feb 15, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezwellen in de borst meestal goedaardig

Het zal je maar overkomen: als vrouw schrik je enorm als je toevallig tijdens de verzorging een knobbeltje in de borst voelt. Het woord alleen al boezemt angst in: borstkanker. En toch komt het geregeld voor. Dat aantal stijgt nog. Vijftig jaar geleden bedroeg de incidentie amper één op veertien vrouwen. Dat aantal is bijna verdubbeld, want nu is één op de acht vrouwen het slachtoffer van borstkanker. De detectie gebeurt wel eerder en men is er ook sneller bij, maar het blijft toch een enorm aantal.

Meestal zijn gezwellen in de borsten bij een vrouw goedaardig. Maar het is wel belangrijk regelmatig de borsten te onderzoeken.

Er is evenwel ook goed nieuws: niet elk knobbeltje in de borst is een kankergezwel, wel integendeel. Knobbeltjes komen heel veel voor, maar in de grote meerderheid van de gevallen gaat het om een goedaardig gezwel. Paniek is dus zeker niet nodig, voorzichtigheid wel.

Want alle vrouwen zijn bang ooit het slachtoffer te worden van borstkanker. Dat aantal neemt ook jammer genoeg toe: één op acht vrouwen wordt er in ons land het slachtoffer van. Het aantal dat knobbeltjes of spanningen in de borst heeft, is nog groter: bij 75 percent wordt wel eens „iets” vastgesteld. Gelukkig is het bij de meeste vrouwen goedaardig.

Cysten komen namelijk heel veel voor in de borst. Het zijn knobbeltjes die met hormoon houdende vloeistof zijn gevuld. De spanningen in de borst kunnen dan ook verminderd worden als de gynaecoloog het vocht via een punctie verwijdert. Het vocht kan ook onderzocht worden zodat de vrouw zekerheid heeft over de goedaardige zwellingen. Eigenlijk zou elke vrouw iedere maand één of meerdere keren de borsten moeten onderzoeken, zowel door betasten en voelen als voor de spiegel: abnormale verkleuring, gezwellen, vormen, vocht uit de tepel, vragen nader onderzoek. Tijdig ingrijpen kan veel ellende voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer