jan 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben je allergisch aan je eigen juwelen en kleding?

Je kan allergisch reageren op van alles en nog wat: noten, koemelk, kleurstoffen in snoep, gluten, noem maar op. Ons voedsel is niet meer oorspronkelijk, niet meer natuurlijk, er worden allerlei kunsten mee uitgehaald om het lekker, aantrekkelijk en goedkoop te maken, terwijl de fabrikanten er zoveel mogelijk willen aan verdienen. Of het gezond is, dat is een andere vraag en die beantwoorden zij niet.

Maar naast voeding kun je ook allergisch reageren op medicijnen en daarover kan je maar best overleg plegen met je huisarts. Niet iedereen verdraagt alle medicijnen die bij anderen wel helpen, maar waar ze minder heftig op reageren.

En je kan ook allergisch zijn aan alles wat op de huid komt: cosmetica, parfum, maar ook kleding en zelfs juwelen.

Er is geen man overboord als je allergisch reageert op cosmetische producten: kies een ander merk, zoek een soort die weinig kleurstoffen of additieven bevat.

Last van allergische reacties door juwelen of kleding? Er is beslist een oplossing voor je probleem.

Nieuwe kleding kan je best eerst wassen, zodat eventuele behandelingen van stoffen er uit verwijderd kunnen worden. Zeker met ondergoed of lingerie moet je dat doen. Kies ook bij voorkeur kleding in natuurlijke stoffen en als je voor katoen kiest heeft bio katoen duidelijk de voorkeur, want er kunnen altijd reststoffen van sproeimiddelen die op de katoenplant zijn terechtgekomen in achtergebleven zijn. Let ook op met bepaalde verfstoffen en bleekmiddelen. Maar doe alles toch maar eerst in de was, dan heb je veel minder kans op allergische reacties.

En ja, je kan ook allergisch zijn voor je eigen juwelen. Die allergie kan op gelijk welk moment in het leven beginnen. Dat betekent dat je de juwelen al tien jaar kan gedragen hebben zonder problemen, maar plots last krijgt van roodheid op de huid, jeuken, pukkels, en soms kunnen die reacties zelfs heftig zijn. Het ligt natuurlijk aan het materiaal waaruit de juwelen zijn samengesteld. Nikkel is wat dat betreft een koploper. Goud geeft gewoonlijk minder reacties en zilver ook niet.

Wat kan je doen? Want iedereen ziet er graag op z’n best uit. Daar kunnen goed gekozen en goed geassorteerde juwelen veel toe bijdragen. Het zou erg zijn mocht je geen juwelen meer kunnen dragen. Je moet ze wel in een materiaal kiezen waaraan je niet allergisch bent. Toch kan het gebeuren dat het metaal of de kunststof donkere vlekken achterlaat op de huid, bijvoorbeeld ringen op de vinger, maar ook halssnoeren op de halsstreek en het decolleté. Dat is natuurlijk erg ontsierend en vervelend. Soms zou je het er voor laten om nog juwelen te dragen. Maar je kan er ook iets aan doen. Je moet de juwelen penselen met kleurloze nagellak. Op die manier wordt een onzichtbare barrière gevormd tussen de huid en het sieraad en heb je er helemaal geen last meer van.

Zo kan je beslist je geliefkoosde juwelen langer blijven dragen, zonder er last van te ondervinden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer