Zwaarlijvigheid is een serieus risico. Deze week werd op een Europees congres in Maastricht over obesitas, bekend gemaakt dat een zwaarlijvig persoon die gevaccineerd is tegen Covid-19 niet minder dan 27 maal minder antilichamen heeft dan iemand die niet obees is, terwijl dat in de controlegroep van mensen die niet aan zwaarlijvigheid leden en een infectie hadden doorgemaakt, wel normaal was. Dat was eerder al gebleken uit een Turkse studie. De zwaarlijvigen die bij het onderzoek betrokken waren, hadden een BMI van 40 of hoger, dat meldde Medi Quality. Het maakte niet uit welk vaccin de patiënten hadden gekregen, de resultaten waren vergelijkbaar.
Meer bewegen is een must voor wie wil vermageren. Wandelen helpt zeker al om kilo’s te verliezen.
Sluipmoordenaar
De risico’s voor hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarct, beroerte en kanker als gevolg van obesitas zijn bekend. Ook roken, sedentair leven, stress, junkfood, maar vooral ook obesitas. Je hebt geen last van obesitas tot de bom ontploft. Het is een scherpschutter die je niet ziet aankomen: ineens is het probleem daar. Drie- tot viermaal meer kans op een cardiovasculair accident als je zwaarlijvig bent. Het risico wordt nog groter naarmate er meer risicogedrag is. Het is meer dan een optelsom, want deze factoren versterken elkaar. Als je èn rookt, èn alcohol drinkt, èn veel suiker of suikerhoudend voedsel en frisdrank gebruikt, èn een sedentair leven lijdt èn veel stress hebt, èn junkfood lekker vindt, dan is obesitas haast onvermijdelijk, maar vooral ook een extra risicofactor die niet te onderschatten is.
Ook diabetes hoort in dat rijtje, maar is dikwijls afhankelijk van obesitas. Dat betekent ook dat als je zwaarlijvigheid actief gaat bestrijden, het risico zowel op hartinfarct en beroerte, maar ook op diabetes, zelfs op kanker aanzienlijk vermindert.
Eén op drie overlijdens
Er is zoveel trammelant gemaakt vanwege de oversterfte door corona. Niet alle cijfers zijn betrouwbaar en bekend, evenmin als de risico’s die verbonden waren aan vaccinatie, waarover de overheid geen tegenspraak duldt en de farmaceutische lobby geen eerlijke gesprekken wil voeren. Er zijn veel te grote belangen mee gemoeid. Dat is ook zo met de kankerindustrie en de hart- en vatenindustrie die ook gerelateerd is aan de chirurgische lobby en de farmalobby.
Als één op de drie zou overlijden door corona, dan was de wereld te klein. Nu dat zo is voor wat hart en vaten betreft, kraait er amper een haan naar. Er worden zelfs al tientallen jaren gevaarlijke middelen voorgeschreven waarvan de farmaindustrie de gevaren en de sterftecijfers geheim houdt.
Hetzelfde met de pil: ook bij pilgebruiksters verhoogt het risico op een cardiovasculair accident. Zowel de gebruiksters als de lobby houden er niet van om daarover te informeren of geïnformeerd te worden. Je zou het gedrag eens moeten veranderen.
Ook zo voor wat obesitas betreft. De levensmiddelenindustrie gaat hier niet vrijuit.
De junkfoodlobby doet zeker in deze crisistijd gouden zaken. De mensen willen troost, ze willen goedkoop eten, en de waarheid wordt verdoezeld. Al tientallen jaren wordt het accent gelegd op de gevaren van vet, terwijl vet veel minder dik maakt en minder schadelijk is dan geraffineerde koolhydraten.
Geraffineerde suiker is een killer. Merkwaardig is trouwens dat dezelfde belanghebbende personen in de suikerlobby ook in de vermageringsindustrie zitten.
Het motto: “maak jij ze dik… ik doe ze wel betalen om slanker te worden”.
Wandelen helpt om af te vallen
Het gaat er niet enkel om van calorieën te verbranden, maar wel om het hele metabolisme meer schwung te geven. Training en beweging doen niet zo gigantisch veel calorieën verbranden, maar het veroorzaakt een kettingreactie waardoor het lichaam gezonder evolueert. Wandelen hoort daar dus zeker bij.
Dr. Cedric Bryant, de president en chief science officer van de American Council on Exercise heeft daarover onderzoek gedaan. Hij raadt aan om minstens drie kwartier per dag te wandelen. Een half uur per dag is een minimum, zegt hij. Maar door dat op te trekken tot drie kwartier en zelfs een uur, kun je beslist afvallen. Een uur aan één stuk wandelen zien velen niet zitten. Maar als je dat zou verdelen in tweemaal twintig minuten of tweemaal een half uur, dan accumuleer je de voordelen en ben je goed bezig.
Volgens deze specialist kun je op een maand tijd ongeveer 2 tot 2,5 kg gewicht verliezen door dagelijks drie kwartier te stappen. Het hoeft dus geen powertraining te zijn.
Dat gewichtsverlies kan nog verbeterd worden als je totaal afziet van geraffineerde koolhydraten. Dat is niet enkel suiker en alles waar suiker wordt aan toegevoegd, maar ook geraffineerde pasta’s, pizza’s, frisdranken, alcohol, snoep. Mijd zelfs kleine hoeveelheden alcohol. Het is gezellig, maar alcohol is vergif voor je lichaam en je brein.
Top tien om af te vallen
1. Houd een dagboek bij: daarin noteer je nauwkeurig wat je elke dag eet en drinkt. Je zal tot je grote verbazing vaststellen dat je in werkelijkheid heel wat vaker zondigt dan je gedacht had.
2. Zorg dat zich nooit dik makende delicatessen in huis bevinden. Want als je het in huis haalt is de verleiding groot om er eens van te “snoepen”. Bied het ook nooit aan je gasten of bezoek aan, want dan voel je je verplicht om mee te doen.
3. Leer „neen” te zeggen: als je eens een avondje uitgaat en als iemand je een drankje of een hapje aanbiedt, heb je beslist het recht dat aanbod met een beleefd „neen, dank u” af te slaan.
4. Stop met eten van zodra je geen honger meer hebt of verzadigd bent zelfs als er nog voedsel op je bord ligt.
5. Probeer samen met anderen te diëten: als bv. het hele gezin meedoet, moet je geen aparte gerechten voor de anderen en voor jezelf bereiden. Je zult hierdoor ook niet zo gemakkelijk door de maaltijden van de anderen in de verleiding gebracht worden.
6. Wees gedisciplineerd: zelfs indien je alleen eet, moet je de tafel aantrekkelijk dekken, tijd maken voor je maaltijd en genieten van wat je naar binnen werkt. Eet langzaam en kauw zorgvuldig. Ruim de tafel onmiddellijk na het beëindigen van de maaltijd weer af.
7. Vermijd alcohol want dat is niet alleen een calorierijke dikmaker, het is bovendien slecht voor je gezondheid. Alcohol is altijd schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden. Vermijd ook limonades en frisdranken want die zitten vol zoetstoffen.
8. Kies het juiste voedsel, nl. eetwaren die zowel vullen, lekker als voedzaam zijn. Je kan bv. zonder de minste problemen gekookte aardappelen, volkorenbrood, granen, bonen, peulvruchten, allerlei salades, fruit en groenten eten.
9. Foutjes zijn geoorloofd: hoe goed je voornemens ook mogen zijn, toch zal je al eens „hervallen”. Dat is niet erg als je je achteraf maar zo snel mogelijk weet te herpakken. Een foutje mag je er zeker niet toe aanzetten de hele zaak maar op te geven. Probeer wel dagelijks flink te bewegen, dat geeft het metabolisme een boost.
10. Wonderen bestaan niet: reken er dus niet op dat de weegschaal van de ene op de andere dag vele kilo’s verlies zal aanwijzen. Daarom: weeg je slechts één keer per week en maak een tabel van je gewichtsverlies. Dat moedigt aan.
Afvallen is een complex gegeven. Er is niet één mirakelmiddel, het is een kwestie van informatie, motivatie, beslissen en doorzetten. Dan verkrijg je beslist resultaat en dat zal je gezondheid ten goede komen.