okt 2, 2023 | Dieren | 0 Reacties

Een vogel als huisdier? Ook goed!

Niet iedereen houdt van een hond of kat als huisdier. Sommigen verkiezen het kleurige gekwetter van gevederde vrienden. Valkparkieten beantwoorden helemaal aan dat patroon. In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel maar in gevangenschap zit het al in zijn voerbakje.

Valkparkieten brengen leven in huis. Maar je moet er wel zorg voor dragen.

Geef daarom een grote verscheidenheid aan voedsel. Dagelijks verversen is ook erg belangrijk! Geef het voer altijd in de morgen, dan neemt de valkparkiet de meeste voeding tot zich. Geef dagelijks schoon en nieuw ei-voer.

Ei-voer is ook erg goed te mengen met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Trosgierst is de lievelingsmaaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. Groenvoer hoort bij het dieet van de valkparkiet: bladgroenten zoals sla, muur, andijvie, spinazie. Een stukje wortel, komkommer, courgette, mierikswortel en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet. Dit kan ook gemengd worden met ei-voer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, taugé gevoerd worden.

Een stukje appel, peer, mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren. Een schijfje hardgekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Voor een goede opbouw van het skelet en het onderhouden daarvan is het belangrijk bronnen hiervoor aan te bieden. Een stukje sepia en een kalk- of mineraalblokje mag daarom niet ontbreken in de kooi. De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Er moet altijd vers water aanwezig zijn. Op die manier zal je veel plezier beleven aan je gevederde vriend.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom zwaluwen aantrekken je gezondheid bevordert

Hun “aftocht” is alweer begonnen: de enkele tocht van 7000 km tot onder de Sahara, maar volgend jaar in april zijn ze er weer... hopelijk: de gierzwaluwen. Deze sierlijke vogels kunnen tijdens hun scheervlucht een snelheid van wel 120 km per uur bereiken en zijn een...

Lees meer

Teken in het rond? Let dan op je hond!

Vroeger ging men ervan uit dat de ziekte van Lyme veroorzaakt werd na een beet van een teek en een bacteriële infectie meebracht. Een onooglijk klein beestje, een beetje zoals een mini-spin. Het volume van dat insect kon wel driemaal toenemen nadat het zich volgezogen...

Lees meer

Kan ook je hond last hebben van de lockdown?

De lockdown is voor niemand prettig. Vooral ouderen hebben er last van. Mensen in woon- en zorgcentra lijden onder de vereenzaming. Het bezoekje dat ze geregeld kregen van kinderen of kleinkinderen, van vrienden of familie was iets waar ze een hele week naar uitkeken...

Lees meer

Wanneer is een hond gevaarlijk?

“Zo trouw als een hond”. Iedereen kent dat spreekwoord wel en spreekwoorden zijn de kristallisatie van essentiële en algemene ervaringen. Daar is dus zeker iets voor te zeggen. Maar ook plaatjes als “pas op voor de hond, “hier waak ik”, of “betreden op eigen risico”...

Lees meer