mrt 4, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Haal dat gefluit uit mijn oren

Goed horen is van vitaal belang, zowel in het onderwijs, op de werkvloer, in het verkeer, maar ook voor de sociale contacten en het emotionele welbevinden. Mensen die slecht horen raken vaak geïsoleerd, gefrustreerd en worden ziek, depressief. Blind worden is erg, maar doof worden, is even erg en volgens sommigen nog erger. Je bent volledig van de buitenwereld afgesloten: geen communicatie meer, geen muziek meer, geen gesprek, geen veiligheid. Het is een moeilijk leven.

Niet te verwonderen dat veel mensen zich zorgen maken als hun gehoor achteruitgaat, maar ook als er kenmerken opduiken die er tevoren niet waren: geluiden horen, getoeter of gefluit dat ook oorsuizen of tinnitus genoemd wordt. Die patiënten horen steeds geluiden in het hoofd, terwijl er helemaal geen geluid gemaakt wordt.

De oorzaken kunnen velerlei zijn: van hersencellen die verkeerde signalen doorgeven, overactief zijn, tot ontstekingen, problemen met de trilharen bijvoorbeeld als gevolg van luide knallen of langdurig onderhevig zijn aan te luide muziek zoals op concerten en in dancings, maar ook problemen met de gehoorbeentjes, de bloedvaten in het oor, of verkalking van het binnenoor.

Tinnitus kan je leven erg oncomfortabel maken. Daarom moet je harde geluiden, ontstekingen vermijden en behandelen. Ook Ginkgo Biloba is nuttig om de bloedsomloop in de fijne haarvaten te ondersteunen en te verbeteren.

Ook bij verkoudheid

Iedereen heeft zo’n gefluit al eens meegemaakt bijvoorbeeld als er een verkoudheid was. Een neusverkoudheid heeft via de buis van Eustachius ook verbinding met de keel en de gehoorgangen. Vandaar dat diepzeeduikers, zwemmers, maar ook sommige passagiers in een vliegtuig last hebben van drukverschillen in het oor en ofwel heftige pijn, ofwel hevige hoofdpijn, maar ook gefluit in het oor waarnemen. Dat gefluit kan er al zijn bij een simpele neusverkoudheid. Gelukkig in dat geval onschuldig en van voorbijgaande aard. Met fysiologisch serum of gewoon zeewater in de neus te verstuiven, kan het probleem al verholpen worden. Dat gezuiverde zeewater kun je in spuitbussen in de apotheek bekomen en dat is altijd nuttig om in huis te halen.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is de Latijnse benaming voor oorsuizen. Het kan gaan over geruis, om getoeter, een belgerinkel, een fluittoon, een zoem of geronk. Erg vervelend is dat. Als het de eerste keer optreedt vraagt de patiënt aan de omgeving: hoor je ook dat gefluit, waar is dat van afkomstig? Maar als de omgeving niets merkt en er geen bron van geluid kan worden waargenomen, kun je beter naar een NKO (neus-, keel-, oorarts gaan die kan onderzoeken wat er aan de hand is).

Dat geluid kan van één kant komen, in het midden van de persoon zelf, soms maar aan één oor waarneembaar, vooral als het voor de rest stil is in de kamer of de omgeving. Er zijn mensen die het oorsuizen of het gefluit enkel waarnemen als ze in bed liggen. Soms is dat geluid ook een bonzen, en dan moet je naar je bloeddruk en je bloedvaten laten kijken. Maar normaal is het niet, zelfs erg vervelend!

Oorsuizen is wel beslist vervelend en kan karakteriële veranderingen veroorzaken. Je moet er leren mee omgaan, want genezen is niet altijd mogelijk en daarvoor kan je best een psycholoog raadplegen, tenminste als er eerst alles aan gedaan is om de zaak fysiek te bekijken en mogelijks op te lossen.

Wie last heeft van tinnitus of oorsuizen is doorgaans ook hardhorig. Het oorsuizen overstemt soms het normale geluid zoals van een gesprek, soms niet echt, maar het is hinderlijk en stoort dus wel.

En de oorzaak?

Het is niet eenvoudig om een oorzaak aan te duiden, er kunnen trouwens verschillende elementen in meespelen.

Een belangrijke oorzaak is een beschadiging van de zenuwcellen en de “trilharen” in het oor. Vooral de zenuwcellen kunnen een rol spelen wat meestal het gevolg is van te sterke geluidsprikkels. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren naar aanleiding van een ontploffing, of langdurig lawaai in een disco, of op een feestweide in de buurt van de mega-luidsprekers. Ook onverzorgde oorontstekingen kunnen leiden tot gehoorvermindering en uiteindelijk gehoorverlies of tinnitus, waarbij geluiden worden waargenomen die er niet zijn.

Hyperactieve hersencellen kunnen eveneens een geluid “waarnemen” dat er niet is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij patiënten na een ongeval en een hersentrauma.

Ook sclerosis, een evolutie als gevolg van verharding van de bloedvaten en een vermindering van de bloedtoevoer in de fijne haarvaten kan tot vermindering van gehoor, doofheid of oorsuizen leiden. Een bloedvat dat vernauwd is kan gelijkaardige problemen veroorzaken. Sommige mensen horen daardoor de hartslag in het oor. Dat kan je gemakkelijk ook waarnemen als je s’ avonds in bed met het oor op het kussen ligt.

Ook als het oor verstopt is als gevolg van een verkoudheid, of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine, kan dat tinnitus meebrengen.

En de oplossing?

Eigenlijk is er geen algemene oplossing.  Er moet gekeken worden naar de oorzaak en in sommige gevallen ligt die voor de hand:

 • Een ontsteking moet behandeld worden. Laat een oorontsteking dus niet aanslepen.
 • Behandel een verkoudheid en zoek naar middelen om een verstopte neus of een ontstoken keel te behandelen. Denk aan een spray met zeewater om de neusslijmvliezen te laten ontzwellen.
 • Opgelet met medicijnen, zeker als ze impact hebben op de bloedsomloop. Bespreek het met je arts.
 • Vermijd absoluut harde geluiden, zeker als ze langdurig zijn.
 • Blijf uit de buurt van luide werken, knallen, ontploffingen.
 • Let op met muziek uit koptelefoons, want het geluidsvolume kan het gehoor beschadigen met fluittoon als gevolg.
 • Let op drukverschillen als je gevoelig bent: vliegreizen, diepzeeduiken.
 • Behandel een verkoudheid onmiddellijk en laat ze niet aanslepen.
 • Als tinnitus blijft duren, ga dan liefst naar een gespecialiseerd arts, want het kan uw levensgeluk aantasten.
 • Er bestaan middeltjes om dat eentonige gefluit te maskeren of om te buigen tot een minder hinderende toon.
 • Soms helpen relaxatieoefeningen, want elk probleem wordt verergerd, naarmate je je er ook aan ergert.
 • Vermijd antidepressiva, slaappillen en ook alcohol en tabak.
 • Beweeg in de natuur, luister naar aangename geluiden van vogels, bomen en wind. Het relaxeert en doet je goed.
 • En elk middel dat de bloedsomloop in de fijne haarvaten zowel van hersenen als van het oor stimuleert is welkom. Alles wat de bloedsomloop kan hinderen of beschadigen, moet vermeden worden: verkeerde vetten, junkfood, suiker, alcohol, tabak en te weinig slaap en te weinig beweging. Dat zijn maatregelen die eigenlijk altijd gelden en ook voor de algemene gezondheid van toepassing zijn.

Een tip om de circulatie in de fijne haarvaten te ondersteunen: Ginkgo Biloba.

Een prima middel daarvoor is Ginkgosan van Fytobell.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kan Ginkgosan van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer