mei 16, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken hebben met zwaarlijvigheid, zeker als er niets tegen wordt gedaan. De vraag is natuurlijk: hoe moet je dat aanpakken om met succes te kunnen vermageren en op die manier de problemen van de tijd uit de weg te gaan?

Calorieën tellen is niet voldoende om af te vallen. Je moet ook je menu dermate samenstellen dat vet wordt verbrand en niet opgestapeld.

Probleem

Er slank willen uitzien is voor veel mensen een obsessie en voor de meesten een probleem. Sommigen spenderen fortuinen aan producten en methodes die weinig effect hebben, want het jojo-effect is iedereen bekend.

In de Verenigde Staten alleen al worden jaarlijks 30 tot 40 biljoen dollar aan vermageringspillen uitgegeven, een duidelijk bewijs van een nationale gezondheidscrisis. Bovendien worden we er geregeld aan herinnerd dat wie te dik is, niet gezond bezig is: het hart, de bloedsomloop, de ademhaling krijgen het dan extra lastig. Om dan nog maar te zwijgen over de extra kosten voor kleding en het emotionele leed dat daardoor wordt veroorzaakt.

Het NIPO-onderzoek in Nederland gaf trouwens aan dat 43 percent van de gezinshoofden in Nederland vindt dat ze een te hoog lichaamsgewicht hebben. Dat overgewicht kost de Nederlandse samenleving ongeveer 4 miljoen euro per jaar. Die cijfers zijn even relevant voor België en de rest van Europa.

Dieetsystemen zijn er genoeg, maar vaak hebben ze hetzelfde probleem: ze vertonen allemaal belangrijke tekorten aan vitamines, mineralen en vezels.

Wie zijn lichaam niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen aanlevert, kan niet goed meer functioneren en brengt zijn gezondheid in gevaar.

Het lichaam heeft alle vitale stoffen nodig, want één op drie à vier mensen met overgewicht heeft trouwens een ontoereikend metabolisme.

Gevaarlijke middelen

Niet alle middelen om er slank uit te zien zijn zonder gevaar. Kritisch lezen van bijsluiters kan problemen helpen voorkomen. Sommige van deze middelen bevatten, efedrine, cafeïne, aspirine, fenylpropanolanine enz… De werking steunt op eetlustremmers en een versnelling van het metabolisme. Dat heeft veel neveneffecten en levert grote risico’s op.

Een verstandige aanpak met aanpassing van de levenswijze terwijl ervoor gezorgd wordt dat het lichaam alle vitale stoffen die eigen zijn aan een gezonde voeding blijft krijgen, geeft de beste garantie om op gewicht te komen of een mooi gewicht te behouden.

Calorieën tellen?

Calorieën tellen is slechts de helft van het verhaal. Je krijgt meer lichaamsvet bij door geraffineerde koolhydraten te eten of te drinken dan met dezelfde hoeveelheid calorieën uit vetten en eiwitten. Meervoudige onverzadigde vetzuren verbranden gemakkelijker dan verzadigde, want deze laatste worden meestal grotendeels opgeslagen, onmiddellijk na de inname.

Verzadigd vet is vaak van dierlijke oorsprong en meervoudig onverzadigd vet meestal van plantaardige oorsprong. De beste vetten zijn eigenlijk de essentiële onverzadigde vetten, op voorwaarde dat ze niet boven het rookpunt verhit zijn, want dan krijg je transvet en dat is eigenlijk een tijdbom en beschadigt je gezondheid zeker op termijn!

Essentiële vetzuren zoals uit visoliën en olijfolie van eerste koude persing zijn gezondst vooral in combinatie met vitamine E.

Tel geen calorieën

Calorieën tellen is niet de grote oplossing, omdat de caloriewaarde op etiketten weinig te maken heeft met de calorische waarde van de voedingsmiddelen in het lichaam. En toch moeten we er iets aan doen, want de levensduur bij dikkere mensen wordt gemiddeld met 10 jaar verkort. Het klassieke dieet heeft geen zin omdat het de eigen spiermassa afbreekt en niet het lichaamsvet. Patiënten die gewicht verliezen door een laag caloriedieet en oefeningen, komen na enkele maanden weer aan als ze met het dieet stoppen. Dat is het zogenaamde jojo-effect. De patiënt is er dan slechter aan toe dan had hij of zij nooit geprobeerd van gewicht te verminderen.

Om op gezonde wijze gewicht te verliezen is er lange tijd nodig en bovendien moet dit uiterst langzaam gebeuren om een gunstig gezondheidseffect te verkrijgen.

Eigenlijk is spierbehoud essentieel om vet te verminderen, want de spieren vormen de kachel waarin het lichaamsvet wordt verbrand. Het lichaam heeft zelfs een perfect geheugen dat onthoudt hoeveel vet het heeft en hoeveel het opnieuw moet terugwinnen. Het lichaam probeert dan elke vetmolecule uit het dieet terug op te slaan die nodig is voor de energiebehoefte.

Het resultaat is moeheid na het eten, uitgehongerd gevoel zodat als men opnieuw eet het verloren vet er snel weer aanvliegt.”

Hoe moet je dan tewerk gaan?

Om op gewicht te blijven is een goede eetcultuur van belang en die leer je al van in de kinderjaren. Kieskeuriger omgaan met voedsel: meer vezels, mineralen en vitamines, maar minder transvetten en koolhydraten. Want de vetten stillen het hongergevoel niet en vet wordt niet onmiddellijk verbrand, maar opgestapeld in de vetcellen. Daardoor word je alsmaar dikker. Verzadigd vet moet worden beperkt, hoewel we het ook nodig hebben. Maar je kunt het perfect uit avocado’s, eieren en kaas halen.

Koolhydraten en eiwitten verminderen de honger en reduceren de eetlust; terwijl vetten dit niet doen. Zwaarlijvige mensen geven vaak de voorkeur aan snelle suikers en dat is niet zo best voor hen.

De beste manier

Om met de grootste kans op succes op gewicht te komen geven specialisten de raad om te beginnen met niet meer dan 250 gram per week af te vallen.

 • Je moet het vet meten en niet het lichaamsgewicht, want de spieren mogen niet in massa en volume verminderen, het vet wel!
 • Transvetten zijn gevaarlijk. Mijd ze. (Friet, gebak, koekjes).
 • Geraffineerde suikers maken dik, dus kunnen ze beter worden vermeden.
 • Een hoog vezelgehalte is van belang bij gewichtsbeheersing.
 • Omega-3 vetzuren zijn de beste essentiële vetzuren. (vis en visolie)
 • Oefeningen houden de spiermassa in stand en doet elke week meer vet verbranden.
 • Train ’s morgens, want dan verbrand je meest vet.
 • Onderhoud het L-carnitine-niveau en daarvoor is elke dag extra vitamine C nodig.
 • Zorg er voor voldoende chroom in het lichaam op te nemen.
 • Snacks en tussendoortjes passen minder in een slankheids-programma, maar wel verse groenten.
 • Drink minstens 6 glazen water per dag en drink geen alcohol en softdrinks.
 • Vermijd te laat eten ’s avonds
 • Gebruik enkel producten met een hoog vezelgehalte (volkoren, bonen, linzen)

Helpende hand

De eerste aanzet tot het bekomen van een mooi gewicht komt van een goede levensstijl, maar daarbij kunnen supplementen die het metabolisme ondersteunen bij de vetverbranding een ferm handje helpen.

Een tip: Cardubell van Fytobell, om de lever een steuntje te geven.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be lof www.boverte.com.

Je weegschaal zal tevreden zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde