mei 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Moe, afgemat depressief? Misschien heb je een lentelever?

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam. Die heeft verschillende functies en ze zijn allemaal van vitaal belang. Zonder lever is het lichaam niet meer in staat voort te leven. Als de lever ziek is, voel je dat in het hele lichaam, je bent niet meer in staat tot treffelijk functioneren. Het werken gaat niet, meer, je voelt je ellendig en moe, de spijsvertering is gestoord, je hebt geen trek in eten, je voelt je depressief. Soms is er pijn onder de rechter ribbenboog. Dat wijst erop dat de lever gezwollen is. Als de lever gestoord is en zeker als die ontstoken is, moet er absoluut een adequate en goede behandeling worden ingezet.

Je kan de taken van de lever opsplitsen zoals ook de lever opgesplitst is in verschillende compartimenten of lobben. Die zijn allemaal in staat alle werk te verrichten. Dat betekent dat als er één deel wegvalt, de andere delen de werking overnemen. Een wonder orgaan dus. Bovendien ken je ongetwijfeld de zegswijze “zwartgalligheid”. De lever maakt gal aan en als de lever niet “in de haak” is, komen de depressieve gevoelens erachteraan.

Bepaalt gezondheid

Dat de lever een belangrijk orgaan is, weet wel iedereen. Spreekwoorden verwijzen er trouwens naar… „Er ligt iets op zijn lever” is een vaak gehoorde uitdrukking. Of… „Het moet van mijn lever”. Dat wijst er ook op dat emoties, onvrede, problemen ook vertaald worden naar functies van de lever, waarbij ook aangeduid wordt dat het een orgaan is dat vitale functies regelt en in hoge mate onze algehele gezondheid bepaalt en weerspiegelt. Vooral in lente en herfst hebben veel patiënten last van leverfunctiestoornissen. Eigenlijk is dat niet zo erg, het zenuwstelsel schakelt om van zomer naar winterritme of omgekeerd naargelang het tijdstip van het jaar, de levenswijze verandert of zou dat moeten, het klimaat wijzigt, het lichaam produceert meer melatonine, waardoor grotere rust moet ingebouwd worden, vanwege de vermindering van de natuurlijke lichthoeveelheid. Ons sociaal leven heeft het er voor de lever niet gemakkelijker op gemaakt, hoewel dat door de pandemie gevoelig ingeperkt werd. Ook onze keuken is er niet gezonder op geworden: allerlei vette, zoete, gekleurde, smaakversterkers in eetwaren, snoep, fantasievoedsel en -dranken, alcoholische drankjes maken dat de lever vaak onder druk staat. En toch hebben we er alle belang bij die lever te sparen of gezond te maken, onze complete gezondheid hangt er in hoge mate van af.

De lever is het centrale laboratorium van het lichaam. Daarom is gezond voedsel van het grootste belang voor wie zijn lever gezond wil houden. Depressieve stemming, moe en afgemat gevoel, het kan allemaal te maken hebben met een gestoorde leverfunctie, maar de natuur heeft voor prachtige oplossingen gezorgd.

Tweehonderd functies

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam, waarvan de functie zo ingewikkeld is dat men alle activiteiten nog niet heeft kunnen achterhalen, laat staan definiëren. Een tweehonderdtal leverfuncties zijn bekend. Daarmee is de lever het grootste laboratorium van het lichaam. De lever is zelfs zo belangrijk dat hij over een eigen bloedsomloop beschikt, via het poortaderstelsel. Ongeveer 350 miljard levercellen zijn dag en nacht in touw om heel ingewikkelde en vitale functies waar te nemen. Het liquideren van giftige stoffen is weliswaar de belangrijkste, maar lang niet de enige vitale activiteit. Eiwitten worden tot aminozuren omgevormd, suikers in glycogeen en vice versa, uit oude bloedcellen worden galstoffen aangemaakt en daarmee is de lever een voorbeeld van vernuftige recyclagetechniek.

De lever reguleert ook het zuur/base-evenwicht in het lichaam, maakt sommige vitamines aan, zoals de vitamine K die verantwoordelijk is voor de bloedstolling, zodat je bij verwondingen niet meteen doodbloedt. Het ijzermetabolisme en de bloedaanmaak worden eveneens in de lever geregeld, terwijl dit orgaan een belangrijke rol speelt bij regeneratie van cellen en reparatie bij verwondingen. Ook voor splitsing van vetten is de lever verantwoordelijk via de aanmaak van galzouten, terwijl de waterhuishouding ook in de lever wordt geregeld evenals de productie van bepaalde hormonen. De lever is een orgaan om eerbied voor te hebben en vooral goed te verzorgen, want als daar iets mis mee gaat, komt de gezondheid onder grote spanning.

Regenereert zichzelf

De lever heeft ook de plezierige eigenschap dat hij zichzelf kan regenereren, zodat afgestorven cellen weer worden vernieuwd. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want bij cirrose is dit niet meer het geval en zullen dergelijke cellen de goede functie van de lever precies boycotten. We moeten er dus alles op zetten om de lever tot elke prijs gezond te houden of te maken. En iedereen dient op elke leeftijd daar werk van te maken.

Een gezonde lever staat borg voor een algehele gezondheid. Zo is het bekend dat bij wie over een gezonde lever beschikt, kanker weinig kans krijgt, terwijl omgekeerd bij elke kankerpatiënt de lever gestoord is, of in het gedrang is. In de natuurgeneeskunde is dat al langer bekend.

Wetenschappelijk onderzoek heeft die thesis bevestigd. Hetzelfde met het microbioom van de darm. Het belang daarvan wordt steeds duidelijker en ook de darmflora heeft nog niet alle geheimen prijsgegeven.

Het toont in elk geval aan dat zowel bacteriën als virussen een heel grote rol spelen in onze gezondheid. Die zijn lang niet allemaal vijandig. Het aantal virussen en bacteriën in ons lichaam wordt op biljoenen geraamd. Dat is een enorm getal. Dus kunnen we er maar beter zorg voor dragen en respect voor hebben, hetzelfde voor de lever!

Vermoeidheid en somberheid

De oorzaak van veel leverproblemen kan bij infecties worden gezocht, maar ook de levenswijze heeft enorme impact. Denk aan de lever van wie te veel alcohol gebruikt. Alcohol is nooit goed. Het is een giftige stof die door de lever moet worden verwerkt en onschadelijk gemaakt. Wie lief is voor zijn lever, gebruikt geen alcohol. Ook medicijnen kunnen een rol spelen in de vergiftiging van de lever. Als je je moe en landerig voelt nadat je medicijnen hebt genomen, spreek er dan over met je arts. Een bloedonderzoek kan noodzakelijk zijn om na te gaan hoe het gesteld is met de leverfunctie.

Waar moet je op letten?

Ben je vermoeid, heb je absoluut een verminderde eetlust, voel je je slap en ziekjes, verlies je gewicht, verkleurt de binnenkant van je lippen geel, of zelfs de gezichtshuid? Dan is dat een teken dat er met de lever wat aan de hand is. Vraag je arts om raad. Ook als de urine donker kleurt en je je vooral ellendig moe voelt, kan dat wijzen op een leverprobleem.

Doordat je gewicht verliest, kan dat een teken zijn dat de lever geen glycogeen meer kan opslaan en verwerken. Je hebt geen energie meer. Doordat de fut eruit is, voel je je met de dag depressiever worden. Ook de bloeddruk kan verhogen, wat portale hypertensie genoemd wordt doordat de weefsels te veel vocht vasthouden. Je kan dat merken als je bijvoorbeeld op een gezwollen enkel met de vinger duwt. Als er een putje ontstaat dat langere tijd blijft, is er oedeem en dus een probleem.

En tenslotte kan er ook koorts optreden, maar dat wijst wellicht op een leverontsteking als je al die andere factoren in beschouwing neemt. Meteen naar de arts!  Als je tijdig ingrijpt, kun je trouwens veel ellende voorkomen.

Maar best mogelijk dat het seizoensgebonden is: de lente weet je wel. In dat geval is een verandering van levensstijl aangewezen en kunnen een aantal goede natuurlijke middelen voor een snelle oplossing zorgen: artisjok, paardenbloem, mariadistel, Chelidonium, Curcuma, pepermunt enz…

Een tip: een uitstekend preparaat is Cardubell van Fytobell dat deze natuurlijke ingrediënten bevat.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je lever zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer