaarlijk kan zijn

Het zit ons niet mee. Enerzijds is er het gevaar voor covid-19 oftewel corona en anderzijds is er het klimaat met de grote hitte van de laatste dagen. Wat scheelt er aan de wereld?

We houden allemaal van de zon en de zomer, maar het kan ook echt te veel zijn en dan wordt het gevaarlijk.

Niet enkel de zon, ook de hoge temperaturen kunnen ons parten spelen.

Een hitteslag kan levensgevaarlijk zijn. De zon doet leven en herleven, maar kan je ook doden! Wees voorzichtig; vermijd het heetste van de dag en drink voldoende water.

Meer dan ooit geldt nu de goede raad: blijf asjeblieft uit de zon, het is levensgevaarlijk. Er zijn mensen die van de vroege voormiddag tot de late namiddag liggen te bakken en te braden in de blakende zon: zoveel mogelijk huid blootstellen, zo lang mogelijk genieten van de heerlijke zonnestralen. Dat is goed voor de vitamine D in de huid, denken ze en dat is waar… maar…Daarvoor reizen er ook velen naar Spanje, naar Afrikaanse landen, naar Australië, omdat ze daar zeker zijn van warmte en zonneschijn. Maar dat bekomt niet altijd even goed.

Om te beginnen is er schade op de huid, want die onthoudt heel goed elke mishandeling, zelfs van in de jeugdjaren. Die worden opgeteld en uiteindelijk betaal je de rekening op oudere leeftijd met grote kans op blijvende huidschade: rimpels als van een gedroogde appel, pigmentvlekken op de huid en zelfs huidkanker. Die laatste is de meest optredende vorm van kanker de jongste jaren, omdat de ouderen die nu huidkanker krijgen destijds de jongeren waren die de zonnecultuur hebben bedacht en toegepast. Goed smeren met de hoogste mogelijke factor is de boodschap. Vergeet ook niet dat je zelfs onder het wateroppervlak nog altijd kan verbranden. Je voelt het niet, maar de zon brandt zich wel degelijk een weg door het wateroppervlak van het zwembad en verbrand je beslist.

’s Avonds een verkoelende douche en een verzachtende olie gebruiken is de boodschap. Maar dat neemt niet weg, dat je de hoogste stand van de zon ALTIJD moet vermijden op het strand, aan zee, in de bergen, want voor je het weet, ben je verbrand.

Maar de zon en vooral ook de hitte kunnen je nog meer parten spelen.

Oververhitting is een veel voorkomend fenomeen en in een aantal gevallen met dodelijke afloop. Je merkt het wel: als je lang in de zon hebt gezeten, krijg je het warm, het lichaam slaagt er niet meer in zich af te koelen, de bloeddruk stijgt, je krijgt duizelingen en automatisch ga je naar het water om af te koelen en denk je dat je door een verfrissende plons in zee weer afgekoeld bent en er tegenaan kan. Dat is levensgevaarlijk, want de kans op een zogenaamde hydrocutie is echt reëel. Het lichaam is oververhit en je gaat het plots heel fel afkoelen. Dat kan fataal aflopen.

Wat moet je dan doen als bij iemand of bij jezelf het lichaam oververhit geraakt?

 • Onmiddellijk in de schaduw gaan liggen of zitten en het lichaam besprenkelen met fris water, geen ijskoude douche, dat is gevaarlijk.
 • Leg koude natte doeken op het hoofd, zodat het lichaam weer vanzelf kan afkoelen.
 • Geef fris water te drinken en drink dit met kleine slokjes op. De hoeveelheid mag best wel groot zijn.
 • Maak spannende kleding los en laat het lichaam afkoelen door zoveel mogelijk kleding uit te trekken, tenzij iemand al badkleding draagt.
 • Draag bij grote hitte nooit synthetische kleding, maar wel lichte kleding in katoen.
 • Drink van tevoren heel veel: 2 liter is een strikt minimum, maar je kan beter naar drie en zelfs vier liter gaan.
  Vergeet niet dat de dorstreflex van oudere personen vermindert of zelfs wegvalt. Dus daar heb je geen aanwijzingen meer van.
 • Zet van ’s morgens een aantal flessen water klaar, zodat je zelf kan zien en controleren hoeveel je gedronken hebt, want afgaan op je “af-en-toe-reflex” is geen goede methode en mislukt altijd.
 • Controleer de lichaamstemperatuur. Die moet absoluut onder de 38 blijven en zelfs liefst onder de 37 graden. Als die boven de 40 graden gaat, wordt het levensgevaarlijk!
 • Probeer de zweetreflex niet te verhinderen. Dus geen deodoranten die de zweetklieren blokkeren. Zweten is een natuurlijke reflex van het organisme om het lichaam af te koelen. Daarom is water drinken zo belangrijk.
 • Vermijd absoluut alcohol bij grote hitte, het dehydrateert en brengt je dorstgevoel in de war. Bovendien is alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk, wat de lobby ook mag beweren. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen economische belangen, smaakvoorkeuren en wetenschappelijke feiten.
 • Vermijd grote inspanningen overdag, maar als je wilt bewegen, doe het dan ’s morgens vroeg of ’s avonds laat als het is afgekoeld.

Op die manier zal je de grote hitte zonder kleerscheuren of schade doormaken. Maar… vergeet vooral niet voldoende te drinken. Echt waar!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer