nov 17, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Het verborgen leven van patiënten met boulimie

De eetstoornis boulimia nervosa houdt in dat iemand eetbuien afwisselt met perioden van matig eten. Het gaat hier om een totaal verlies van controle over het eetgedrag. Grote hoeveelheden eten worden naar binnen gewerkt en er is sprake van een verslavende drang om te eten.

Patiënten die lijden aan boulimie zijn vaak bijzonder eenzaam, omdat ze hun probleem camoufleren.

Na de eetbui probeert de patiënt gewichtstoename te voorkomen door zelf braken op te wekken of door het gebruik van laxeermiddelen.

Mensen die lijden aan boulimia nervosa zijn dus net als anorexiapatiënten geobsedeerd door voedsel, gewicht en lichaamsomvang. Het verschil is echter dat boulimiapatiënten meestal een normaal gewicht hebben, ondanks dat ze zich te dik voelen. Omdat ze zich schamen voor hun eetgedrag gaan ook zij vaak stiekem te werk.

Het abnormale eetgedrag heeft ingrijpende gevolgen. Laxeermiddelen en het opwekken van braken overbelasten het lichaam. Lichamelijke gevolgen: vitaminetekort, duizeligheid, langdurige heesheid, ernstige maagklachten, menstruatiestoornissen, nier- en leverbeschadigingen, spierkrampen, hartritmestoornissen, hartstilstand.

Op sociaal gebied leiden boulimia-patiënten een geheim leven. Uit schaamte houden ze hun eetbuien en laxeermiddelengebruik voor hun omgeving geheim. Het onderhouden van relaties geeft dan ook de nodige problemen, want eetbuien kunnen spontaan komen opzetten. Eenzaamheid is dan ook het triestige gevolg, maar tegelijk de nieuwe oorzaak van het moeilijk doorbreken van hun eetstoornis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer

Mag je zelf op elk stuk grond voedsel telen?

We moeten de natuur beschermen, vooral tegen onszelf en tegen de geldmachines, soms tegen de overheid, want een stuk grond is niet meer wat de Indianen erover zegden: “wie de grond bewerkt” is eigenaar. Sommige mensen en vooral jongere mensen zitten met de handen in...

Lees meer