sep 22, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om chocolade te eten. Dat er een taboe op rust is voornamelijk terug te brengen tot het feit dat het een dikmaker is.

Chocolade bevat erg veel antioxidanten en is dus ideaal en tegelijk lekker om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Uit onderzoek in de Verenigde Staten is trouwens ook gebleken dat snoepers van chocolade langer leven. Zware gebruikers (meer dan driemaal per week) hadden lagere sterftecijfers dan wie helemaal geen chocolade gebruikte. De werking werd vooral toegeschreven aan de zogenaamde antioxidanten, de polyfenolen.

Uit Nederlands onderzoek bleek trouwens dat de inname van polyfenolen bij de Nederlandse bevolking vooral afkomstig was van chocolade: 55 percent, tegen 20 percent uit thee.

Volgens de American Chemical Society werd gesteld dat er geen andere bron zoveel antioxidatieve polyfenolen bevat als chocolade. De werking lijkt sterk op die van vitamine E. Een reep melkchocolade zou wat betreft de inhoud aan polyfenolen te vergelijken zijn met vijf porties groenten en fruit. Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het eten van chocolade: verzadigde vetten en vooral calorieën. Bovendien moet je ervan uitgaan dat je chocolade gebruikt die geen suiker of andere toegevoegde stoffen bevat en bij voorkeur van biologische oorsprong is.

Uit onderzoek bleek ook dat cacao stoffen bevat die goed zijn voor de bloedsomloop. Deze antioxidanten komen ook voor in groenten, fruit en thee.

Deze onderzoeken gelden uiteraard voor het ruwe product, want in bewerkte snoepjes is de gunstige werking van deze stoffen vaak overvleugeld door de vele nadelen van suikers en andere stoffen. De meeste flavonoïden zijn trouwens tijdens de bewerking verloren gegaan. Daarom is het verstandiger over te schakelen op de bittere chocolade, die minder rijk is aan suikers en verzadigd vet. Deze soort is dan ook beter voor de beheersing van de LDL-cholesterol, terwijl het de goede, de HDL-cholesterol doet stijgen. Chocolade bevat ook heel wat magnesium, nuttig voor het hart.

Het is niet al chocola wat „blinkt”. Volgens een onderzoeker zou het niet metaboliseren van chocolade wel eens de oorzaak kunnen zijn van multiple sclerose, maar dat is door geen enkel onderzoek bevestigd. Waar of niet, maar chocolade kan wel een migraineaanval uitlokken, vanwege de biogene aminen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer