nov 17, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Het verborgen leven van patiënten met boulimie

De eetstoornis boulimia nervosa houdt in dat iemand eetbuien afwisselt met perioden van matig eten. Het gaat hier om een totaal verlies van controle over het eetgedrag. Grote hoeveelheden eten worden naar binnen gewerkt en er is sprake van een verslavende drang om te eten.

Patiënten die lijden aan boulimie zijn vaak bijzonder eenzaam, omdat ze hun probleem camoufleren.

Na de eetbui probeert de patiënt gewichtstoename te voorkomen door zelf braken op te wekken of door het gebruik van laxeermiddelen.

Mensen die lijden aan boulimia nervosa zijn dus net als anorexiapatiënten geobsedeerd door voedsel, gewicht en lichaamsomvang. Het verschil is echter dat boulimiapatiënten meestal een normaal gewicht hebben, ondanks dat ze zich te dik voelen. Omdat ze zich schamen voor hun eetgedrag gaan ook zij vaak stiekem te werk.

Het abnormale eetgedrag heeft ingrijpende gevolgen. Laxeermiddelen en het opwekken van braken overbelasten het lichaam. Lichamelijke gevolgen: vitaminetekort, duizeligheid, langdurige heesheid, ernstige maagklachten, menstruatiestoornissen, nier- en leverbeschadigingen, spierkrampen, hartritmestoornissen, hartstilstand.

Op sociaal gebied leiden boulimia-patiënten een geheim leven. Uit schaamte houden ze hun eetbuien en laxeermiddelengebruik voor hun omgeving geheim. Het onderhouden van relaties geeft dan ook de nodige problemen, want eetbuien kunnen spontaan komen opzetten. Eenzaamheid is dan ook het triestige gevolg, maar tegelijk de nieuwe oorzaak van het moeilijk doorbreken van hun eetstoornis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer