mrt 21, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd als gevolg van te zware boekentassen die aan één kant van het lichaam gedragen worden, maar ook op latere leeftijd vooral bij mensen die een zwaar beroep uitoefenen waarbij ofwel een gewicht ofwel een kracht wordt uitgeoefend aan één kant van het lichaam.

Scoliose kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal gaat het om eenzijdige belasting van de rug, wat al kan beginnen in de jeugdjaren.

Spieren, pezen, maar ook aangeboren letsels kunnen er verantwoordelijk oor zijn. Soms is het ook gewoon een begeleidend verschijnsel van veroudering. Scoliose komt dan ook veel voor onder oudere personen die plots last krijgen aan de rug. De oorzaak kan uiteraard veel vroeger liggen, zelfs teruggaan tot in de jeugd en dat begint al rond het tiende levensjaar.

Niet iedereen is er even gevoelig voor. Iemand met een genetische voorbeschiktheid moet dus dubbel voorzichtig zijn. Dat weet je niet altijd, behalve als de ouders ook vaker last hadden van rugklachten.

En zoals steeds: eenzijdige belasting, of te weinig goede belasting maken dat de spieren de scheefstand in de hand werken.

Een ervaren orthopedische therapeut kan door buigen, rekken, draaien van de patiënt zien of er scoliose aanwezig is en kan ook door middel van correctie van de houding en bepaalde oefeningen voorkomen dat het probleem erger wordt, dat er heftige pijn zou ontstaan of ook dat het probleem opgelost geraakt.

Oefeningen

Waar moet je op letten? Als je als ouder merkt dat je kind niet mooi recht staat en dat er een buiging of knik in de rug zit, dan kun je maar beter een goede orthopedisch arts, een osteopaat of een kinesist raadplegen.

Er is wel hoop, want men heeft gezien dat als iemand een kwartiertje per dag de juiste oefeningen toepast, dit best wel goede resultaten neerzet.

Goede voeding is natuurlijk ook aanbevolen, met voldoende antioxidanten en calcium: gefermenteerde zuivel, vezels en probiotica, plus vitamine D. Visolie is wat dit betreft een interessant hulpmiddel.

Een oefening die iedereen, zowel jong als oud kan toepassen is de volgende:

  • Ga in ruglig op een harde ondergrond (de vloer met een tapijt of een dekentje erop).
  • Rek de knieën in zodat de voeten dicht bij het zitvlak komen.
  • Druk de onderrug zo fel mogelijk tegen de grond. Hou dit tien tellen vast en los. Herbegin nadien.
  • Vanuit dezelfde houding bovenlichaam van de grond heffen, terwijl voeten en zitvlak op de grond blijven. Herhaal tienmaal.

Ook wandelen en zwemmen zijn goede oefeningen en sporten.

Paardrijden en joggen brengt te veel schokken mee en daarmee moet gewacht worden tot herstel.

En in de jeugd moet uiteraard gelet worden op het vermijden van eenzijdig gewicht te dragen: zware boekentassen bijvoorbeeld. Vergeet niet dat de helft van de schooljeugd te maken krijgt met scoliose.

Tijdens de jeugdjaren zullen ze daar weinig last van ondervinden, maar naarmate het kind opgroeit tot volwassene en later in de volwassen leeftijd zelf kan dat voor grote problemen zorgen. 

Want in de jeugdjaren wordt de basis gelegd voor moeilijkheden met de rug in latere jaren.

En een tip: visolie van Nutribell met Omega-3 vetzuren, voor de vitamine D.

Ook zonnebaden (maar verstandig) zijn een goede bron van vitamine D, waardoor de calciumabsorptie verbetert.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Nutribell visolie ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer