feb 15, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezwellen in de borst meestal goedaardig

Het zal je maar overkomen: als vrouw schrik je enorm als je toevallig tijdens de verzorging een knobbeltje in de borst voelt. Het woord alleen al boezemt angst in: borstkanker. En toch komt het geregeld voor. Dat aantal stijgt nog. Vijftig jaar geleden bedroeg de incidentie amper één op veertien vrouwen. Dat aantal is bijna verdubbeld, want nu is één op de acht vrouwen het slachtoffer van borstkanker. De detectie gebeurt wel eerder en men is er ook sneller bij, maar het blijft toch een enorm aantal.

Meestal zijn gezwellen in de borsten bij een vrouw goedaardig. Maar het is wel belangrijk regelmatig de borsten te onderzoeken.

Er is evenwel ook goed nieuws: niet elk knobbeltje in de borst is een kankergezwel, wel integendeel. Knobbeltjes komen heel veel voor, maar in de grote meerderheid van de gevallen gaat het om een goedaardig gezwel. Paniek is dus zeker niet nodig, voorzichtigheid wel.

Want alle vrouwen zijn bang ooit het slachtoffer te worden van borstkanker. Dat aantal neemt ook jammer genoeg toe: één op acht vrouwen wordt er in ons land het slachtoffer van. Het aantal dat knobbeltjes of spanningen in de borst heeft, is nog groter: bij 75 percent wordt wel eens „iets” vastgesteld. Gelukkig is het bij de meeste vrouwen goedaardig.

Cysten komen namelijk heel veel voor in de borst. Het zijn knobbeltjes die met hormoon houdende vloeistof zijn gevuld. De spanningen in de borst kunnen dan ook verminderd worden als de gynaecoloog het vocht via een punctie verwijdert. Het vocht kan ook onderzocht worden zodat de vrouw zekerheid heeft over de goedaardige zwellingen. Eigenlijk zou elke vrouw iedere maand één of meerdere keren de borsten moeten onderzoeken, zowel door betasten en voelen als voor de spiegel: abnormale verkleuring, gezwellen, vormen, vocht uit de tepel, vragen nader onderzoek. Tijdig ingrijpen kan veel ellende voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer