mrt 30, 2024 | Actueel, Alle tips | 0 Reacties

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat volgens de zomerklok later onder en dus genieten veel mensen een uur langer op een terrasje.

Goed slapen is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar politiek Europa bemoeit er zich mee en dus slapen we met het ingaan van de zomertijd weer een uurtje minder. Maar ontsnappen aan de nadelen kun je leren.

Maar terrasjes maken je niet gezonder, behalve de bankrekening van de horeca, maar de zomertijd maakt je wel ongezonder. Vooral voor jonge mensen onder de twaalf jaar en voor mensen vanaf de middelbare leeftijd: tussen de 35 en 40 jaar.

Dieren kunnen geen uurwerk lezen en oriënteren zich al duizenden jaren op de zon voor hun bioritme. De politiek wil dat ongedaan maken en ons bioritme afstemmen op het economisch voordeel. Dat is al lang achterhaald, want de nadelen wegen wel op tegen de voordelen. Vraag het maar aan de landbouwers. Die weten heus wel wanneer de koeien moeten gemolken worden en de dieren moeten gevoederd worden: het bioritme heeft dat bepaald en dat laat je niet afstemmen op een variatie in het uur.

Daarom stop de klok en zet ze niet langer vooruit, want er zijn genoeg redenen om dat niet te doen en de wintertijd te behouden.

Twee uur verkeerd

Wij leven nu in de wintertijd al een uur vooruit op de zonnetijd. Het Verenigd Koninkrijk zit nu wel precies op de zonnetijd. De zon culmineert en dan zou het twaalf uur of middag moeten aangeven. Maar in de zomertijd is dat 14 uur op de klok.

Mensen die in ploegverband werken, weten ook welke nadelen die ploegenritmes meebrengen. De immuniteit wordt zwakker, er zijn meer depressies, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Zoals voorzien zetten we in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uur vooruit. Twee uur wordt drie uur in de nacht. Gevolg: we slapen een uur minder lang omdat het bioritme niet naar de klok kijkt. Er zijn mensen die daar moeilijk mee om kunnen en vooral zowel fysieke als geestelijke nadelen van ondervinden. Finse onderzoekers hebben uitgemaakt dat een kleine tien percent meer beroertes optreden als gevolg van het zomeruur. Kankerpatiënten kregen daardoor zelfs een kwart meer beroerte.

Het bioritme dat geregeld wordt in de hypothalamus reageert op licht. Daardoor worden in het lichaam allerlei processen geregeld, ook hormonale en het slaap- waakritme gedirigeerd. Dat betekent dat we ’s morgens best wakkere worden als het licht in de dag komt, en dat het nadelig is om als het natuurlijk licht verdwijnt dat waakritme te rekken door allerlei activiteiten, werk en kunstmatig licht.

We leven niet natuurlijk meer. Dus kun je best het circadiaans ritme respecteren door de wintertijd blijvend in te voeren. Dat is niet eenvoudig, omdat in een Verenigd Europa de afstanden tussen de oostelijke en westelijke grens zich uitstekken over duizenden kilometers waardoor de opkomende zon en het culmineren van de zon niet overal op hetzelfde moment gebeurt. Niet eenvoudig dus, want we moeten rekening gaan houden met tijdszones.

Hoe aanpakken voor minder last?

Baby’s kunnen geen klok lezen en trekken zich niets aan van winter- en zomertijd: honger is honger en dus moeten ze op dat moment gevoed worden. Hetzelfde met de dieren zowel in de landbouw als in het wild, in bossen en velden. Die luisteren al duizenden jaren naar hetzelfde ritme hen ingegeven door de schepping. Ook de mens is zo geschapen, maar stellen respect voor de natuur, zelfs onze eigen natuur ondergeschikt aan het economisch en politiek belang. We betalen ervoor met onze gezondheid.

Hoe kun je dat aanpakken?

Door de klok niet brutaal te laten verspringen, maar elke dag of nacht slechts vijf minuten. Op die manier heb je na een paar weken het lichaam en de geest vertrouwd gemaakt met een nieuw ritme. ’s Avonds wat vroeger gaan slapen en ’s ochtends wat vroeger opstaan. Op die manier maak je het voor je lichaam niet te brutaal.

Ook fysieke beweging is nuttig om met vermoeide spieren en een getunede bloedsomloop gemakkelijk de slaap te kunnen vatten. Op die manier voorkom je ook die loodzware vermoeidheid die typisch is voor de omschakeling van de tijd: van winter naar zomer.

Het komt erop aan een nieuw ritme te creëren zodat de productie van melatonine, het slaaphormoon weer spontaan op gang komt. Want goed slapen staat borg voor een goede gezondheid.

En lukt het de eerste tijd na de invoering van de zomertijd niet zo gemakkelijk, probeer dan niet met slaappillen, maar liever met een natuurlijk middel op basis van planten zoals valeriaan en Escholtzia. Geen gewenning en toch gemakkelijker slapen.

Een tip: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.cvom of www.fytobell.be.

Zo slaap je weer de slaap der rechtvaardigen en niet op het commando van de klok.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer