mrt 8, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is natuurlijk onzin dat look boze geesten verdrijft, maar het is wel uitstekend voor hart en bloedvaten. Zo zijn uien niet in staat om de bliksem af te leiden, maar wel om verkoudheid snel gunstig te laten evolueren. Ook uitstekend tegen hoge bloeddruk, hartproblemen, darmparasieten, ongezonde darmflora enz. Kortom uien ook wel ajuin genoemd, zijn zeker gezond omdat ze verschillende vitamines bevatten, vooral C en vitamines uit de B-groep, ook antioxidanten, polyfenolen, terpenen en mineralen. Uien moeten daarom regelmatig op het menu staan, niet enkel omdat ze gezond zijn, maar ook heel lekker en onmisbaar in veel recepten. Geen gezonde keuken waar nooit uien gebruikt worden.

Uien zijn een geschenk uit de hemel. Niet enkel lekker, maar ook supergezond en vooral in wintertijd een ideaal natuurlijk geneesmiddel.

Het is juist dat ze een slechte naam hebben omwille van de tranenvloed die ze veroorzaken bij het reinigen en klaar maken, maar dat is gemakkelijk op te lossen. Dat mag geen reden zijn om geen uien te gebruiken. Uien verrijken ons dagelijks voedsel immers met hun pittige smaak en barsten ook nog eens van geneeskracht.

Bovendien bevatten uien weinig calorieën en dat is ook een voordeel. En nog een belangrijk voordeel: ze zijn uitstekende leveranciers van mineralen, vooral kalium waarvan gebleken is dat de meeste mensen er een tekort aan hebben. Kalium is nochtans van belang voor een gezonde hartfunctie, voor spierkracht en correcte zenuwimpulsen.

Krachtig oud middel

Oorspronkelijk is de ui afkomstig uit West-Azië, waar deze soort in het wild groeit. Deze oude cultuurplant is afkomstig uit Iran, maar er zijn ook vermeldingen waarbij in China reeds in 3000 voor Christus uien werden aangetroffen. Het waren de Romeinen die de ui in Europa verspreidden en later deden de kruisvaarders dat nog eens na. Er zijn tegenwoordig meer dan 500 bekende soorten uien.

In het oude Egypte kregen de slaven die de piramides bouwden, uien en knoflook als krachtvoer. Misschien is het daarom dat een afbeelding van dit plantje op de reliëfs van een graftombe uit het jaar 300 voor Christus afgebeeld staat. De Egyptenaren legden de eed af door hun rechterhand op een ui te leggen.

De medicinale kwaliteiten zijn niet lang onbekend gebleven. Want Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, was eeuwen geleden al op de hoogte van de urinedrijvende werking.

Eigenschappen

De ui is rijk aan vitamine A, B, C, E, H, K, P en de mineralen calcium, fosfor, zwavel, jodium, silicium, natrium, ijzer, natrium, kalium en koolhydraten.

Zelfs heel wat vitamine C zit opgesloten in de verdorde rokken van de witte ajuin, vooral als de plant geoogst wordt in de lente. Ook nicotinezuur, eiwit en mangaan. Enkel als hij rauw wordt gegeten, behoudt de ui volledig zijn eigenschappen.

Uien uit eigen tuin

Je kunt de ui gemakkelijk in eigen tuin kweken. Koop uienplantjes en zet die in maart of april in de grond. Hou er rekening mee dat uien van losse, goed voorbewerkte grond houden en gebruik geen stalmest, maar een kalibemesting. In augustus kun je dan oogsten. Vooraleer je de uien kunt eten, moet je ze laten drogen. Als het groene loof afgestorven is, hang je de uien in bosjes omhoog ergens op een droge en koele plaats. Daar blijven ze lange tijd goed.

Zelf bereiden

Voor medicinale toepassingen kun je best de rode ui gebruiken, want de geneeskrachtige stoffen daarvan zijn net iets sterker dan die van de gewone ui.

Uienthee tegen vastzittend slijm

Voeg aan een kwart liter honingwater schijfjes ui toe. Laat dit tien minuten koken en neem ’s ochtends en ’s avonds een kopje, tot het slijm loskomt.

Verkouden: halve ui naast het bed

Leg voor het slapengaan een doormidden gesneden ui op het nachtkastje. De etherische oliën verspreiden zich en zorgen ervoor dat de slijmvliezen vochtig blijven en terwijl de vastzittende slijmen loskomen.

Als kompres op wratten

Kook een fijngesneden ui met azijn (een kwart liter), laat afkoelen, zeef het en druk de plantendelen goed uit. Leg een katoenen doek in het vocht en plaats het kompres op de wrat. Herhaal dit tot de wrat verdwenen is.

Uienwater bij trage darmen

Snij een ui in plakjes en kook die gaar in een halve liter water, en voeg er een eetlepel honing aan toe. Zeef het mengsel en drink ’s ochtends en ’s avonds een kopje. Je zult merken dat de constipatie na een tijdje verdwijnt.

Zalfje tegen winterhanden

Hak honderd gram uien fijn. Meng het vrijgekomen sap met een halve theelepel lanoline en smeer dit zalfje minimaal tweemaal per dag op handen of voeten.

Tegen insectenbeten

Wrijf met een half doorgesneden ui over de plek waar je gebeten of gestoken bent, dat stilt de pijn.

Uienwijn als versterkertje

Meng 0,7 liter droge, witte wijn met een pond fijngesneden uien en 5 teentjes knoflook. Laat deze mix 2 weken trekken. Voeg er daarna zo’n 100 g honing aan toe. Roer dit goed door en laat het 5 dagen staan. Dan zeven en in goed afsluitbare flessen gieten. Drink een glaasje voor de maaltijd: dit versterkt de hartspier en werkt prima tegen oedeem.

Dáárom moet je uien eten

De bloeddruk daalt

Samen met knoflook, heeft ui een gunstige uitwerking op een te hoge bloeddruk. Ook worden de bloedvaten er sterker door. Wie last heeft van de tikker of de bloedvaten doet er dus goed aan om regelmatig uien en vooral knoflook te eten.

Laxerend en vocht drijvend

Wie last heeft van constipatie of veel vocht vasthoudt, kan gebaat zijn bij de kracht van ui. De plant geeft de stoelgang een extra “duwtje” en zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt plassen.

De bloedsuikerspiegel omlaag

Je kunt een te hoge bloedsuikerspiegel weer in balans krijgen door dagelijks ui in de voeding te verwerken.

Bij besmettelijke ziekten

Vanwege zijn antiseptische werking helpt ui ziekteverwekkers op te ruimen bij ontstekingen, griep en verkoudheid.

Waarom gaan we ervan huilen?

In ui zit een vluchtige samenstelling, zwaveloxide wordt genoemd. Deze stof komt vrij tijdens het schillen of fijnsnijden. Via de lucht komt de stof terecht in de ogen, waar het een klein gedeelte van het oogvocht oplost. Daardoor gaan de ogen prikken en tranen.

Tegen hoest

Uiensiroop is ideaal bij hoest. Daarom: snij een uitje fijn en meng de snippers met een eetlepel bruine rietsuiker of honing. Laat dit mengsel een uurtje staan. Het sap dat vrijkomt, kun je af en toe met een koffielepeltje opslurpen. Het hoesten wordt zo vanzelf minder.

Koortslip, zwemmerseczeem

Zodra je de blaasjes voelt opkomen van een koortslip, smeer je de lippen in met een doorgesneden ui. De blaasjes zijn dan binnen de kortste keren weg. Ook bij zwemmerseczeem is ui geschikt. Snijd een schijfje af en wrijf daarmee over de aangetaste plek. Herhaal dit tot de schimmelinfectie weg is.

Wormpjes

Geef kinderen, katten of honden met wormpjes extra veel rauwe uien te eten. De wormpjes zijn dan zo verdwenen.

Tegen oorpijn

Weer erge oorpijn? Grootmoeders oorpijnverzachter is gewoon een ui.

Bak een grote ui in de oven tot hij zacht is. Bind hem, als hij nog warm maar niet heet meer, met een flinke doek tegen het pijnlijke oor. De pijn wordt snel een heel stuk minder erg.

Blinkende schoenen

Ook in het praktische leven kun je de ui gebruiken. Lakschoenen blinken als spiegels als je ze gaat inwrijven met ajuin en daarna opwrijven met een droge doek. Het resultaat is ongelooflijk.

Heb je de hik neem dan 1 theelepel uiensap.

Lekker uiensoepje

Ingrediënten:

  • 5 uien
  • 1 laurierblad
  • 50 g boter
  • 2,5 liter water
  • 1 prei
  • 1 eetlepel vegetarische bouillon
  • 2 aardappelen
  • kruidenzout

Bereiding:

Snijd de uien fijn en stoof ze in de boter. Doe er de schoongemaakte en kleingesneden prei, aardappelen en het laurierblad bij en laat die meebakken. Schenk vervolgens het water op de groenten en laat het 40 minuten koken. Meng de vegetarische bouillon door de soep en voeg naar eigen smaak kruidenzout toe. Ter garnering kun je gestoofde ui op de soep leggen. Serveer met kaas en gegratineerde broodkorstjes.

En een tip voor een uitstekend natuurlijk hoestdrankje: Prosan Forte van Fytobell met CNK-bestelnummer: 3079-597.

Ook via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer