dec 16, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

Stress en winterkou veroorzaken verkoudheid

Het gaat op en neer: het aantal besmettingen met griep, verkoudheid, Covid. Maar dat is normaal in deze tijd van het jaar: wisselende temperaturen waardoor je niet weet wat je ’s morgens moet aantrekken om ’s avonds niet verkleumd van je werk of je boodschappen terug te keren. En dan is er nog de raad van de overheid om de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten, terwijl de meeste mensen dat niet erg comfortabel vinden.

Stress blijkt een belangrijke oorzaak te zijn van steeds weerkerende verkoudheid en griep. Maar ook de kou kan de immuniteit ondermijnen.

Maar wat evenmin comfortabel is: de energierekening, de elektriciteitsfactuur en dan het gezaag van politici en actiegroepen over wat nu prioritair is: het klimaat of kunst, de gezondheid of het gastekort, de bankrekening of het comfort.

Hoge rekening door stress

Maar zoals steeds: wie is het kind van de rekening? De patiënt: u en ik. En die rekening wordt altijd maar hoger, met als gevolg stress. Bovendien weet je nooit wie je kunt vertrouwen, wie het goed met je voorheeft en welke raad je best kunt volgen om op alle vlakken welvarend te zijn, te worden, of te blijven, zowel wat gezondheid betreft als wat zekerheid aangaat. En dat laatste is de jongste tijd ver te zoeken. Nergens nog zekerheid, nergens nog houvast en de wereld die dolgedraaid is en het ene probleem na het andere oplevert. Je zou van minder al stress krijgen en dus ziek worden.

Want stress heeft zoals bekend invloed op de gezondheid, maar… niet enkel voor wat hart- en vaatziekten betreft, maar ook obesitas, diabetes, concentratie en vroegtijdige dementie, maar ook verkoudheden, griep en zelfs covid.

Stress wordt onderschat. Ben je voortdurend verkouden, grieperig en ben je al verschillende keren het slachtoffer geweest van covid of corona-achtige verschijnselen, ban dan eerst de stress uit je leven en het zal je beter gaan.

Verkoudheid en kou

Je moeder of oma waarschuwde je vroeger als kind in de winter altijd: “trek iets warm aan, anders krijg je kou en word je verkouden”. Daar werden eerst vraagtekens bij geplaatst door de geneeskunde en later werd dat ontkend, want kou veroorzaakt geen verkoudheid, was de uitleg. Het zijn virussen en bacteriën die je ziek maken, niet de koude. Het koude winterweer, of de wisselende en onregelmatige temperaturen kunnen je weerstand, je immuniteit wel een flinke knauw geven en op de proef stellen en als dat verzwakt is, dan krijg je een verkoudheid, een griepje, of een of andere winterse kwaal… dat wel. Dus werd opgeroepen om iets te doen aan de weerstand en daar is uiteraard niets mis mee. Wie een sterke weerstand heeft, kan best tegen een stootje.

Maar nu is aan de Harvard University, de toonaangevende tempel van geneeskunde onderzoek gedaan en aangetoond dat koude wel degelijk een invloed heeft op de ontwikkeling van en de mogelijkheid om een verkoudheid op te lopen. 

Elk jaar hetzelfde liedje

Het is geen toeval dat elk jaar opnieuw in de winter dezelfde problemen opduiken, en wel bij grote groepen mensen. Verkoudheid, griep, niezen en hoesten, schorre keel, verstopte neus, tranende ogen, gefluit in de oren. Deze verschijnselen zijn bij de meeste mensen heel goed bekend.

Heeft de kou er dan iets mee te maken? Volgens Harvard wel, want ze keken naar de slijmvliezen in de neus en door microscopisch onderzoek kwam aan heet licht dat antistoffen werden gevonden in blaasjes of zakjes op de slijmvliezen wat betekent dat het lichaam zich verweert bij koude. Eigenlijk is het neusslijmvlies de eerste barrière om bacteriën en virussen te stoppen. Daar speelt de immuniteit een belangrijke rol in.

Loopneus is verdedigingsreflex

Het begint gewoonlijk met een loopneus. De slijmvliezen in de neus zwellen op als gevolg van een ontsteking veroorzaakt door bacteriën of virussen. Ook niezen en een verstopte neus kunnen het gevolg zijn. In the Journal of Allergy and Clinical Immunology verscheen het resultaat van een onderzoek naar de oorzaken van loopneus, verstopte neus en verkoudheid. Het neusvocht dat uit de loopneus ”ontsnapt” bevat eiwitten die ontsteking werend zijn.? Dat wijst erop dat de eerste verdediging is ingezet. Het is dus eigenlijk niet gunstig zo’n loopneus te willen stoppen of de neusslijmvliezen door middel van kunstmatige middelen te willen ontzwellen. Het geeft weliswaar wat meer comfort, je kunt beter door de neus ademen, maar tegelijk wordt de verdediging verzwakt.

Koude en immuniteit

Als de slijmvliezen een virus of bacterie ontdekken of ervaren, reageren de cellen van het neusslijmvlies zodat door middel van miljarden immuunblaasjes in dat slijmvlies een kleverige vloeistof wordt afgescheiden, wat als “snot” wordt aangeduid. De kleur verraadt het stadium van de besmetting. De virussen worden er door aangetrokken, en tegelijk krijgen die te maken met het immuunsysteem. Als dat goed werkt, krijgen virussen of bacteriën geen of weinig kansen. Die immuniteit daalt evenwel als de temperatuur in het winterseizoen gaat dalen. Het gevolg is dat de immuun receptoren minder goed werken. Dat is het gevolg van het feit dat de temperatuur in de neus die normaal 37 graden bedraagt plots tot 32 of nog meer graden kan dalen. Daardoor vermindert de immuunrespons eveneens met een kleine vijftig percent: 42 percent om precies te zijn, althans volgens de metingen van de Harvard-University. Deze uitkomsten werden bevestigd door testen in vitro. De antivirale eiwitten zijn minder in aantal en worden bovendien ook minder actief.

Dat verklaart waarom men in de winter gemakkelijker verkouden wordt en het slachtoffer wordt van griep. Deze temperatuurschok kan het immuunsysteem niet altijd overbruggen: van 20 graden in de woning en op kantoor, naar het vriespunt buiten. Het slijmvlies in de neus kan gedurende vijftien minuten gebufferd worden en pal staan tegen de microben. Dus is het goed de ingeademde lucht te filteren en je te beschermen. Dat is de reden waarom vroeger bij koude gewoonlijk sjaals gedragen werden en die voor de mond en de neus werden gehouden, een goede gewoonte die wat in onbruik is geraakt. Een sjaal is nu meer een sierstuk, dan een bescherming geworden. 

Ook meer griep en vallingen door STRESS

Onderzoek heeft aangetoond dat in de winter de afwezigheid op het werk vooral te wijten is aan verkoudheid en griep. Tegelijk werd nagegaan welke personen vaak afwezig waren en waarom. Hierdoor kwam aan het licht dat dat STRESS de grote verantwoordelijke was voor de winterse kwalen, want stress ondermijnt het immuunsysteem.

Personen die onder stress stonden, bleken gemakkelijker vatbaar voor deze infectieziekten. Bijna zestig percent van de ondervraagden gaf toe minstens eenmaal per week onder zware stress te staan. De belangrijkste oorzaak hiervan is het werk of het beroep, dat voor 25 percent verantwoordelijk is voor de ziekte. Verder is er nog het verkeer 15 percent, financiële problemen of zware druk met afbetalingen van aankopen 10 percent, de partner of echtgenoot of echtgenote voor 8 percent, zorgen om de kinderen voor 7 percent en verder een variatie van factoren voor 6 percent.

Gebrek aan planning en overschatting van de problemen liggen aan de basis van de moeilijkheden, evenals de huidige toestand in de maatschappij met financiële risico’s, onzekerheid voor de toekomst, werkverlies, de oorlog, de dure energie en het gemis aan perspectief op langere termijn. Gevolg: serieuze stress, met verzwakking van de immuniteit.

Hoe los je het op?

Uitpraten van problemen, opzoeken van gelijkgestemden, mensen die ervaring hebben met dezelfde problemen en er goed zijn doorgekomen kunnen een goede hulp zijn. Want… in crisismomenten kent men zijn vrienden en die hebben we dan beslist nodig, naast een betere planning, een duidelijk levensdoel en het delegeren van taken in het gezin kunnen goede aanzetten zijn om van stress en dus ook van voortdurende verkoudheid en griep af te komen.

Slaap en ontspanning zijn trouwens even belangrijk om het lichaam te laten herstellen van de opgelopen schade en de stress. Door een herstellende slaap worden de natuurlijke afweerkrachten in het lichaam gemobiliseerd. Samen met Echinabell van Fytobell is dat de beste preventieve maatregel die kan genomen worden. Dat werd vorige week bewezen door onderzoekers van de universiteit van Antwerpen.

Een ontspannend bad ’s avonds kan ook wonderen doen en de slaapbereidheid verbeteren. Tenslotte is vitamine C de belangrijkste anti-stress vitamine en tegelijk een beschermer van de lichaamscel. Wie voldoende vitamine C neemt zal dus zowel minder te lijden hebben van stress alsook van infectieziekten.

Een paar tips:

Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Vitamine Ester-C van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Je kunt zowel Echinabell als Ester-C van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Virussen en bacteriën zullen je niet meer klein krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde