aug 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Muggen- en insectenbeten: gebruik nooit azijn

Op vakantie vertrekken is al een therapie op zich, de planning eveneens en ernaartoe leven is een godsgeschenk. Er is een uitdrukking die zegt: de vakantie begint bij de reservatie en het dichtklappen van de reiskoffer en eindigt bij de aankomst op de reisbestemming. Een beetje overdrachtelijk geformuleerd, maar er is wel iets van. Het duidt erop dat de geestelijke bevrijding van de reisplanning en de vakantie soms heilzamer is dan de vakantie zelf, want daar kunnen we door allerhande gevaren beloerd en bedreigd worden. Niet dat ze allemaal levensgevaarlijk zijn, maar wel vervelend of hinderlijk, al was het maar een beet van een insect.

Iedereen wordt al eens gebeten door een of ander insect… toch niet erg?

Zolang het geen giftige slang of adder is, kan het meestal geen kwaad. Word je gebeten door een giftig reptiel dan moet je zo snel mogelijk een lokaal ziekenhuis of een arts vinden, want die kennen de soorten die ter plaatse leven en hebben er meestal ook een tegengif voor.

Vroeger gaf men de raad van de wonde uit te zuigen. Thans geeft men meer de raad het slachtoffer zo weinig mogelijk te laten bewegen om het gif in het bloed niet te snel te laten verplaatsen, soms de wonde af te binden, zodat de bloedsomloop ter plekke vertraagd wordt.

Maar wat je in elk geval moet doen, is goed onthouden hoe het reptiel eruitzag: de kleur, de grootte, de wijze van aanvallen, waar het zich ophield, want deze beschrijving kan van levensbelang zijn voor de patiënt en de keuze van het tegengif.

Steken van wespen en muggen zijn niet dodelijk, tenzij je in tropisch gebied zit. Een muggenbeet brengt altijd mierenzuur in het lichaam en dus mag je de beet niet met azijn behandelen.

Muggen en nog eens muggen

Voor de rest vind je overal muggen: van in het hoge noorden tot in de tropen. In het noorden van Finland vind je muggen bij miljarden boven de waterplassen. Als je je niet beschermt, word je om de halve seconde geprikt, maar buiten de jeuk, is er geen probleem. Eigenlijk is dit hetzelfde probleem als bij ons dus.

In de tropen loop je kans op malaria. De bescherming ligt hier vooral in de preventie: klamboe, huid bedekken, stil water vermijden vooral ’s avonds, dan worden de muggen het actiefst. Vergeet niet dat je in het noorden van Afrika ook al het slachtoffer kan worden van malaria, misschien sporadisch, maar toch.

Je kunt zelfs al het slachtoffer worden van gele koorts in Egypte, want de hygiëne laat er op sommige plaatsen veel te wensen over. Vroeger mocht je daar pas vanaf Senegal, Dakar, en meer naar het zuiden toe rekening mee houden. De Sahara was volkomen veilig. Ook de Canarische eilanden waren veilig, daar heersen Spaanse toestanden. Maar de muggen die kom je overal tegen, ze dragen niet overal dezelfde ziekten mee.”

Moet je ze laten prikken?

Prikkende muggen zijn enerverend, zelfs als ze geen ziekten overbrengen. De huid kan lokaal erg beginnen jeuken en rood zien. Dus kan je je beter beschermen. Een muggenmelk moet dus zeker mee in je reiskoffer. Beter voorkomen dan genezen. Een ideaal muggenmiddeltje is citroenmelisse. Hiervan kan je in de apotheek een essence kopen, dit is een vettige olie die je beter kan oplossen in gedenatureerde bioalcohol, in een verhouding van 1 op 10. Het is het meest natuurlijke middel, heel goedkoop want je kan het zelf maken, maar zeker doeltreffend.

Daarmee smeer je de huid op voorhand in. Daar bovenop kan je zelfs nog je eigen parfum dragen, wat de vrouwen graag zullen horen en uiteindelijk ook nog een beschermende zonnemelk aanbrengen. De klassieke muggenmelk uit parfumerieën en apotheken is meestal een synthetisch product. Autan heeft destijds zijn formule moeten wijzigen omdat er organische fosforverbindingen in zaten op basis van chloor en fosfor. Deze stoffen konden kankerverwekkend zijn. Het zijn stoffen die voor ons reukloos zijn maar die door insecten wel worden waargenomen en die hen afstoten. Maar citronella of citroenmelisse is zeker even doeltreffend, zelfs tegen de malariamug.”

Neen, geen azijn gebruiken!

En als je dan toch gebeten werd door een insect?

De behandeling is een heel belangrijke factor, want meestal gebeurt het totaal verkeerd. Als je gebeten wordt door muggen, mieren of andere insecten zoals bijen, wespen en hommels, dan bevat het gif dat deze insecten in je huid achterlaten altijd mierenzuur. Dat is tenminste een onderdeel van het gif dat ze inspuiten.

Dat mierenzuur is een echt zuur, zoals de naam ook zegt. Dat moet je niet gaan behandelen met azijn, wat men meestal ten onrechte doet. Deze totaal verkeerde beoordeling heeft tot gevolg dat de insectenbeet nog meer gaat jeuken, nog meer pijn doet en dat het langer duurt vooraleer het probleem vergeten is. Azijn is ook een zuur en wakkert de werking van de beet nog meer aan. Eigenlijk moet je dit zuur van het insect neutraliseren met een alkalische stof: dus bijvoorbeeld ammoniak of desnoods een doorgesneden rauwe aardappel op de plek wrijven, want de meeste groenten zijn alkalisch.

Natriumbicarbonaat en Smilabell

Ook goed tegen beten is maagzout oplossen in water en op de beetwonde wrijven. Iedereen heeft in zijn keuken wel wat maagzout of natriumbicarbonaat liggen al was het maar om bepaalde groenten zoals kool sneller gaar te krijgen. De ergste pijn kun je meteen doen verdwijnen met deze alkalische ingreep of oplossing. Nadien kun je het opzwellen tegengaan door ijs of een antihistaminicum. Oude gekende middelen hebben geen nevenwerkingen. Je kan ze ook bij zonnebrand gebruiken.

Een natuurlijk antihistaminicum is Salsaparilla oftewel Smilax. Daarvan is bijvoorbeeld door Fytobell een uitstekend preparaat gemaakt: Smilabell.

Dit natuurlijk antihistaminicum kun je zowel tegen allergische reacties als bij beten van insecten gebruiken. Het gaat in beide gevallen trouwens om een gelijkaardige reactie, een overdreven reageren op een vijand die er geen is. Tenzij je hypergevoelig bent en totaal buitensporig zou reageren is nog niemand gestorven van een muggenprik. Wespensteken vormen een ander verhaal als ze je in de tong of de keel prikken, dan kan de zwelling zodanig erg worden dat het de ademlucht blokkeert. Maar patiënten kennen doorgaans wel goed zichzelf en hun gevoeligheden en nemen daarom ook de gepaste middelen mee als ze op reis vertrekken.

Hetzelfde voor voedsel. Als je allergisch reageert op vis, moet je geen visrestaurant opzoeken, maar dat weet het kleinste kind.

Let ook op voor teken

Wie alternatief ingesteld is, hoeft toch niet bang te zijn voor de klassieke, maar oudste middelen. Die zijn het veiligst bevonden en zonder nevenwerkingen. Trouwens een wespensteek is niet dodelijk, tenzij men werkelijk in de hoogste graad allergisch is. Anderzijds kun je nooit met zekerheid weten waar de insecten hebben opgezeten en ze kunnen dus altijd bacteriën of virussen mee overbrengen. Dat is het probleem.

Maar de mensen moeten niet op stang worden gejaagd. Als er een ernstig probleem is, kunnen ze ter plaatse wel naar een dokter gaan. En voor een tekenbeet moet je zeker ook naar de dokter en moet je zelf niet beginnen te experimenteren. Het enige dat je moet onthouden bij een tekenbeet is dat je de teek moet verwijderden met een speciale tekentang. Die vind je in de apotheek. Anders loop je het risico dat de teek zijn inhoud in je bloedbaan spuit en dat kan gevaarlijk zijn. Zeker nooit losbranden met een sigaret of met de vingers eruit trekken, anders blijft hij met zijn angel in de huid steken. Maar nadien ook meteen naar de arts, want door een tekenbeet kan je de ziekte van Lyme krijgen en dat kan het hele zenuwstelsel aantasten.

En een tip voor overgevoelige patiënten: Smilabell van Fytobell als natuurlijk antihistaminicum.

Je vindt Smilabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-487.

Of je kunt Smilabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of v ia www.boverte.com.

Zo hou je het veilig op vakantie en dat is geruststellend.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer