feb 20, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Eieren: het mag weer!

Een omelet, een spiegelei, een zachtgekookt eitje, een salade Niçoise… het zit er allemaal in: eieren. Wie vroeger meer dan één ei per week at, speelde zogenaamd met zijn gezondheid, want cholesterol werd als de grote boeman afgeschilderd. Eieren eten stond zowat gelijk met zijn doodvonnis tekenen, vragen om een hartinfarct of beroerte, want eieren joegen je cholesterol de hoogte in, was dus verantwoordelijk voor ischemische klachten, geblokkeerde bloedvaten.

Eieren zijn gezond en mogen gerust worden geconsumeerd, ook in verband met de cholesterol, want het lichaam maakt zelf de noodzakelijke hoeveelheden cholesterol aan.

Wat blijkt nu: er was niets van aan. Er zijn uiteraard – zoals altijd – instanties die belang hadden bij het verdraaien van de waarheid, of het verzwijgen ervan net zoals tevoren een paar profs zich hadden laten omkopen door de suikerindustrie om de schadelijkheid van suiker te verzwijgen en de schuld op vetten en vooral verzadigde vetten te leggen in verband met de oorzaak van hart- en vaatziekten.

We weten intussen wel beter. Twee artsen in Australië hebben de proef op de som genomen en gedurende meer dan een maand elke dag minstens vijf eieren gegeten. Dat kwam volgens de heersende opvattingen neer op zelfmoord. Wat bleek na verloop van de proefperiode dat hun cholesterolgehalte gedaald was.

Ons lichaam heeft het nodig

Ons lichaam heeft namelijk cholesterol nodig: voor de zenuwen, hormonen, de functie van het brein. Daarom produceert de lever zelf de cholesterol, want meer dan 90 percent van de cholesterol in ons organisme wordt door het lichaam zelf gemaakt. Als je minder cholesterol met de voeding inneemt, vermeerdert het lichaam zijn eigen productie en omgekeerd. Intussen is ook gebleken dat cholesterol nuttig is als reparatiemateriaal van ontstoken of beschadigde bloedvaten. Dat is net hetzelfde als de brandweer de schuld geven van het ontstaan van branden, want… ze is telkens bij een brand aanwezig.? Verdacht toch?

Wat moeten we dan wel doen? Ontstekingen vermijden, de bloedvaten gezond houden, meer bewegen, niet roken, alcohol schrappen en gezond eten. Wel transvet vermijden, maar niet alle vetten. Dus eieren mogen beslist, zijn supergezond, want ze bevatten belangrijke mineralen zoals zink, fosfor, selenium en vitamines E, A, D en B. Bovendien bevatten eieren hoogwaardige proteïnen.

Dus: eieren mogen weer en zijn zelfs ideaal gezond voedsel en… lekker!

Perfect voedsel

België is één van de grootste producenten van eieren ter wereld. We hebben het uiteraard over kippeneieren, want eendeneieren mogen niet in de handel worden gebracht en eieren van gans, kalkoen en parelhoen zijn nog zeldzamer.

Een ei is rijk aan eiwit, vetstof, vitamine A, D, B, E en ook behoorlijk wat vitamine F. Een ei heeft 80 à 100 cal. Eieren verbeteren de proteïnekwaliteit van de maaltijd. Ze bestaan volledig uit vetstof. Een ei dekt tien percent van de noodzakelijke proteïnes en vitamines per dag. Het eigeel bevat het verteerbaarste vet.

Ei bevat ook cholesterine, dus niet geschikt niet voor iemand met een gevoelige maag of lever. Recent blijkt dat transvet schadelijker is dan de cholesterol dat uit een ei komt.

De verteerbaarheid verbetert als het rauw wordt geklopt. Je kunt ook citroensap toevoegen. De proteïnen zijn rauw zeer moeilijk verteerbaar en daarom is het beter ze eerst te koken of te bakken.

Hardgekookte eieren zijn moeilijker verteerbaar, tenzij ze niet langer dan 10 minuten worden gekookt, nadien worden fijngewreven en goed gekauwd.

Proteïnen in ei beter dan vlees

Bruine eieren zijn sterker en bewaren langer. Vooral de dooier is rijk aan eiwit of proteïne: 18 g of 32%, eiwitrijke vloeistof. De dooierkleur gaat van bleekgeel naar oranjerood, maar dat hangt af van vitamine A-gehalte en hangt ook deels af van het bladgeel of xanthofyl. Maar eieren bevatten wel hoogwaardige eiwitten en zijn dus aan te bevelen voor wie aan sport doet, hard traint en op krachten moet komen en zijn spieren moet ontwikkelen. Eieren zijn niet nadelig voor het microbioom zoals bewerkte vleeswaren dat wel zijn. Als we het over eieren hebben bedoelen we wel verse eieren en niet het bewerkte eierpoeder dat door de industrie voorbereid is om aan allerhande bereidingen vooral gebak te worden toegevoegd. Elke bewerking die je niet zelf uitvoert, is een verarming en je kunt je daar beslist vragen bij stellen.

Hoe bedorven ei erkennen?

Meestal kun je aan de buitenkant niet merken of een ei vers, dan wel oud is. Toch zijn er verschillen en die merk je als volgt als je het ei breekt:

 • Wit en geel lopen gemakkelijk in elkaar.
 • Dooier kleeft aan de schaal.
 • In zout water: een vers ei zakt en een oud ei drijft boven. (niet op voorhand breken natuurlijk).
 • Een vers ei weegt ook zwaarder.

Als je per ongeluk een ei laat vallen, ga dan niet knoeien met lepels en kopjes om het op te ruimen. Neem liever een flinke snede wit brood, drenk die in het ei, strooi er wat kaneel overheen en bak in de koekenpan. Niemand zal merken dat je heerlijk „wentelteefje” per ongeluk ontstaan is?

Roereieren zijn heel smeuïg als je ze losklopt met wat melk, peper en zout. Je laat ze au bain-marie stollen in een pan waarin een beetje boter werd gesmolten, zonder op te houden met roeren; ze mogen vooral niet te droog worden.

Klop de eiwitten van de roereieren tot sneeuw; de bereiding zal luchtiger zijn.

Eieren: rijk krachtig en gezond voedsel

Het ei is een ongewoon rijke bron van proteïnen: 2 grote eieren komen overeen met 100 g vlees of 100 g vis of 200 ml melk. Dit betekent dat 2 eieren 28% van onze dagelijkse proteïnebehoeften dekken en 8% van onze caloriebehoeften.

Vitaminen zijn er ook in overvloed: 2 eieren leveren 30% van onze behoefte aan vitamine A (weerstand tegen infecties, bescherming van de slijmvliezen, onderhoud van de weefsels), 23% van de behoefte aan vitamine B2 (noodzakelijk voor het metabolisme van de gluciden).

Het ei bevat eveneens ijzer (20% van onze behoefte per dag) dat een element is van de hemoglobine – noodzakelijk voor het zuurstoftransport in het bloed en dus de ademhaling en ook nog calcium en fosfor.

„Vers” en „extra vers”

De vermelding „extra vers” die men vaak ziet op het bandje rond de doos is een waarborg van kwaliteit en versheid. Soms staat er een datum op. Een week na het verstrijken van dit tijdstip wordt een ei tot „vers” gedegradeerd.

De kwaliteit van het „boerenei” dat rechtstreeks wordt verkocht door de producent aan de verbruiker hangt af van de frequentie van het inzamelen, de zuiverheid van de schaal, de omstandigheden van stockering en de afzetkadans. Na een verblijf van 48 uur in een bevuild nest of na een eenvoudige wasbeurt kan het ei reeds toxisch zijn. Het fijne vliesje rond de schaal dat de infiltratie van micro-organismen tegenhoudt, wordt door een vuil nest of door wassen vernietigd.

De kleur van de schaal heeft weinig belang, ze hangt enkel af van het ras van de kippen. Anderen daarentegen zweren bij gekleurde schalen.

Hoe eieren eten

 • Laat de eieren na de leg minstens 24 uur rusten om te stabiliseren.
 • Indien er een tijdslimiet is aangegeven, mag je de eieren niet langer dan 8 dagen houden om zacht gekookt te eten.
 • Bewaar de eieren in een koelkast of in een frisse plaats (10°C) met de punt naar omlaag en beschermd tegen hinderlijke geuren.
 • Dompel nooit een ei uit de koelkast onmiddellijk in kokend water: het zal barsten.
 • Haal de eieren minstens een half uur vóór het koken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.
 • Gebruik nooit gebarsten eieren tenzij je de barst met azijn hebt ingestreken.
 • Om hardgekookte eieren te pellen giet je het warme water uit in de wasbak en laat de eieren eenvoudig vallen. Zij zullen vanzelf breken.  Giet er dan koud water over.
 • Klop nooit sneeuw met een ei dat juist uit de koelkast komt. Het zal nooit opkomen. Met een snuifje zout erbij zal de sneeuw mooi stevig worden.
 • Twee manieren om een zachtgekookt ei klaar te maken: leg het ei in kokend water en laat het drie of drie en een halve minuut doorkoken volgens de grootte van het ei; leg het ei in koud water en haal het eruit als het water intens aan de kook gaat.

Controle op versheid

 • Om een ei te controleren op zijn graad van versheid dompelt men het in koud water. Blijft het horizontaal liggen op de bodem dan is het zeer vers.
 • Bij een minder verse toestand zal het ei rechtop gaan staan terwijl een niet zo vers specimen aan de oppervlakte komt drijven.
 • Gebruik minder verse eieren enkel om ze hard te koken.
 • Eieren best niet in de koelkast bewaren. Eieren nemen door de schaal heen geurtjes over, leg ze daarom nooit bij sterk ruikende dingen (zoals vis of koffie).

Eier-pannenkoek

Snel en gemakkelijk te bereiden. 1 lepel bloem, 4 soeplepels melk, 1 eierdooier, goed kloppen en bakken.

En ben je toch ongerust over je cholesterolgehalte dan kun je beslist je toevlucht nemen tot een perfect natuurlijk preparaat: Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je vindt Cholefort van Fytobell ook online via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer