jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Veel suiker en frisdrank maakt kinderen onrustiger

Leraars en leraressen hebben het niet altijd gemakkelijk in de klas. Zelfs al heel jonge kinderen in de kinderopvang en de kleuterschool, wat vroeger de “bewaarklassen” werd genoemd gedragen zich soms erg onrustig. Daarover is onderzoek gedaan door twee wetenschappers aan de universiteit van Leuven, onderwijseconomen Fritz Schiltz en Kristof De Witte. Ze deelden leerlingen in twee groepen en verdeeld over 25 klassen over heel Vlaanderen: een groep die suiker gebruikte door middel van snoep en frisdrank en een groep die geen of zo weinig mogelijk suiker mocht gebruiken.

De conclusie was opvallend: de suikergroep werd eerst rustiger, maar na een half uurtje werd dat een woelige bende, terwijl de suikervrije groep zich rustig bleef gedragen, gedurende de hele tijd. De suikergroep had meer concentratieproblemen, stoorde de andere kinderen, werd vlugger afgeleid, was luidruchtiger en op tests presteerden ze 15 percent slechter. Meisjes konden er beter mee om dan jongens.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suiker kinderen onrustig maakt en hun concentratie vermindert.

De onderzoekers pleitten dan ook voor suikervrije scholen, wat in heel veel gevallen al zo is. Het gedrag wordt trouwens nog complexer, als de leerling in kwestie ook nog kampt met ADHD.

Opvallend daarbij was ook dat kinderen uit probleemgezinnen of afkomstig van laag opgeleide ouders, meer suiker verbruiken dan kinderen die opgroeien in harmonische gezinnen of van wie de ouders hoger opgeleid zijn.

Suiker leidt ook tot obesitas, zelfs al bij zeer jonge kinderen. Dat zijn de kandidaten om later hartpatiënt of diabetespatiënt te worden.

Wat is het alternatief? Geef kinderen fruit, laat ze geen frisdrank maar water drinken of soep en geef ze als snoepjes liever noten, rozijnen, amandelen en gedroogde abrikozen.

En als in het gezin thuis gebak wordt gemaakt, kan je beter de suiker weglaten en bijvoorbeeld vervangen door een perfect natuurlijk zoetmiddel zonder calorieën, dat je één op één kan gebruiken, dat wil zeggen net evenveel als bij suiker: Stevabell van Fytobell. Een “tafelsuiker” zonder suiker maar op basis van steviolglycosiden.Stevabell zal het gedrag van je kinderen niet verstoren, terwijl de smaak aangenaam blijft.

Vraag gratis staal aan via mail: info@fytobell.be Vergeet vooral niet uw volledig adres achter te laten aub.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Fiets naar de middeleeuwen in het Zwin

Nieuwe expo en fietsroute “Verdwenen Zwinhavens” brengen middeleeuwen terug tot leven via virtuele realiteit Je vraagt je soms af: hoe zag ons land er duizend jaar geleden uit, of ten tijde van Julius Caesar. Sommige streken zullen ongetwijfeld niet meer te herkennen...

Lees meer

De Panne herdenkt Operatie Dynamo (mei 1940)

Vakantietip in de Westhoek In de Westhoek blijft de oorlog tot de verbeelding spreken. Heel veel elementen in het landschap en monumenten herinnert er nog dagelijks aan. Daarom herdenkt De Panne deze zomer het begin van de Tweede Wereldoorlog. Met Operatie Dynamo in...

Lees meer