feb 15, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezwellen in de borst meestal goedaardig

Het zal je maar overkomen: als vrouw schrik je enorm als je toevallig tijdens de verzorging een knobbeltje in de borst voelt. Het woord alleen al boezemt angst in: borstkanker. En toch komt het geregeld voor. Dat aantal stijgt nog. Vijftig jaar geleden bedroeg de incidentie amper één op veertien vrouwen. Dat aantal is bijna verdubbeld, want nu is één op de acht vrouwen het slachtoffer van borstkanker. De detectie gebeurt wel eerder en men is er ook sneller bij, maar het blijft toch een enorm aantal.

Meestal zijn gezwellen in de borsten bij een vrouw goedaardig. Maar het is wel belangrijk regelmatig de borsten te onderzoeken.

Er is evenwel ook goed nieuws: niet elk knobbeltje in de borst is een kankergezwel, wel integendeel. Knobbeltjes komen heel veel voor, maar in de grote meerderheid van de gevallen gaat het om een goedaardig gezwel. Paniek is dus zeker niet nodig, voorzichtigheid wel.

Want alle vrouwen zijn bang ooit het slachtoffer te worden van borstkanker. Dat aantal neemt ook jammer genoeg toe: één op acht vrouwen wordt er in ons land het slachtoffer van. Het aantal dat knobbeltjes of spanningen in de borst heeft, is nog groter: bij 75 percent wordt wel eens „iets” vastgesteld. Gelukkig is het bij de meeste vrouwen goedaardig.

Cysten komen namelijk heel veel voor in de borst. Het zijn knobbeltjes die met hormoon houdende vloeistof zijn gevuld. De spanningen in de borst kunnen dan ook verminderd worden als de gynaecoloog het vocht via een punctie verwijdert. Het vocht kan ook onderzocht worden zodat de vrouw zekerheid heeft over de goedaardige zwellingen. Eigenlijk zou elke vrouw iedere maand één of meerdere keren de borsten moeten onderzoeken, zowel door betasten en voelen als voor de spiegel: abnormale verkleuring, gezwellen, vormen, vocht uit de tepel, vragen nader onderzoek. Tijdig ingrijpen kan veel ellende voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer