feb 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kunnen emoties en een gebroken hart ook hartinfarct veroorzaken?

Je kent wel die literatuur, de volksgezegden, de populaire liedjes waarin gewag gemaakt wordt van emoties en gebroken harten. Maar er is wel degelijk iets van. Zowel stress als emoties kunnen inderdaad een rol spelen bij het ontstaan van aderverkalking. Misschien is de invloed hiervan indirecter, maar er werd vastgesteld, dat langdurige vaatkrampen, veroorzaakt door psychische elementen, op de duur ook de bloedvaten kunnen beschadigen. Deze kans is bijvoorbeeld groter bij patiënten met een persoonlijkheidsstructuur A, terwijl de B-mensen er minder last van hebben. A-mensen zijn gedreven door een dadendrang, ze moeten prestaties leveren en dat binnen een zo kort mogelijke tijd. Ze hebben een zeer sterke emotionele betrokkenheid bij alles wat ze doen. De tijd waarin ze dat willen doen, speelt bij hen een enorme rol. Ze houden voortdurend de klok in de gaten.

Patiënten van het type B daarentegen zijn meer relativerend en beschouwelijk van aard en hebben er dus minder last van. Ze leven in principe langer en gelukkiger.

Daarom is atherosclerose de oorzaak van het grootst aantal sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. De atheroomvorming is het grootst in de kransslagaders van het hart. De verstoppingen die dat meebrengt in de bloedvaten, zijn verantwoordelijk voor hart- en hersentrombose, infarcten en angina pectoris, een kramppijn die wordt veroorzaakt door verminderde toevoer van bloed naar het hart. Hoe kun je deze problemen voorkomen?

Emotionele problemen moeten worden opgeklaard en uitgepraat, want de ziel spreekt een woordje mee bij de preventie van hart- en vaatziekten. Uiteraard ook gezond eten, voldoende ruwvezels, veel fruit en groenten en gezonde vetten zoals visolie Omega-3.

Beter voorkomen dan genezen

Het spreekt voor zich dat als men de oorzaken kent, ook de oplossingen voor de hand liggen om hartinfarct en problemen met de bloedvaten te voorkomen.

  • Om te beginnen moet roken compleet en definitief worden stopgezet. Zelfs op zeer jonge leeftijd wordt al een duidelijk verschil waargenomen tussen rokers en niet-rokers. De bloedvaten vernauwen door nicotine en vanwege het koolmonoxide in de rook kan minder zuurstof in de bloedvaten worden opgenomen via de longen.
  • Lichaamsbeweging kan helpen om van het roken af te komen. De prestaties van het hart verbeteren al na een paar dagen trainen. Door training vergroot niet enkel de pompbeweging van het hart, ook de doorstroming van de bloedvaten neemt toe. Men kan dat controleren aan de hand van de polsfrequentie. Bij een roker is die frequentie vaak boven de 70 slagen per minuut, soms zelfs 80. Bij iemand die een paar weken traint, verlaagt die frequentie dikwijls tot beneden de 60. Het hart in goede conditie heeft ook een beter slagvolume. Als uw polsfrequentie daalt met 10 slagen per minuut, betekent zulks per jaar bijna 6 miljoen slagen minder, dus minder sleet. Een trager kloppend hart, gaat langer mee.
  • Wees zeker matig met alcohol. Omdat alcohol geen voedingsstoffen, maar alleen lege calorieën aanbrengt, verhoogt het ook de kans op zwaarlijvigheid en meteen ook de bloeddruk en brengt schade toe aan de bloedvaten. De weinige antioxidanten die er nog in overblijven, vind je in veel betere en grotere mate in vruchten en groenten. Bovendien is alcohol zelfs al in kleine hoeveelheden schadelijk. Telkens worden neuronen kapot gemaakt. Het is een drogreden dat alcohol of wijn zelfs, goed zou zijn voor het hart. Onjuist!
  • Eet gezond. In het westen eten we te veel en te vet, te zout en te zoet. Voor wat de vetten betreft kan je beter kiezen voor onverzadigd vet. Vooral Omega-3 vetzuren hebben een gunstige uitwerking op hart- en bloedvaten. We hebben ook verzadigd vet nodig, maar geen transvet. Dat laatste ruïneert de bloedvaten, zet plaques af en doet een appèl op de cholesterol. Transvetten zijn killers, veroorzaken hartinfarct en beroerte. Transvetten zitten vooral in gebakjes, taart, snoep, chips. Bakken en braden kan je best in olijfolie van eerste koude persing, dat spaart hart en bloedvaten en houdt die gezond. Vandaar de Franse paradox: veel vette kazen, maar toch minder hartinfarcten dan in de rest van Europa. Visolie is daarom ook uitstekend. Bij Eskimo’s komen geen hartziekten voor, met dank aan de Omega-3 vetzuren.
  • Look is uitstekend om de bloeddruk te verlagen. Beperk het zoutverbruik en schrap suiker uit alle producten. Suiker geeft alleen maar lege calorieën en wordt door de lever omgevormd tot puur vet. Het bevordert atherosclerose, omdat suiker een ontstekingstrigger is. Het veroorzaakt miniontstekingen in de bloedvaten, waardoor plaques ontstaan zodat cholesterol de brand moet komen blussen. Vervang suiker door honing als je wil zoeten, dan heb je nog een aantal mineralen, enzymen en oligo-elementen die belangrijk zijn. Ook steviolglycosiden zijn een verstandige suikervervanger. Lecithine helpt om vaatziekten te voorkomen. Je vindt het bijvoorbeeld in soja.
  • Eet ook meer rauwkost, meer onbehandeld, minder calorierijk. Zet liever eens vette vis op het menu in de plaats van dat eeuwige vlees. Vette vis bevat gezonde vetten zoals Omega-3. Kijk wel uit voor kwik en kies dus best voor bio-vis, maar dat geldt voor alle producten. Veel verstandige boeren schakelen trouwens over op bio. Dat wordt de toekomst, zowel voor de consument als voor de land- en tuinbouwer.

Problemen uitpraten

Tenslotte moeten emotionele problemen worden uitgepraat, opgelost en voor de toekomst worden vermeden. Ze brengen een hoge belasting mee voor de bloedvaten en het hart en zetten de patiënt constant onder druk. Men moet meer afstandelijk leren leven en de problemen niet overschatten en vooral niet mee naar huis of naar bed nemen.

Zijn er moeilijkheden thuis dan moeten die eerst worden opgelost, omdat thuis de haven moet zijn waar iedereen tot rust komt en de problemen van de dag van zich af kan schudden.

Leer je te ontspannen, zoek een hobby in de vrije natuur die je gedachten opfleurt en die bij voorkeur ook lichamelijke inspanning noodzakelijk maakt.

Het is niet verstandig enkel te vertrouwen op de mirakels van de medische wetenschap. Die kan weliswaar heel wat in elkaar knutselen en heel wat ongemakken verminderen; maar de natuur kan zij nog altijd niet veranderen. Daarom is een wijze leefwijze nog altijd een must voor wie lang gezond wil blijven. Als je even nadenkt weet je zelf best wel wat goed en slecht voor je is, en… als je daar allemaal rekening mee houdt, zal je al een stuk gezonder worden of het langer blijven en veel minder risico lopen op hart- en vaatziekten.

En wil je wat hulp van de natuur: Omega-3 vetzuren zullen je hart en bloedvaten langer gezond houden.

Een tip: Nutribell visoliecapsules met Omega-3.

Je vindt Nutribell visoliecapsules in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Nutribell Omega-3 visolie ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Zo gezond als een vis, is geen lukraak gekozen slogan!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer