mrt 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vis beschermt je tegen Alzheimer en geheugenverlies

We kennen allemaal de kwaliteiten van vis voor de gezondheid. Vis bevat gemakkelijk verteerbare en absorbeerbare eiwitten, maar vooral gezonde vetzuren, beter bekend als Omega-3 vetzuren. Vette vis eten is heel gezond en kan je beschermen tegen hart- en vaatziekten en meer bepaald ook trombose. Eet je daarentegen weer te veel vis, dan kan het omgekeerde gebeuren: het bloed stolt niet meer en het komt tot spontane bloedingen in de hersenen. Ook niet gezond natuurlijk! Wat moeten we dan geloven?

De gunstige resultaten over het gebruik van vis en visolie in verband met de kans op hart- en vaatziekten bij Eskimo’s werd wat overschaduwd door het feit dat bij Eskimo’s meer hersenbloedingen optraden dan bij Denen. Lijkt dit in tegenspraak met de andere studies die zowat overal ter wereld het halleluja zongen van vis? Uit de studie die in Zutphen werd uitgevoerd bleek dat er onder de visverbruikers beduidend minder beroerte voorkwam dan onder de vleeseters. Men ging de hoeveelheid nameten en hieruit bleek dat de Eskimo’s een ontzettend hoge visconsumptie hebben. In de plaats van tweemaal per week vis te eten, wat als ideaal wordt beschouwd, eten deze poolbewoners meerdere keren per dag vis.

Wie minstens éénmaal in de week vis eet, heeft blijkbaar 60 percent minder kans op dementie dan vleeseters. Visolie bevat Omega-3 vetzuren, een belangrijke antioxidant die beschermt tegen hart- en vaataandoeningen en tegen Alzheimer en geheugenverlies.

Men weet dat een van de eigenschappen van visvetzuren is dat de stollingstijd bij bloedingen aanzienlijk wordt verlengd. Dat is de reden waarom bij viseters het niet zo gemakkelijk tot plaques-vorming komt en dat beroerte wordt voorkomen: het bloed stolt minder gauw. Maar bij te hoge concentraties van visvetzuren kan het op die manier tot spontane bloedingen komen, zodat het positieve effect wordt voorbijgestreefd. Het mechanisme dat tot hersenbloedingen leidt is dan wel verschillend: zonder visvetten komt het tot een verstopping van de hersenvaten, met een veel te hoge concentratie visvetzuren komt het tot spontane bloedingen. De kunst is het juiste midden te vinden en dat is niet zo moeilijk, aangezien uit verschillende studies bleek dat tweemaal in de week vette vis eten al een behoorlijke bescherming biedt. Maar wie hier in onze streken eet er nu meer dan driemaal vis per dag? Trouwens: je kiest ook best voor de biologische vis, natuurlijk gevangen en niet uit visfarms waar vissen soms antibiotica krijgen en ook het gehalte aan kwik en andere vervuilende stoffen te groot kan zijn.

Minder dementie

Maar vis en visolie hebben nog andere kwaliteiten naast een beschermende functie t.o.v. hart en bloedvaten. De doorbloeding van de haarvaten in de hersenen is functie van een goed geheugen en de cognitieve eigenschappen van de patiënt. Wie vis eet of visolie gebruikt, zal dus minder gauw last van dementie vertonen naarmate zijn hersenen in uitstekende conditie verkeren.

Het is bekend dat Ginkgo Biloba de doorbloeding in de fijne haarvaten van de hersenen verbetert, het geheugen ondersteunt en de vitale mogelijkheden van de geest vergroot tot op hoge leeftijd. Uit een studie onder de ouderen van Zutphen is ook gebleken dat het eten van vis, de geestelijke achteruitgang die met de jaren op gang komt aanzienlijk kan vertragen en dementie kan helpen voorkomen.

Bij een studie die in Rotterdam werd gehouden onder 6000 personen kwam aan het licht dat bij viseters een beschermend effect werd aangetroffen met betrekking tot dementie. Wie minstens éénmaal in de week vis at, had 60 percent minder kans om in de volgende jaren dementie te ontwikkelen. Men ontdekte veel minder Alzheimer en men relateert dat naar de afwezigheid van atherosclerose en ook het feit dat het immuunsysteem beter gestimuleerd wordt door de Omega-3 vetzuren.

Ongetwijfeld zitten er in vis wel meer beschermende stoffen die van belang zijn in de preventie van hart- en vaatziekten en dementie, dan tot nog toe was aangenomen. Dat bleek trouwens ook met andere vitamines het geval te zijn. Zelfs bij vitamine C blijken de zogenaamde carriers of dragers, een even grote rol te spelen als de molecule van de vitamine zelf. Met andere woorden: een appel is beter voor het organisme dan de vitamine C-molecule alleen. Neem je de beide, dan ben je ook weer beter af. Van de gezonde eigenschappen van vis zijn uiteraard ook nog niet alle elementen bekend. Uitgebreide studie is dus nog nodig.

Eet vis en leef er niet op los

De beschermende rol van Omega-3 vetzuren strekt zich niet zover uit dat de levenswijze voor de rest geen belang meer zou hebben. Vette vis voorkomt wel hart- en vaatziekten, maar het heft de negatieve invloed van een totaal verkeerde leefwijze niet op. Vette vis moet als een vervanger voor de vetzuren worden beschouwd waarvan we er te veel hebben: te veel Omega-6 en Omega-9 en veel te weinig Omega-3.

Daarom moet vis worden beschouwd als de beste en gemakkelijkste bron van Omega-3 en moet dus op het menu komen in de plaats van vlees, saus, vet gebak en een overdaad aan koolhydraten. De maximale bescherming komt er pas als dit vette-vis-dieet is ingeschakeld in een gezond leefpatroon. Ook andere antioxidanten blijven hun rol vervullen:

  • Vezelrijke en volwaardige voeding in de plaats van verarmde geraffineerde producten
  • Vitaminerijke kost en voldoende mineralen blijven van groot belang.
  • In verstaanbare en eetbare taal betekent dat: meer groenten, meer fruit
  • Volkorenbrood in de plaats van wit brood
  • Zilvervliesrijst in de plaats van de witte gepolijste rijst
  • Olijfolie in de plaats van margarine
  • Yoghurt in de plaats van pralines en gebak.

Al deze maatregelen bieden de beste garantie om straatoud te worden en vooral tot op hoge leeftijd gezond te blijven.

En verkies je extra bescherming, dan is een supplement met Omega-3 vetzuren zeker nuttig.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visolie ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Je geheugen zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer