jun 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

HOOFDPIJN: helse marteling met veel “gezichten”

Hoofdpijn is samen met ongemakken aan de maag en rugpijn, de meest voorkomende ziekte bij de mens. Dat is gemakkelijk af te leiden van het aantal hoofdpijnstillers die in apotheken worden verkocht. Het is ook de ziekte waarvoor het meest zelfmedikatie wordt toegepast en toch is het een probleem dat best medisch onderzoek vereist omdat enkel als de echte oorzaak van hoofdpijn gekend is, adequaat kan behandeld worden. Velen verwarren hoofdpijn ook met migraine, maar dat een heel andere ziekte is.

Pijnstillers lossen niets op

Hoofdpijn komt zoveel voor dat de meesten maar meteen naar een pijnstiller grijpen, zonder er zich verder vragen over te stellen. Geen goede beslissing, want uiteindelijk masker je enkel het symptoom, terwijl de echte oorzaak onbehandeld blijft. Hoofdpijn heeft ook zoveel oorzaken, dat het onmogelijk is dat er één enkel goed hoofdpijnmiddel zou kunnen bestaan.

Hoofdpijn kan vreselijk zijn. Soms is het echt te veel dat je opstaat. Voedsel kan oorzaak van hoofdpijn zijn, maar vreemd genoeg, ook pijnstillers. Dat is verschillend van migraine, een typische hoofdpijn die vooral vrouwen treft. Ontspanning is van het grootste belang.

Als de hoofdpijn bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een overlaste maag, dan ligt het voor de hand dat een dagje vasten en wat spijsvertering bevorderende middelen nemen, ook korte metten zal maken met de hoofdpijn.

Wat zoal hoofdpijn kan veroorzaken?

 • Een verstopping.
 • Een overlaste maag.
 • Infectieziekten zoals griep, meningitis.
 • Problemen met de ogen.
 • Tandpijn zelfs.
 • Oorontsteking.
 • Hoge bloeddruk.
 • Sinusitis.
 • Artrose van de halswervels.
 • Hart- en vaatziekten.
 • Zenuwziekten.
 • Zelfs een hersentumor, wat evenwel zeer zelden voorkomt, dus maak je niet te gauw ongerust!
 • Ook problemen met lever en gal.
 • Te veel koffie en thee drinken.
 • Te veel roken
 • Verblijf in een zuurstofarme ruimte.
 • Zelfs te veel lawaai.

Dat kunnen allemaal oorzaken zijn van hoofdpijn. Er moet dus echt uitgekeken worden naar wat de oorzaak is, vooraleer men met kans op succes doeltreffend kan behandelen.

Overspanning

Heel dikwijls is hoofdpijn het gevolg van overspanning. Maar ook andere psychische oorzaken kunnen er mee te maken hebben. Emotionele ontgoochelingen, overwerk, stress vanwege te hoge eisen aan jezelf, kunnen hoofdpijn uitlokken.

Voldoende nachtrust en vooral ontspanning zijn hierbij van groot belang.

Als je als het ware een nauwe band snoerend op je voorhoofd voelt, dan is het de hoogste tijd voor ontspanning. Ga wandelen, zuurstof tanken, diep ademen voor het geopende raam. Ontspan je volkomen, al was het maar vijf minuten. Loop even het blokje om, ga naar het park, of wandel gewoon wat in je eigen tuin. Wat rek- en strekoefeningen op je balkon zullen al wonderen verrichten.

Anders dan migraine

Ontspanning, beweging en diepe ademhalingsoefeningen zijn de beste hoofdpijnmiddelen die er bestaan. Hoofdpijn is echt te onderscheiden van de typische migraine die slechts aan één kant van het hoofd zit, algemene malaise veroorzaakt, meerdere dagen kan duren en zelfs eten, drinken, lezen onmogelijk maakt en de patiënt hypergevoelig maakt voor licht en lawaai. Vooral vrouwen worden erdoor getroffen. Doorgaans treft het heel precieze minutieuze persoonlijkheden.

Men weet niet exact door wat migraine wordt veroorzaakt. Het kan gaan om een probleem met de bloedsomloop in de hersenen. Een heftige samentrekking en nadien een uitzetting van de bloedvaten veroorzaken heftige pijn. De levenswijze en de erfelijkheid spelen een voorname rol. Vooral sommige voedingsproducten kunnen met de vinger worden gewezen: kaas, chocolade, wijn, sinaasappelen en pompelmoezen, thee, koffie en alcohol, eieren, en biergist.

De hormonen kunnen bij de vrouw ook een beslissende rol spelen bij migraine. In dat verband moet nagegaan worden in hoever de pil er iets mee te maken heeft. Desnoods moet je als vrouw een andere contraceptieve methode zoeken.

Een omslag van rauwe gesnipperde ui rond de kuiten leggen, kan heilzaam zijn bij migraine. Een hete douche, waarbij de straal op de nek wordt gericht, is eveneens erg relaxerend. Uiteraard zijn ontspanningsoefeningen en geregeld aan sport doen van vitaal belang voor de patiënt die geregeld last heeft van hoofdpijn.

Opgepast met medicijnen

Eten en drinken kan verslavend zijn, maar medicijnen kunnen dat ook. Er zijn mensen die niet meer zonder pijnstillers kunnen. Zelfs een populaire pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen, kan verslavend zijn en op den duur chronische hoofdpijn veroorzaken. Wie had dat verwacht? Je neemt een middel tegen de pijn en je krijgt er pijn voor in de plaats.

Ook clusterhoofdpijn is net als migraine aan één kant van het hoofd en concentreert zich rond het oog. Deze pijn komt in clusters of golven voor, gegroepeerd dus. Die kan plots optreden en even plots weer verdwijnen, maar meer bij mannen dan bij vrouwen, terwijl het bij migraine net andersom is.

Al deze dingen zijn niet te verwarren met een aandoening van de trigeminus oftewel drietakszenuw, een bijzonder heftige hoofdpijn, doorgaans gelinkt aan een ontsteking van de zenuw. Heel lastig en ook niet eenvoudig te behandelen. Acupunctuur kan wel verlichting brengen.

Maar het meest frequente is wel spanningshoofdpijn. Er is wel een aangeboren gevoeligheid, maar de omstandigheden kunnen het zodanig aanleggen dat je er hoofdpijn van krijgt: deze patiënten hebben het gevoel alsof er een band rond het hoofd gespannen wordt die een drukkende en zeurende pijn veroorzaakt.

De beste remedie is ontspannen: wandelen, sport, yoga, meditatie, een uitstapje. Soms helpt een lekkere koffie.

Maar een rustgevend plantje is wel Passiflora.

Een tip: Passibell van Fytobell en je voelt je gelijk weer meer ontspannen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Een rustig gevoel kan je op die manier veel ellende besparen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer