dec 18, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Langer leven en gezond oud worden

Natuurlijk heeft je gezondheid te maken met erfelijke factoren. Het genetisch materiaal bepaalt in belangrijke mate hoe ons leven zal verlopen. Je wordt weliswaar zelden met ziekten geboren, maar wel met aanleg voor sommige problemen. Zo zal je in bepaalde families gemakkelijker hart- en vaatziekten onderscheiden, terwijl dat bij anderen meer om nierlijden of zenuwproblemen gaat. Die erfelijkheid kan niet gewijzigd worden. We zijn zoals we geboren zijn, maar wat we wel kunnen, is het maximum halen uit het minimum dat we hebben meegekregen. Er zijn olifanten en vogeltjes, als ze zich beide houden aan hun mogelijkheden, dan kunnen ze binnen hun beperkingen volmaakt presteren en lang leven. Ook met ons is dat zo.

We hebben weliswaar onze beperkingen en voor sommigen zijn die groter dan voor anderen, maar toch kunnen we in veel gevallen de beperkingen omzeilen en desondanks lang, gezond en gelukkig leven. Hoe kunnen we dat doen en waaraan kunnen we ons best houden om lang, gezond en gelukkig te kunnen leven?

Voldoende vitaminerijke kost met veel fruit en groenten is een belangrijk element om gezond oud te worden. Doe geregeld aan sport en zelfs wandelen is één van de gezondste bewegingssporten. Uiteraard moet je tabak, alcohol en stress mijden.

Voldoende slaap en rust

  • Het lichaam moet zich herstellen en uiteraard ook het zenuwstelsel en de geest. Zorg dus om te beginnen voor voldoende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat wie dagelijks zijn acht uur slaapt, gemiddeld vijf jaar langer leeft. Veel mensen en vooral ook jongeren maken van de nacht een dag. Corona heeft er wel een stokje voor gestoken, maar het was niet ongewoon dat sommige jongeren aan het weekend begonnen op vrijdagavond en dat pas beëindigden op maandagochtend. Daardoor was de ochtend na het weekend trouwens het gevaarlijkste moment in het verkeer. Maar een heel weekend zonder slaap doorbrengen en dan de maandag weer naar school of naar het werk moeten, knaagt zondermeer aan de gezondheid, aan de concentratie en aan de vooruitzichten op een lang en gezond leven.

Doorgaans kwamen daar ook nog alcohol, tabak en vaak ook drugs bij, allemaal elementen die voor de gezondheid funest zijn. Jongeren merken dat niet zo gauw, maar gebrek aan slaap zal op een bepaald moment zijn tol eisen onder vorm van hart- en vaatziekten, een grotere vatbaarheid voor kanker, diabetes en zelfs obesitas. Uiteraard lijdt het prestatievermogen daar eveneens onder, zowel op school aan de universiteit als op het werk, terwijl de geestelijke gezondheid geruïneerd wordt.

Maatregelen

  • Slaap is belangrijk, maar de “geestelijke bevrijding” is dat eveneens. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Niets bevrijdt de geest meer dan ontspanning, die bij voorkeur in de natuur wordt gekozen. Bij slecht weer is een interessant boek en rustige aangename muziek eveneens een relaxerende energieleverancier. De jaarlijkse vakantie, de tussendoorvakanties of de weekendwandelingen zijn geen overbodige luxe. Vooral in deze erg gestresseerde tijd waar corona de hele wereld in zijn greep houdt en de vooruitzichten niet meteen rozengeur en maneschijn beloven, is een kom-op-adem-programma beslist niet overbodig. Geregeld een sauna, in een ernstige en goed geoutilleerde instelling, of een warm bad in een aangename en goed georganiseerde eigen badkamer doet wonderen. Die “me-time” is niet enkel relaxerend, maar tegelijk ontgiftend voor het lichaam, verwijdert opgehoopte slakken. Enkel als je hartpatiënt bent (behalve bij nerveuze hartziekten) en bij nierproblemen moet je eerst de arts raadplegen. Hetzelfde voor infraroodsauna die je in steeds meer gezinnen ziet verschijnen. Het is niet zo duur, neemt niet veel plaats in, maar het is wel heerlijk om in te vertoeven, relaxerend, ontgiftend en dus een aanrader voor de gezondheid.

Beweeg

  • Doe geregeld aan sport. Als je jong bent kan je kiezen uit allerhande sporten die je prettig vindt, maar als je een dagje ouder wordt, dan kan je beter een veilige sport kiezen zoals zwemmen of gewoon stappen. Wandelen is trouwens een van de beste „sporten” voor het lichaam. Een half uurtje per dag doet al wonderen en bevordert de spankracht van het lichaam en is uitstekend voor de immuniteit en dat is in deze coronatijd van essentieel belang.

Wandelen (is niet hetzelfde als slenteren in de winkelstraten), is uitstekend voor de bloedsomloop, het hart, het zenuwstelsel, de geest, het hele metabolisme en helpt ernstige ziekten voorkomen.

Door beweging zal je je gelukkiger voelen, want daardoor worden „gelukshormonen” vrijgemaakt die goed zijn voor het hele organisme. En nog iets: beweging verlengt de telomeren en die zijn nodig om langer te leven.

Mijd tabak, alcohol, suiker en stress

  • Er werd altijd beweerd dat alcohol en vooral rode wijn goed zou zijn voor de gezondheid. De tannines en de antioxidanten, weet je wel. Tegenwoordig weet men wel beter. Die goede stoffen komen namelijk niet uit de alcohol, maar wel uit de vruchten. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden al schadelijk is voor de gezondheid. Aan de universiteit van Leiden o.a. werd daarvoor het bewijs geleverd. Mijd alcohol en wil je het toch doen, drink dan absoluut met mate en zeker niet elke dag! Alcohol beschadigt onherroepelijk de lever, maar is ook nadelig voor het cardiovasculaire systeem en vooral ook voor het zenuwstelsel. Elke druppel alcohol vernietigt neuronen. Daardoor: minder goed slapen, minder goed geheugen en grotere kans op dementie en Alzheimer.
  • Het is intussen wel duidelijk: tabak is killer nummer één. Problemen aan hart- en bloedvaten, maar ook allerlei vormen van kanker zijn er het gevolg van, en dat niet enkel longkanker, maar ook blaaskanker, borstkanker, prostaatkanker, maag- en darmkanker. Er is geen enkel goed woord te zeggen of te schrijven over tabak, naast beperkingen in prestaties door ademnood.
  • Zorg voor evenwichtige voeding. Mijd transvetten en suiker. Snoep dus niet te veel en wees matig met cafeïne houdende dranken, omdat ze je uit de slaap kunnen houden. Daarentegen een paar kopjes koffie en thee zijn wel gezond omdat ze preventief interessant zijn voor obesitas, diabetes, reumatoïde problemen waaronder jicht, cognitieve prestaties en zelfs tumoren.

Eet minstens vijf porties fruit en groenten per dag, zodat je voldoende vitamines mineralen en antioxidanten krijgt.

  • En ook belangrijk: mijd stress of doe er iets aan. Vooral beweging in de natuur is van belang. Ook problemen uitpraten, ontspannen en goed slapen.

En heb je een steuntje nodig, dan is er gelukkig Passiflora om de stress beter in toom te kunnen houden.

Een tip: Passibell van Fytobell en je kan er weer tegenaan.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier word je gegarandeerd gezond en zal je gezonde jaren aan een lang leven toevoegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer