aug 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Spierpijn door verzuring

Het is volop zomer, of tenminste dat zou het moeten zijn, maar de weersomstandigheden lijken eerder op een milde herfst: wind, regen, koel, wateroverlast. Er zijn betere zomers geweest.

Gevolg: Het koude seizoen heeft zich reeds behoorlijk laten voelen. Verkoudheden en griepachtige verschijnselen zijn goedkoop de laatste dagen en ze zijn niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van corona. Maar niet enkel de luchtwegen zijn gemakkelijke slachtoffers van de temperatuur val, ook mensen die te kampen hebben met reumatische klachten merken gauw dat koude hen niet goed bekomt.

Velen merken trouwens dat een vakantie in een warm en zonnig gebied, gunstig is voor wie last heeft van pijnen aan spieren en gewrichten, terwijl koude precies pijn in de hand werkt. De minste pijn in gewrichten of spieren die opduikt, wordt als reuma betiteld. We kunnen het dan ook als een soort samenvatting beschouwen voor allerlei pijnen die met spieren of gewrichten te maken hebben. Hoewel koude oncomfortabel kan zijn voor wie last heeft van pijnlijke spieren en gewrichten, toch is het klimaat lang niet de enige oorzaak of aanleiding voor deze problemen. Verborgen ontstekingshaarden, of stoorvelden kunnen, als ze niet tijdig worden opgeruimd soms jaren later een ernstig probleem veroorzaken.

Heel veel patiënten hebben een oververzuring van het lichaam. Ze eten te veel eiwitten. Meer groenten en vruchten zullen het lichaam minder zuur maken. Reumapatiënten zijn gebaat met warmte, een warm bad, een sauna, een droogborstelmassage. Een vakantie in de zon is goed voor wie last heeft met spieren en gewrichten.

Oorzaak elders in het lichaam

Vreemd genoeg worden ontstekingen aan de gewrichten vaak veroorzaakt door ontstekingshaarden die ver van de reumahaard verwijderd zitten. Zo kan een ontsteking van amandelen of aan de tandkassen een „reuma-aanval” in de rug veroorzaken. Ondanks het feit dat de officiële geneeskunde niet zo veel in een dieet voor reumapatiënten gelooft, ziet men vaak dat als deze patiënten een aangepaste voeding volgen, en vooral ook de stoorvelden laten verwijderen, er meestal vermindering van pijn ontstaat en vaak ook genezing. Maar niet enkel aangepaste voeding is van belang, ook beweging in de natuur, goede ademhaling in gezonde lucht en warmtebehandelingen hebben groot nut.

Belangrijk is de oorzaak te zoeken en te kennen. Artrose is heel verschillend van artritis. Bij acute polyartritis, waarbij de gewrichten pijn doen, rood zien en ontstoken zijn, moet altijd een arts worden geraadpleegd, omdat bij onvoldoende behandeling het probleem kan overgaan op de hartkleppen.

Bij chronische aandoeningen zal men zich ook richten naar de aard van het probleem. In elk geval hebben de meeste patiënten de neiging de bewegingen te beperken of helemaal stil te gaan zitten om de pijn te verminderen. Tegenwoordig is men ervan overtuigd dat dagelijkse en geregelde beweging ook in geval van pijn belangrijk blijft.

Een belangrijke bemerking: eerst moeten spieren of spiergroepen worden opgewarmd en moet de beweging erg voorzichtig worden ingezet om de pijndrempel niet te willen forceren. Ondanks moeite, moet men toch proberen te bewegen, want als een gewricht of een spier niet beweegt, treedt verstramming en verkalking op. Daardoor kan het probleem alleen maar erger worden.

Spreek met een kinesist of osteopaat af, welke bewegingen voor uw probleem het best geschikt zijn, meest baat bijbrengen en zeker geen grotere schade aanrichten. Zwemmen is in dat opzicht ideaal. Je kan op die manier spieren en gewrichten trainen zonder dat het lichaam zelfs zijn eigen gewicht moet dragen. Maar ook hier geldt dat opwarming van groot belang is, om spierkwetsuren te voorkomen.

Dieet

Verzuring van het lichaam moet worden tegengegaan. Dat heeft niets te maken met zuur smakende producten, maar voedingsmiddelen die via het metabolisme en na absorptie in het lichaam een zuurresidu afgeven, terwijl het lichaam om gezond te functioneren gebaat is met een basisch of alkalisch residu. Daarom moet een aantal voedingsmiddelen die nochtans veel worden gebruikt compleet uit het menu worden geschrapt.

Te mijden producten zijn daarom: melk, kaas, chocolade, vlees, vis, eieren. Vooral varkensvlees, paardenvlees en charcuterie oftewel bereide vleeswaren, de zogenaamde fijnkost en junkfood moeten volledig worden vermeden. Fruit en groenten zijn alkaliserend en dus gunstig. Zelfs zuur smakende vruchten hebben een alkalisch residu. Denk aan citroenen. Men kan dit gemakkelijk bij zichzelf testen. Koffie, rode wijn, aperitieven, alcohol, azijn, witte meelspijzen, cakes, gebakjes, witte spaghetti, coladranken, geraffineerde suiker, conserven en gerookte vlees- en viswaren zijn eveneens best te mijden.

Wees ook matig met peulvruchten. Gebruik enkel volle granen, ook voor rijst geldt dit. Als ontbijt kan je best fruit gebruiken. Kies hiervoor de vruchten van het seizoen. Meng niet te veel fruitsoorten door elkaar. Eet ook geen brood bij het fruit, noch meelspijzen. Fruit en daarmee uit!

Heb je honger in de loop van de voormiddag, dan kan je weer een paar stukjes fruit eten. Als drank kies je water, vruchtensap, of groene thee.

Als middagmaal kan je volkorendeegwaren met verse soep en een vleesvervanger zoals Tofu, of magere kwarkkaas gebruiken, uiteraard aangevuld met groenten van het seizoen. Deze maaltijd kan je laten voorafgaan door een rauwkostschoteltje. Het avondeten bestaat vooral uit een salade van rauwkost met allerlei rauwe groenten. Goed kauwen en inspeekselen is de boodschap. Ook gestoofde groenten kunnen erbij en een paar keer in de week verse vis, maar geen schaaldieren. Vermijd zoveel mogelijk vlees. Wie toch niet zonder zijn vleesgewoonte kan, zal het vlees best vervangen door kip of gevogelte, dit heeft nog een gunstige uitwerking op de cholesterol. De slaatjes kunnen worden aangemaakt met een vinaigrettesaus met appelazijn of melkwei en olijfolie of lijnzaadolie.

Uiteraard moeten het darmmilieu en de darmflora worden hersteld, daar door rotting een slechte absorptie van vitaminen en mineralen ontstaat wat op die manier onrechtstreeks bijdraagt tot degeneratieziekten zoals reuma en kanker.

Uiteraard is voor reumapatiënten warmte onder alle vormen goed. Een warm bad, een elektrisch kussen, infrarode lamp, het heeft allemaal een gunstige invloed op reumatische pijn. Vermijd uiteraard ook stress en problemen, ze vergiftigen het lichaam van binnen uit.

Curcuma

Een sterk ontzurend en natuurlijk ontstekingsremmend middel is Curcuma Longa.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je spieren zullen er gelukkig mee zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer