nov 17, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Uien supergezond geschenk van de natuur

Je hoeft echt niet van Aalst te zijn om dol te zijn op ui oftewel ajuin. Lekker, pittig, bruikbaar in allerlei gerechten en vooral ook gezond. Het enige nadeel is dat je tranen met tuiten weent als je de ui schoonmaakt, maar daar kun je gemakkelijk iets aan doen: schoonmaken onder stromend water.

De ui is al langer gekend als gezond voedsel. Deze oude cultuurplant is afkomstig uit Iran, al werden in China reeds in 3000 voor Christus uien aangetroffen. Het waren de Romeinen die de ui in Europa verspreiden en later deden de kruisvaarders het dan nog eens na. Er zijn tegenwoordig wel 500 soorten uien.

Uien zijn niet enkel lekker, ze zijn ook bijzonder gezond en je kan er zelf heel wat gezonde preparaten van maken.

In het oude Egypte kregen de slaven die de piramides bouwden, uien en knoflook. Daardoor werden besmettelijke ziekten en uitputting voorkomen. Misschien is het daarom dat een afbeelding van dit plantje op de reliëfs van een graftombe uit het jaar 300 voor Christus staat. De Egyptenaren legden de eed af door hun rechterhand op een ui te leggen.

De medicinale geheimen zijn niet lang onbekend gebleven. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, was eeuwen geleden al op de hoogte van de urinedrijvende werking.

De ui is rijk aan vitamine A, B, C, E, H, K, P en de mineralen calcium, fosfor, zwavel, jodium, silicium, natrium, ijzer, suiker. De vitamine C zit opgesloten in de rokken van de witte ajuin, vooral in de lente. Ook nicotinezuur, eiwit en mangaan. Enkel rauw behoudt de ui volledig zijn eigenschappen.

Je kan de plant gemakkelijk zelf kweken. Je kan ook plantjes kopen en die uitzetten in de volle grond in je tuin in maart of april. Houd er rekening mee dat uien van losse, goed voorbewerkte grond houden en gebruik geen stalmest, maar een kalibemesting. In augustus kun je oogsten. Als het groene loof afgestorven is, hang je de uien in bosjes op in een droge en koele plaats. Daar blijven ze lange tijd goed.

Van ui kan je zelf gezonde preparaten maken.

Voor medicinale toepassingen kun je best de rode ui nemen, want de geneeskrachtige stoffen daarvan zijn net iets sterker dan die van de gewone ui.

Uienthee lost vastzittend slijm op

Voeg aan een kwart liter honingwater schijfjes ui toe. Laat dit tien minuten koken en neem ’s ochtends en ’s avonds een kopje, tot het slijm loskomt.

Verkouden: halve ui naast het bed

Leg voor het slapengaan een doormidden gesneden ui op het nachtkastje. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen vochtig blijven en bespoedigt het genezingsproces.

Uienkompres op wratten

Kook een fijngesneden ui met azijn (de hoeveelheid van een glas), laat het afkoelen, zeef het en druk de plantendelen goed uit. Leg een katoenen doek in het vocht en plaats het kompres op de wrat. Herhaal dit tot de wrat verdwenen is.

Zalfje voor winterhanden

Hak honderd gram uien fijn. Meng het vrijgekomen sap met een halve theelepel lanoline en smeer dit zalfje minimaal 2 keer per dag op handen of voeten.

Bij insectenbeet

Wrijf met een half doorgesneden ui over de plek waar je bent gebeten of gestoken, dat stilt de pijn.

Verlaagt de bloeddruk

Samen met knoflook, heeft ui een gunstige uitwerking op een te hoge bloeddruk. Het helpt ook atherosclerose voorkomen. Daarom doen mensen met hart- en vaatziekten er goed aan om regelmatig uien en vooral knoflook te eten.

Tegen verkoudheid en griep

Vanwege zijn antiseptische werking houdt de ui ziekteverwekkers op afstand bij ontstekingen, griep en verkoudheid.

Tegen hoest

Uiensiroop is ideaal tegen de hoest. Snijd een uitje fijn en meng de snippers met een eetlepel honing. Laat dit mengsel een uurtje staan. Het sap dat vrijkomt, drink je op. Het hoesten wordt meteen getemperd.

Oorpijnverzachter

Weer erge oorpijn? Grootmoeders oorpijnverzachter was gewoon de ui. Het werkt echt!

Bak een grote ui in de oven tot hij zacht is. Bind hem, als hij nog warm maar niet heet meer is, met een flinke doek tegen het pijnlijke oor. De pijn wordt wel een heel stuk minder.

En heb je lakschoenen die hun glans kwijt zijn? Dat is de ui het ideale recept: inwrijven met ajuin en daarna opwrijven met een droge doek. Het resultaat is subliem. En: je kan er ook heerlijke soep van maken, aardappelpuree met ajuin, ajuinsaus en je kan ajuin ook konfijten. Heerlijk, en gezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer

Kinderen die yoghurt eten zijn gezonder

Het belang van een gezond microbioom wordt van langsom meer onderstreept en duidelijker. Het darmmicrobioom is verantwoordelijk voor een goede weerstand. Daarom is het van het grootste belang ervoor te zorgen dat er voldoende goede bacteriën worden opgenomen die de...

Lees meer

Minder borstkanker met meer soja

Wat prostaatkanker voor mannen betekent, is borstkanker voor vrouwen: steeds meer mensen worden het er slachtoffer van. Bij vrouwen is dat al 1 op 9 en dat aantal breidt nog uit. Onze levensstijl heeft er natuurlijk mee te maken en het feit dat zowel in onze voeding,...

Lees meer

Obesitas: Als je buik piept, eet je te veel

Obesitas is een van de oorzaken van moderne ziekten: diabetes, hart- en vaatproblemen, beroerte, hoge bloeddruk, voortijdige slijtage aan de gewrichten, kortademigheid, leverproblemen ook kanker en zelfs besmettelijke ziekten zoals covid. De helft van de dierbare...

Lees meer