okt 2, 2023 | Dieren | 0 Reacties

Een vogel als huisdier? Ook goed!

Niet iedereen houdt van een hond of kat als huisdier. Sommigen verkiezen het kleurige gekwetter van gevederde vrienden. Valkparkieten beantwoorden helemaal aan dat patroon. In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel maar in gevangenschap zit het al in zijn voerbakje.

Valkparkieten brengen leven in huis. Maar je moet er wel zorg voor dragen.

Geef daarom een grote verscheidenheid aan voedsel. Dagelijks verversen is ook erg belangrijk! Geef het voer altijd in de morgen, dan neemt de valkparkiet de meeste voeding tot zich. Geef dagelijks schoon en nieuw ei-voer.

Ei-voer is ook erg goed te mengen met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Trosgierst is de lievelingsmaaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. Groenvoer hoort bij het dieet van de valkparkiet: bladgroenten zoals sla, muur, andijvie, spinazie. Een stukje wortel, komkommer, courgette, mierikswortel en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet. Dit kan ook gemengd worden met ei-voer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, taugé gevoerd worden.

Een stukje appel, peer, mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren. Een schijfje hardgekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Voor een goede opbouw van het skelet en het onderhouden daarvan is het belangrijk bronnen hiervoor aan te bieden. Een stukje sepia en een kalk- of mineraalblokje mag daarom niet ontbreken in de kooi. De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Er moet altijd vers water aanwezig zijn. Op die manier zal je veel plezier beleven aan je gevederde vriend.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geef je hond zeker geen chocolade

Mensen zijn verzot op chocolade. De Zwitsers zijn Europees kampioen chocolade smullen. Wij in Nederland en België komen nog niet aan de helft 5 kilo per jaar amper. Is het daardoor dat de Zwitsers zich zo gelukkig voelen? Of is het om zich gelukkig te voelen dat ze...

Lees meer