aug 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Suikerziekte voorkomen: vezels eten!

Een van de risicofactoren voor corona en ernstige complicaties ervan is diabetes of suikerziekte. De nevenverschijnselen waren ernstiger. Maar ook zonder corona is suikerziekte geen ziekte waar onachtzaam aan voorbijgegaan mag worden. Het is inderdaad bedreigend voor de bloedvaten, het hart, het brein, de ogen, de algehele gezondheid.

Als suikerziekte wordt vastgesteld moet de levenswijze dermate worden aangepast dat het probleem ofwel teruggedraaid wordt, of dat de nadelen beperkt worden. We hebben het hier uiteraard over diabetes type twee. Het hangt trouwens nauw samen met de levenswijze.

Meer ballaststoffen

De voeding is dan van cruciaal belang. Ballaststoffen, zeg maar ruwe vezels of cellulose, zijn zo belangrijk geworden in de voeding, dat sommige fabrikanten en handelaars er brood hebben in gezien en die apart te koop aanbieden. Je kan tegenwoordig in apotheken en reformwinkels ballaststoffen in pakjes kopen om die dan aan yoghurt of aan soepen of pap toe te voegen. Men heeft ingezien dat deze ballaststoffen die vroeger als totaal onbelangrijke verpakking van voeding golden, nu toch als zeer belangrijk voor de gezondheid worden beschouwd.

Vermoeid? Last van concentratiestoornissen? Laat je suikerspiegel in het bloed eens controleren. Natuurlijk heeft het belang wat we eten. We eten veel te weinig ruwvezelstoffen. Als we dat wat meer deden, dan zouden heel wat patiënten minder last hebben van cholesterolproblemen en… van suikerziekte.

Een vreemde toestand: men haalt deze vezels eerst weg van het voedsel om het te verarmen, zogenaamd lekkerder en beter verteerbaar te maken, om het nadien toch apart te verpakken en weer te koop aan te bieden.

Men verarmt eerst het lekkere en gezonde volkorenbrood om tot het verarmde wittebrood te komen, om nadien te verklaren dat het onze voeding aan ruwvezels ontbreekt. Zo verdient men tweemaal geld en is de consument eigenlijk bedot.

Maar ze hebben gelijk: ruwvezels zijn belangrijk. Niet alleen om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, maar ook tegen darmproblemen, tegen verstopping en ook tegen suikerziekte.

Ruwe vezels van granen en groenten

Een op drie landgenoten heeft te maken met verstopping. Hadden zij geleerd dat volkorenbrood gunstig was voor de gezondheid en dat ze elke dag verse groenten en vers fruit moesten eten, waarbij de schil even belangrijk was, dan hadden ze niet onder dit probleem geleden en waren ze later wellicht ook geen kandidaat voor darmkanker geweest. In dat geval zouden er ook veel minder patiënten met een te hoge cholesterolspiegel zijn geweest, minder mensen last hebben gehad van vetzucht en diabetes en aambeien en galstenen minder kans hadden gekregen.

Dikke darmkanker heeft rechtstreeks te maken met een te hoog vetverbruik, te veel rood vlees en geraffineerde suiker en een te laag gehalte aan ruwvezels in de voeding. Je mag eigenlijk stellen dat deze ballaststoffen even belangrijk zijn als vitamines. Je krijgt problemen met de stofwisseling als het aan ruwvezels ontbreekt. Ze zijn dus eigenlijk meer dan alleen maar dode ballast in de voeding, meer dan de verpakking voor vitamines, mineralen en eiwitten. Van zodra we onze handen aan de natuur steken, gaat het verkeerd.

We verarmen de voeding omdat we denken dat het lekkerder is en dat we op die manier tot de essentie van ons voedselpakket komen. Terwijl de natuur het voedsel juist op een manier tot ons brengt dat het als ideaal voor onze gezondheid geldt.

In veel producten

Vezelstoffen vind je onder vele vormen en in vele producten, tenminste als je niet begint te raffineren. Je vindt ze in tarwekiemen, vruchten, groenten, peulvruchten, noten, volle granen. Ze komen voor als cellulose, lignine, half cellulose en pectine.

Denk niet dat ballaststoffen enkel maar ballast zijn, want een gedeelte ervan is absorbeerbaar en oplosbaar. Ze worden in de spijsvertering wel heel verschillend verwerkt. Anders dan de overige voedingsstoffen worden ze niet in de maag of de dunne darm door enzymen gesplitst, maar worden ze pas in de dikke darm door bacteriën afgebouwd. Daarbij ontstaan vetzuren die op hun beurt cholesterine en galzuren afbouwen.

Deze stoffen verhinderen ook dat het tot nutteloze insulinestoten komt door de pancreas. Op die manier wordt verhinderd dat diabetes ontstaat. Veel landgenoten nemen dagelijks slechts 10 tot 20 gram ballaststoffen bij de voeding. Dat is meer dan de helft te weinig, want 40 gram ligt dichter bij het ideaal voor de gezondheid.

Volkorenbrood, volle zilvervliesrijst, fruit, groenten zijn daarvoor van groot belang. Ze moeten dagelijks op het menu staan. Je kan dan ook beter je voeding aanpassen, dan deze ruwe vezels in mooie verpakking bij de apotheker of in de reformwinkel te gaan kopen. Je betaalt tweemaal voor een product dat ze eerst uit het natuurproduct hebben weggehaald om het te verarmen. Bovendien zijn volkorenproducten lekkerder dan het verarmde geraffineerde product. Je gezondheid zal er je dankbaar voor zijn.

Ideaal voor darmflora en immuniteit

Meer dan tachtig percent van de immuniteit wordt opgebouwd in de darmen. Daarom zijn gezonde darmflora van essentieel belang.

Wie gezonde darmflora heeft, loopt minder kans op ziekte, ook minder kans op corona. Vezels dragen daartoe bij, vooral ook gefermenteerde voeding zoals zuurkool. De goede bacteriën overwinnen de slechte. Als hun aantal groot genoeg is en dat kan via gezonde voeding en vezels, hoef je veel minder bang te zijn een ernstige ziekte te ontwikkelen.

Kortom: gezondheid begint aan tafel en de ballaststoffen hebben zeer zeker betekenis. Belangrijk is ook geraffineerde suikers te vermijden, ook als ze stiekem toegevoegd zijn aan het voedsel. Etiketten lezen is dus van groot belang.

En wil je toch een zoet mondje: dat kan met een suikervervanger die geen calorieën aanbrengt en de pancreas niet belast, dus geen suikerziekte meebrengt

Een tip: Stevabell van Fytobell, zoet zonder suiker.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Je kan Stevabell ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer