Vlees verzuurt het organisme

Geen spieren zonder eiwitten. Vandaar dat eiwitten heel belangrijk zijn voor ons organisme en dat er dagelijks in de voeding eiwit ter beschikking moet zijn.

Maar teveel eiwit is schadelijk, want eiwitrijke voeding vormt een behoorlijke bedreiging voor onze calciumvoorraad. Bij de afbraak van eiwitten komen namelijk zuren vrij, die het lichaam meteen wil neutraliseren. Daarvoor gebruikt het onder meer calcium, dat aan de botten wordt onttrokken.

Vlees, zout en cafeïne veroorzaken uitscheiding van calcium!

Vegetariërs hebben er minder last van omdat ze minder neiging tot verzuring vertonen. Vlees is zeer eiwitrijk en zorgt voor verzuring. Ook oxaalzuur is een stof met een dergelijk nadelig effect. Dit zuur komt onder meer voor in spinazie, rabarber, postelein en snijbiet.

Oxaalzuur bindt het calcium in de darmen, waardoor het niet meer kan worden opgenomen in het bloed. Eet de genoemde groenten daarom niet vaker dan één keer per week. Ook op de verboden lijst staat suiker, want dit vergroot namelijk het verlies van mineralen, waaronder calcium.

Cafeïne doet dit ook, maar verhoogt tevens de hoeveelheid calcium die aan de botten onttrokken wordt. Cafeïne is dus dubbel zo slecht.

Tenslotte kun je beter zuinig zijn met zout. Een volwassene krijgt gemiddeld negen gram zout per dag binnen. Dat is zo’n vier gram meer dan gezond is! Natrium verhoogt niet alleen de bloeddruk, het zorgt er ook voor dat je calcium uitplast. In principe krijg je ruim voldoende natrium binnen via de voeding. Zet het zoutvaatje dus maar liever niet op tafel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer