sep 22, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om chocolade te eten. Dat er een taboe op rust is voornamelijk terug te brengen tot het feit dat het een dikmaker is.

Chocolade bevat erg veel antioxidanten en is dus ideaal en tegelijk lekker om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Uit onderzoek in de Verenigde Staten is trouwens ook gebleken dat snoepers van chocolade langer leven. Zware gebruikers (meer dan driemaal per week) hadden lagere sterftecijfers dan wie helemaal geen chocolade gebruikte. De werking werd vooral toegeschreven aan de zogenaamde antioxidanten, de polyfenolen.

Uit Nederlands onderzoek bleek trouwens dat de inname van polyfenolen bij de Nederlandse bevolking vooral afkomstig was van chocolade: 55 percent, tegen 20 percent uit thee.

Volgens de American Chemical Society werd gesteld dat er geen andere bron zoveel antioxidatieve polyfenolen bevat als chocolade. De werking lijkt sterk op die van vitamine E. Een reep melkchocolade zou wat betreft de inhoud aan polyfenolen te vergelijken zijn met vijf porties groenten en fruit. Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het eten van chocolade: verzadigde vetten en vooral calorieën. Bovendien moet je ervan uitgaan dat je chocolade gebruikt die geen suiker of andere toegevoegde stoffen bevat en bij voorkeur van biologische oorsprong is.

Uit onderzoek bleek ook dat cacao stoffen bevat die goed zijn voor de bloedsomloop. Deze antioxidanten komen ook voor in groenten, fruit en thee.

Deze onderzoeken gelden uiteraard voor het ruwe product, want in bewerkte snoepjes is de gunstige werking van deze stoffen vaak overvleugeld door de vele nadelen van suikers en andere stoffen. De meeste flavonoïden zijn trouwens tijdens de bewerking verloren gegaan. Daarom is het verstandiger over te schakelen op de bittere chocolade, die minder rijk is aan suikers en verzadigd vet. Deze soort is dan ook beter voor de beheersing van de LDL-cholesterol, terwijl het de goede, de HDL-cholesterol doet stijgen. Chocolade bevat ook heel wat magnesium, nuttig voor het hart.

Het is niet al chocola wat „blinkt”. Volgens een onderzoeker zou het niet metaboliseren van chocolade wel eens de oorzaak kunnen zijn van multiple sclerose, maar dat is door geen enkel onderzoek bevestigd. Waar of niet, maar chocolade kan wel een migraineaanval uitlokken, vanwege de biogene aminen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer