mrt 30, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook ruwe handen door wassen en handgel? Gebruik een hydraterende handcrème!

Het is duidelijk: we moeten onze handen wassen met water en zeep en veel. Telkens je iets hebt vastgenomen in de supermarkt, op de bankautomaat hebt gepind, je tank van de auto hebt volgetankt, boodschappen hebt gedaan, MOET je de handen wassen. Droog ze af met een papieren handdoekje dat je kan weggeooien of met een elektrische droger, maar niet met een droger waar je de handen moet instoppen.

Blijf niet met natte handen rondlopen, dan worden ze ruw en dat droogt de huid uit. Was ook niet de handen met te warm water, want ook dat droogt de huid sneller uit dan met koud water, omdat warm water sneller verdampt en dat onttrekt warmte en vocht aan de huid.

Handen wassen en handgel zijn nu een absolute must. Dat veroorzaakt wel ruwe handen, maar daar kan je gemakkelijk iets aan doen met Aloë Vera-crème.

Wat zie je dezer dagen gebeuren? Dat veel mensen ruwe, droge en geïrriteerde handen krijgen, want de huid is het niet gewoon om zoveel wasbeurten te moeten ondergaan. Het is beter de handen te veel dan te weinig te wassen, maar daartegenover staat dat de huid ruw en geïrriteerd geraakt.

Daarover zei prof. Dr. Leroux van de dienst infectiepreventie van het UZ Gent: heel wat goedkope gels uit supermarkten beantwoorden niet aan de antibacteriële norm van minimum 60 percent alcohol. Die norm wordt als minimum opgegeven door de Wereld Gezondheid Organisatie. Als je daaronder zit, heb je geen doeltreffende gel. Controleer dus even de inhoud.

Het is dus van bijzonder belang een goede doeltreffende gel te gebruiken. In ziekenhuizen wordt daar streng op gelet. Maar door de handen voldoende en veel te wassen krijg je al zeker 99 percent van de virussen weg. Een handgel is noodzakelijk als je je verplaatst en geen stromend water “bij de hand” hebt. Het virus is volgend prof. Leroux gemakkelijk te doden met een antibacteriële gel, op voorwaarde dat er voldoende alcohol in zit. Maar die ontsmetting heeft natuurlijk gevolgen voor de huid van de handen.

Prof. Leroux onderstreept ook dat de gel in ziekenhuizen doorgaans anders is dan die welke je in supermarkten vindt. Vaak is die laatste niet doeltreffend vanwege te weinig alcohol. En bevat die wel voldoende alcohol, dan is de doeltreffendheid wel gegarandeerd, maar dan loop je het risico op geïrriteerde huid. Dat is normaal, want de gel in ziekenhuizen bevat ook glycerine en brengt opnieuw vocht in de huid van de handen.

Wat kan je dan doen? Minder de handen wassen is absoluut geen optie. Minder gel gebruiken ook niet, want je moet dezelfde tijd met de gel op je handen bezig zijn als met water: 30 seconden. Wat je wel kan doen volgens prof. Leroux is gebruik maken van een vocht inbrengende crème nadat je eerst de handen hebt gewassen en eventueel gebruik hebt gemaakt van een handgel.

Daarom is het verstandig na het wassen of het gebruik van een handgel, gebruik te maken van een hydraterende handcrème. Dan heb je het beste van twee werelden: je hebt jezelf beschermd tegen corona en je hebt de gaafheid van de huid van je handen beschermd.

Een tip: Denk aan de Aloë Vera-handcrème van Ellen Dee.

Je kan de hydraterende handcrème van Ellen Dee in de betere handel en apotheek vinden, maar je kan die ook gemakkelijk online bestellen via: www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer