nov 17, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Uien supergezond geschenk van de natuur

Je hoeft echt niet van Aalst te zijn om dol te zijn op ui oftewel ajuin. Lekker, pittig, bruikbaar in allerlei gerechten en vooral ook gezond. Het enige nadeel is dat je tranen met tuiten weent als je de ui schoonmaakt, maar daar kun je gemakkelijk iets aan doen: schoonmaken onder stromend water.

De ui is al langer gekend als gezond voedsel. Deze oude cultuurplant is afkomstig uit Iran, al werden in China reeds in 3000 voor Christus uien aangetroffen. Het waren de Romeinen die de ui in Europa verspreiden en later deden de kruisvaarders het dan nog eens na. Er zijn tegenwoordig wel 500 soorten uien.

Uien zijn niet enkel lekker, ze zijn ook bijzonder gezond en je kan er zelf heel wat gezonde preparaten van maken.

In het oude Egypte kregen de slaven die de piramides bouwden, uien en knoflook. Daardoor werden besmettelijke ziekten en uitputting voorkomen. Misschien is het daarom dat een afbeelding van dit plantje op de reliëfs van een graftombe uit het jaar 300 voor Christus staat. De Egyptenaren legden de eed af door hun rechterhand op een ui te leggen.

De medicinale geheimen zijn niet lang onbekend gebleven. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, was eeuwen geleden al op de hoogte van de urinedrijvende werking.

De ui is rijk aan vitamine A, B, C, E, H, K, P en de mineralen calcium, fosfor, zwavel, jodium, silicium, natrium, ijzer, suiker. De vitamine C zit opgesloten in de rokken van de witte ajuin, vooral in de lente. Ook nicotinezuur, eiwit en mangaan. Enkel rauw behoudt de ui volledig zijn eigenschappen.

Je kan de plant gemakkelijk zelf kweken. Je kan ook plantjes kopen en die uitzetten in de volle grond in je tuin in maart of april. Houd er rekening mee dat uien van losse, goed voorbewerkte grond houden en gebruik geen stalmest, maar een kalibemesting. In augustus kun je oogsten. Als het groene loof afgestorven is, hang je de uien in bosjes op in een droge en koele plaats. Daar blijven ze lange tijd goed.

Van ui kan je zelf gezonde preparaten maken.

Voor medicinale toepassingen kun je best de rode ui nemen, want de geneeskrachtige stoffen daarvan zijn net iets sterker dan die van de gewone ui.

Uienthee lost vastzittend slijm op

Voeg aan een kwart liter honingwater schijfjes ui toe. Laat dit tien minuten koken en neem ’s ochtends en ’s avonds een kopje, tot het slijm loskomt.

Verkouden: halve ui naast het bed

Leg voor het slapengaan een doormidden gesneden ui op het nachtkastje. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen vochtig blijven en bespoedigt het genezingsproces.

Uienkompres op wratten

Kook een fijngesneden ui met azijn (de hoeveelheid van een glas), laat het afkoelen, zeef het en druk de plantendelen goed uit. Leg een katoenen doek in het vocht en plaats het kompres op de wrat. Herhaal dit tot de wrat verdwenen is.

Zalfje voor winterhanden

Hak honderd gram uien fijn. Meng het vrijgekomen sap met een halve theelepel lanoline en smeer dit zalfje minimaal 2 keer per dag op handen of voeten.

Bij insectenbeet

Wrijf met een half doorgesneden ui over de plek waar je bent gebeten of gestoken, dat stilt de pijn.

Verlaagt de bloeddruk

Samen met knoflook, heeft ui een gunstige uitwerking op een te hoge bloeddruk. Het helpt ook atherosclerose voorkomen. Daarom doen mensen met hart- en vaatziekten er goed aan om regelmatig uien en vooral knoflook te eten.

Tegen verkoudheid en griep

Vanwege zijn antiseptische werking houdt de ui ziekteverwekkers op afstand bij ontstekingen, griep en verkoudheid.

Tegen hoest

Uiensiroop is ideaal tegen de hoest. Snijd een uitje fijn en meng de snippers met een eetlepel honing. Laat dit mengsel een uurtje staan. Het sap dat vrijkomt, drink je op. Het hoesten wordt meteen getemperd.

Oorpijnverzachter

Weer erge oorpijn? Grootmoeders oorpijnverzachter was gewoon de ui. Het werkt echt!

Bak een grote ui in de oven tot hij zacht is. Bind hem, als hij nog warm maar niet heet meer is, met een flinke doek tegen het pijnlijke oor. De pijn wordt wel een heel stuk minder.

En heb je lakschoenen die hun glans kwijt zijn? Dat is de ui het ideale recept: inwrijven met ajuin en daarna opwrijven met een droge doek. Het resultaat is subliem. En: je kan er ook heerlijke soep van maken, aardappelpuree met ajuin, ajuinsaus en je kan ajuin ook konfijten. Heerlijk, en gezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer