jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Veel suiker en frisdrank maakt kinderen onrustiger

Leraars en leraressen hebben het niet altijd gemakkelijk in de klas. Zelfs al heel jonge kinderen in de kinderopvang en de kleuterschool, wat vroeger de “bewaarklassen” werd genoemd gedragen zich soms erg onrustig. Daarover is onderzoek gedaan door twee wetenschappers aan de universiteit van Leuven, onderwijseconomen Fritz Schiltz en Kristof De Witte. Ze deelden leerlingen in twee groepen en verdeeld over 25 klassen over heel Vlaanderen: een groep die suiker gebruikte door middel van snoep en frisdrank en een groep die geen of zo weinig mogelijk suiker mocht gebruiken.

De conclusie was opvallend: de suikergroep werd eerst rustiger, maar na een half uurtje werd dat een woelige bende, terwijl de suikervrije groep zich rustig bleef gedragen, gedurende de hele tijd. De suikergroep had meer concentratieproblemen, stoorde de andere kinderen, werd vlugger afgeleid, was luidruchtiger en op tests presteerden ze 15 percent slechter. Meisjes konden er beter mee om dan jongens.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suiker kinderen onrustig maakt en hun concentratie vermindert.

De onderzoekers pleitten dan ook voor suikervrije scholen, wat in heel veel gevallen al zo is. Het gedrag wordt trouwens nog complexer, als de leerling in kwestie ook nog kampt met ADHD.

Opvallend daarbij was ook dat kinderen uit probleemgezinnen of afkomstig van laag opgeleide ouders, meer suiker verbruiken dan kinderen die opgroeien in harmonische gezinnen of van wie de ouders hoger opgeleid zijn.

Suiker leidt ook tot obesitas, zelfs al bij zeer jonge kinderen. Dat zijn de kandidaten om later hartpatiënt of diabetespatiënt te worden.

Wat is het alternatief? Geef kinderen fruit, laat ze geen frisdrank maar water drinken of soep en geef ze als snoepjes liever noten, rozijnen, amandelen en gedroogde abrikozen.

En als in het gezin thuis gebak wordt gemaakt, kan je beter de suiker weglaten en bijvoorbeeld vervangen door een perfect natuurlijk zoetmiddel zonder calorieën, dat je één op één kan gebruiken, dat wil zeggen net evenveel als bij suiker: Stevabell van Fytobell. Een “tafelsuiker” zonder suiker maar op basis van steviolglycosiden.Stevabell zal het gedrag van je kinderen niet verstoren, terwijl de smaak aangenaam blijft.

Vraag gratis staal aan via mail: info@fytobell.be Vergeet vooral niet uw volledig adres achter te laten aub.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer