jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Veel suiker en frisdrank maakt kinderen onrustiger

Leraars en leraressen hebben het niet altijd gemakkelijk in de klas. Zelfs al heel jonge kinderen in de kinderopvang en de kleuterschool, wat vroeger de “bewaarklassen” werd genoemd gedragen zich soms erg onrustig. Daarover is onderzoek gedaan door twee wetenschappers aan de universiteit van Leuven, onderwijseconomen Fritz Schiltz en Kristof De Witte. Ze deelden leerlingen in twee groepen en verdeeld over 25 klassen over heel Vlaanderen: een groep die suiker gebruikte door middel van snoep en frisdrank en een groep die geen of zo weinig mogelijk suiker mocht gebruiken.

De conclusie was opvallend: de suikergroep werd eerst rustiger, maar na een half uurtje werd dat een woelige bende, terwijl de suikervrije groep zich rustig bleef gedragen, gedurende de hele tijd. De suikergroep had meer concentratieproblemen, stoorde de andere kinderen, werd vlugger afgeleid, was luidruchtiger en op tests presteerden ze 15 percent slechter. Meisjes konden er beter mee om dan jongens.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suiker kinderen onrustig maakt en hun concentratie vermindert.

De onderzoekers pleitten dan ook voor suikervrije scholen, wat in heel veel gevallen al zo is. Het gedrag wordt trouwens nog complexer, als de leerling in kwestie ook nog kampt met ADHD.

Opvallend daarbij was ook dat kinderen uit probleemgezinnen of afkomstig van laag opgeleide ouders, meer suiker verbruiken dan kinderen die opgroeien in harmonische gezinnen of van wie de ouders hoger opgeleid zijn.

Suiker leidt ook tot obesitas, zelfs al bij zeer jonge kinderen. Dat zijn de kandidaten om later hartpatiënt of diabetespatiënt te worden.

Wat is het alternatief? Geef kinderen fruit, laat ze geen frisdrank maar water drinken of soep en geef ze als snoepjes liever noten, rozijnen, amandelen en gedroogde abrikozen.

En als in het gezin thuis gebak wordt gemaakt, kan je beter de suiker weglaten en bijvoorbeeld vervangen door een perfect natuurlijk zoetmiddel zonder calorieën, dat je één op één kan gebruiken, dat wil zeggen net evenveel als bij suiker: Stevabell van Fytobell. Een “tafelsuiker” zonder suiker maar op basis van steviolglycosiden.Stevabell zal het gedrag van je kinderen niet verstoren, terwijl de smaak aangenaam blijft.

Vraag gratis staal aan via mail: info@fytobell.be Vergeet vooral niet uw volledig adres achter te laten aub.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is de zon nog even gevaarlijk in september?

Voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. De ontsnapping uit de dagelijkse sleur, het werk, de vervelende gewoontes kan pas volledig zijn als er voldoende zon bij komt. Daar hebben...

Lees meer

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer