jan 31, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Stress ondermijnt je immuniteit

Het is een rekbaar woord en tegelijk een rekbaar begrip: stress. Daarmee kun je tegenwoordig zowat alles verklaren. Problemen op het werk, in de relatie, met de financiën, met de onzekerheid van de tijden, de oorlogsdreiging hier en daar, de natuurverschijnselen, de kinderen die hun eigen wereld creëren en niet zelden met gevaarlijke middelen.

Stress op het werk maakt velen ziek, ondermijnt de immuniteit en die stress lijkt nog toe te nemen.

Elke school weet erover mee te praten: geen klas waar niet gesnoven, geslikt of gedeald wordt. En dan de energiecrisis, de merkwaardige dans van de cijfers. We durven niet meer zeggen “geef maar gas” want dat komt ons tegenwoordig peperduur te staan.

Wat is het gevolg: stress. En die is verantwoordelijk voor de hogere aanmaak van eerst adrenaline en nadien cortisol, een hormoon waar de bijnieren verantwoordelijk voor zijn. Die cortisol heeft gevolgen voor onze immuniteit: hoe meer stress, hoe meer cortisol, hoe minder weerstand en dat kunnen we in deze tijden van covid en griep best missen.

Bovendien vreet stress je energie op: je wordt moe, futloos, krijgt een burn-out en uiteindelijk misschien een depressie. Hopelijk niet, want het zijn geen prettige ervaringen.

Negatieve stress moet je trouwens vermijden of er iets aan doen, anders gaan je hersenen er ook structurele nadelen van ondervinden en kunnen zelfs laaggradige ontstekingen in de lichaamscellen ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot hartinfarct en beroerte.

Hoe merk je het?

 • Als je slecht slaapt of te vroeg ontwaakt.
 • Slecht verteert en maagpijn hebt.
 • Voortdurende drang naar zoet krijgt.
 • Spierpijn hebt.
 • Last krijgt van hartkloppingen en hoge bloeddruk.
 • Vlug verkouden bent.
 • Gemakkelijk zweet.
 • Huidletsels krijgt zoals acné, door te weinig collageen.
 • Concentratieproblemen krijgt.
 • Je geheugen je begint in de steek te laten.
 • Snel geïrriteerd bent.

Ondanks het feit dat iedereen weet dat stress een stille killer is, worden we er van langsom meer mee geconfronteerd. Het leven is duur, de maatschappij onzeker en de toekomst onduidelijk, terwijl de vervreemding toeneemt. Men heeft geen vriendschappelijk gesprek meer voor en na het werk, men vervreemdt van elkaar waardoor spanningen op het werk toenemen.

Die vervreemding neemt ook thuis bezit van ons, want in de plaats van samen de huistaken te verdelen of gezamenlijk af te werken, zet de ene helft zich voor tv en de andere helft gaat naar de computer om te internetten. In de plaats van het werk te verlichten, heeft de computer velen tot een slaaf gemaakt.

Hartinfarct, hersentrombose, maagzweren en zelfs kanker, de typische stressziekten nemen dan ook toe. Bovenop de werkdruk komt er nog bij dat twee derde van de werknemers bang is zijn job te verliezen, een niet te onderschatten belasting voor lichaam en geest. Weinigen durven nog voor hun mening uitkomen op het werk omdat ze bang zijn hun job te verliezen of een mindere positie te krijgen. Gevolg: men begint elkaar te wantrouwen, te roddelen, te ondergraven, en er ontstaat nog meer stress.

Hoe deze duivelskring doorbreken, dat is de vraag. In elk geval mag de stress van het werk niet je hele leven gaan beheersen, anders wordt dat levensbedreigend en moet je er snel iets aan doen. Ontspanning op regelmatige basis is zeker het eerste antwoord. Ook beweging en ontspanning in de natuur.

En… problemen uitpraten.

Vlucht niet in de alcohol, dat is geen oplossing, wel integendeel.

Een goed natuurlijk middel om de stress vriendelijk te milderen is Passiflora.

Een tip: Passibell van Fytobell dat de stress op een natuurlijke wijze aanpakt.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer