dec 1, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke vitamines herstellen schade door stress?

Op dit moment zijn er genoeg redenen om je zorgen over te maken. De onduidelijkheid rond corona, de vraagtekens over de hulpmiddelen en vaccins, de beperkte omgang met vrienden en familie, de uitzichtloosheid van de toestand op langere termijn: wanneer gaan we weer normaal kunnen doen, de economische gevolgen, de rampzalige toestand voor veel kleine zelfstandigen enz.

Dat veroorzaakt stress en dat is ook iets wat we best kunnen missen, want stress ligt aan de basis van veel problemen.

Je merkt het niet altijd dat je onder stress staat, maar het is net zoals met het virus, een verborgen vijand.

Voldoende vitamines en mineralen helpen om de negatieve invloed van stress te weerstaan, maar ook ontspanning en het uitpraten van problemen zijn belangrijke maatregelen om van stress verlost te geraken.

De erfelijke eigenschappen spreken een woordje mee, er zijn de levensomstandigheden die verschillen, er is de hoeveelheid tegenslagen die een rol speelt, de cumul met vroegere ervaringen, wat negatief of positief kan inwerken op het verwerken van nieuwe emoties.

Maar hoe dan ook niemand ontsnapt eraan. Als dan toch de stoppen dreigen door te slaan, wat moet je dan doen om je te beschermen en zo weinig mogelijk hinder of schade van stress te ondervinden?

Hoe ziet stress er uit?

We hebben allemaal een haastige manier van leven. De meesten onder ons krijgen daardoor last van nerveuze spanningen. We hollen van huis naar het kantoor of de werkplaats, we hollen naar de snack, haastig schrokken we wat eten binnen, we hollen weer naar huis, steeds maar haastig zijn tot we onszelf voorbij lopen. En dan komt er nu de vrees voor corona nog bij, op kantoor, op het openbaar vervoer, in de supermarkt. Dat moment is gevaarlijk: dan komt de stress ons lichaam beschadigen. Voor vrouwen is het trouwens meestal nog erger, omdat ze naast het werk buitenshuis veelal nog een belangrijke huishoudelijke functie hebben en in de meeste gevallen de opvoeding van de kinderen ook rechtstreeks van hen afhangt. Vrouwen zijn echt niet te benijden. Gelukkig zijn ze sterker dan mannen wat stressbestendigheid betreft. De man die de invloed van stress op de mens langdurig onderzocht heeft, is de Oostenrijkse fysioloog Dr. H. Seleye. Hij bewees dat invloeden van buitenaf, zoals ondraaglijk lawaai, oververmoeidheid, groot verdriet, röntgenstralen, onevenwichtige voeding, gebrek aan vitaminen en mineralen, zware schade kunnen toebrengen aan het organisme en dit zowel psychisch als fysiek kunnen ondermijnen. Stress is dus eigenlijk niet nieuw.

Hoe ondervind je stress?

Je krijgt niet van vandaag op morgen een zenuwtoeval, een depressie, een shock, daar gaat een hele voorbereidende fase aan vooraf. Het komt erop aan die introductiefase zo spoedig mogelijk te herkennen en er gepast op in te spelen, zodat het niet tot een catastrofe komt. Als je merkt dat het zogenaamde „aanpassingssyndroom” zich aan het installeren is, ben je gealarmeerd. Dat merk je aan vermoeidheid, gebrek aan eetlust en fysieke kracht, lusteloosheid, moeilijk inslapen of vroegtijdig wakker worden, overprikkeling van de zenuwen zodat je bij de minste oorzaak opschrikt of in een woede- of neerslachtige bui valt of uitbarst. Verschillende oorzaken kunnen daar een rol in spelen: de isolatie door corona, de dood van een geliefd persoon, scheiding, werkloosheid, verandering van werk, loonverlies, ziekte van een geliefd wezen, operatie, besmettelijke ziekte zelfs zoals griep. Er zijn dan nog weinig aanvullende emoties nodig om tot een uitbarsting te komen. Niet alle stress is onaangenaam en heeft negatieve gevolgen. Er is ook de zogenaamde eu-stress, of de aangename gebeurtenissen die ook prikkels in het lichaam brengen, maar die geen negatieve invloed hebben.

Invloeden en reacties

De heftigheid waarmee bepaalde reacties tot ons komen en de vroegere ervaringen, samen met de genetische aanleg, de leeftijd en de voeding, naast het geslacht, zullen een rol spelen in de wijze waarop stress ontstaat en van invloed kan zijn op het organisme. Als we er rekening mee houden dat vooral in het alarmstadium, de eerste fase dus, zich een reeks biochemische processen afspeelt, waarin o.m. vitamines een belangrijke rol spelen, kunnen we er dus ook een gunstige invloed op uitoefenen. Als stress optreedt, worden in het lichaam stresshormonen vrijgemaakt, waardoor de prestatie- en reactiecapaciteit toenemen. Via adrenaline wordt meer glucose naar spieren en hersenen gestuurd, wordt de  hartfrequentie opgedreven door noradrenaline, evenals de bloeddruk, die verhoogt. Ook hormonen zoals corticoïden nemen aan dit proces deel. Omdat we nu weten dat verschillende vitamines aan de opbouw van deze hormonen deelnemen, kunnen we via het innemen van voldoende vitamines invloed uitoefenen op het hele stressgebeuren. Vitamines A spelen een rol bij de biosynthese van corticoïde-hormonen. Vitamine C beïnvloedt de productie van adrenaline, noradrenaline en corticoïden, terwijl vitamines van het B-complex een rol spelen in het metabolisme van proteïnen, koolhydraten en vetten. Vitamines zijn dus van belang bij het opwekken van energie en bij de verdediging van het organisme tegen stress. Hoeft het nog gezegd dat evenwichtige voeding, met voldoende vitamines, die gehaald worden uit een evenwichtig samengesteld dieet van levensbelang zijn? Dat ze niet alleen onze gezondheid in ruime mate beïnvloeden, maar dat ze bovendien zelfs ons leefcomfort en geluk mee helpen bepalen. Aan stress kan niemand eigenlijk ontsnappen, maar naarmate we onze conditie verbeteren en ons gezonder voeden, zullen we ook gemakkelijker tegen stress bestand zijn en er vooral niet onderste boven door worden gehaald. Stress kunnen we dus wel degelijk in de hand houden, vooral door wat we in onze mond stoppen. Vitamine C is rijk voorradig in alle groene groenten en vruchten, die liefst zo vers en onbehandeld mogelijk moeten worden verbruikt. Vitamine A vind je zowel in wortelen, (onder de vorm van pro-vitamine die in de lever wordt omgezet) als alle rode groenten en knollen; dus ook rode bietjes, paprika’s en tomaten. Ook kool is rijk aan vitamine A. Lever, levertraan, melk en eierdooier is een goede leverancier van vitamine A. Tenslotte vind je vitamine B en dan voornamelijk B1 die zenuwbeschadiging voorkomt, in zilvervliesrijst, maar dan ongepelde rijst, volkorenproducten, noten, tomaten, kaas, gist, tarwekiemen, lever, nier, eigeel en groene groenten. Vitamine B2 voorkomt trouwens ook scheurtjes aan de mondhoeken, vandaar dat yoghurt, gist en tarwekiemen zeer belangrijk zijn. Zoals je ziet heb je meer in handen dan je denkt. Als je last hebt van overprikkelde zenuwen, begin dan uiteraard met de stressoren te vermijden, maar vooral ook met je levenswijze te bekijken, te zien of je wel gezond eet en na te gaan of je er iets ten goede kan aan wijzigen. Op die manier krijg je de stress onder controle en kan die niet langer je leven vergallen.

Je kan je jezelf ook goed behelpen met een goed preparaat van vitamines en mineralen.

Een tip: Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com en www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer