We hebben zon nodig en die hebben we de laatste dagen al flink gekregen. Twee grijze dagen kunnen de pret niet bederven…. Alhoewel pret…in deze lockdown-periode is het wel uitkijken wat je met die zon doet. In de eigen tuin, geen probleem zolang je maar geen onwettige dingen doet zoals vrienden, familie of buren uitnodigen. Op straat, is ook O.K. zolang je maar voldoende afstand kunt houden. Maar zoals het op veel plaatsen was, op wandeldijken, in parken, op pleinen van steden: de corona-risico’s wandelden of fietsten mee.
En toch hebben we zon nodig, vooral in deze coronatijd, vooral voor de aanmaak van vitamine D, want het zonlicht wordt in de huid omgezet naar vitamine D. Dat is goed voor het immuunsysteem, om te voorkomen dat je ziek wordt, om coronabesmettingen te slim af te zijn.
Natuurlijk kan je die in tijden van lichtschaarste of gebrek aan zonneschijn zoals in de winter, wel compenseren met vitamines als supplement, maar zonneschijn is gratis en je hebt het nodig. Zelfs het coronavirus is er bang van.
We hebben zonlicht nodig, voor het emotionele welbevinden, maar vooral ook voor het immuunsysteem vanwege de vitamine D. Maar je moet wel uitkijken voor verbranding, uitdroging van de huid en pigmentvlekken.
Laat ons wat dat betreft hopen op een mooie zomer en daar hebben we de laatste weken al een flinke aanzet toe gehad.
Maar tegelijk moet je ook voorzichtig zijn, zelfs nu in het voorjaar, want het Uv-licht heeft ook negatieve bijwerkingen. Voldoende zonlicht is perfect, maar teveel zonlicht kan niet enkel verbranding van de huid, maar ook huidkanker opleveren. Veel mensen zijn daaraan al gestorven. De oudere generatie die in de jaren zestig en zeventig voor het eerst de zonnecultuur omarmde, is nu een grote risicogroep voor huidkanker. Het is dan ook onder ouderen de snelst groeiende kankervorm.
Maar zonlicht kan nog meer doen: de huid verouderen. Hoe merk je dat? Doordat de huid begint te rimpelen, droog aanvoelt, eruitziet zoals de verschrompelde schil van een appel.
Je ziet het bij veel oudere mensen op de armen, het gezicht, de wangen, het decolleté: rimpels, donkere huid, gepigmenteerde vlekken, uitgedroogd.
Daarom: opgelet met de zon: vitamine D ja, maar huidkanker: neen.
En die pigmentvlekken kan je daar iets aan doen? Jazeker. Om te beginnen moet je veel water drinken, zodat het lichaam van binnenuit goed kan “bevochtigd” worden. En pigmentvlekken zijn niet altijd lelijk… maar ze verraden wel iets.
Sproeten of pigmentvlekken bij kinderen zijn leuk en hebben een guitig uitzicht. Volwassenen zijn er evenwel niet te gek op. Vooral op de handen verraden ze een zekere leeftijd. Natuurlijk kan je ze laten weghalen in het ziekenhuis of bij de huidarts, maar je kan zelf ook proberen door ze te verbleken en ze op die manier onopvallend te maken.
Als je de vlekken geregeld inwrijft met goudsbloemzalf waarin een behoorlijke hoeveelheid goudsbloem of Calendula verwerkt is, dan zullen de vlekken na enige tijd vanzelf verminderen en zelfs verdwijnen. Op die manier hoef je helemaal geen complexen meer te hebben als er naar je handen gekeken wordt.
Maar vergeet vooral niet dat we vitamine D nodig hebben: voor de absorptie van calcium en dus om osteoporose te voorkomen, voor het immuunsysteem en in deze coronatijden zeker!
Een tip: voor wie veel binnen zit of moet zitten en te weinig zonlicht heeft, is een goed supplement een meevaller. Daarvoor kun je rekenen op de vitamine D van Fytobell. Ideaal voor de versterking van het immuunsysteem, tegen depressieve stemmingen, voor sterke botten en tanden en een weerstand om “U” tegen te zeggen.
Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-726.
Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.
Geef je weerstand een boost en tank zon en vitamine D.