feb 20, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe kookplaat na het overkoken weer krasvrij reinigen?

Het kan haast niet anders, of je hebt het ook al meegemaakt: een potje onachtzaam op het vuur laten staan, een telefoongesprek gehad, wat te veel naar buiten gekeken en staan dromen en… het onvermijdelijke is gebeurd: een kookpot loopt over en zet je hele kookplaat onder de smurrie. Dat is geen ramp, dat is geen verwijt, het is gewoon iets wat in elke keuken geregeld voorkomt.

Daarmee hoef je nog niet wanhopig te worden, of meteen naar de grote middelen te grijpen, want de meeste kookplaten zijn tegenwoordig afgeschermd met een glazen toplaag. De ronde kookplaten van vroeger zijn nog een zeldzaamheid. Ofwel is het keramisch, ofwel een glazen plaat, ofwel zijn het gasbekkens. Maar voor al deze soorten kookvuren is het resultaat hetzelfde: als het overkookt, dan heb je er een hele klus aan om het weer schoon te krijgen.

Overgekookt voedsel mag je niet met schurende middelen verwijderen van de kookplaat. Met een eenvoudig en onschadelijk trucje krijg je de keuken weer glanzend schoon.

Begin vooral niet met schurende middelen zoals Cif, of schuurpoeders die weliswaar goed schoon maken, maar ook agressief zijn en onvermijdelijk matte krasvlekken achterlaten zowel op glas, op keramisch materiaal als op geverfde oppervlakken. Zelfs op verchroomde toestellen zoals kranen mag je dergelijke schuurpoeders niet toepassen, want ze zijn meteen hun glans kwijt.

Wat mag je dan wel?

Om te beginnen moet je zo snel mogelijk na het overkoken, het grootste deel van de smurrie wegvegen met een vochtige doek of met heel wat keukenpapier. Let op dat je je handen niet verbrandt, want overgekookt voedsel kan gloeiendheet zijn en de kookplaten ook trouwens.

Laat nadien alles gewoon afkoelen. Voor de effen glazen platen bestaan er speciale krabbertjes, genre “Gillette-mesje” zodat je zonder schade of krassen er de grootste aangebakken resten kan van weghalen.

Nu kan je bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat op de platen en op en rond de gasbekkens strooien. Maak lichtjes vochtig met een bloemenspuit en laat gewoon inwerken. De tijd werkt voor U.

Als het voldoende heeft ingewerkt kun je met een natte doek alles er van afhalen en de aangebakken resten zullen vanzelf loskomen en mee geveegd kunnen worden.

Nu kan je poetsen met een niet agressief poetsmiddel zoals ruitenpoets op basis van alcohol en een zachte doek.

Wil je nadien de glans helemaal herstellen, dan kan je de glazen plaat of het email eens opboenen met autowax. Op die manier zal de plaat of het email langer glanzen en schoon blijven en bij een volgende smurrie-beurt veel gemakkelijker te reinigen zijn.

Dus geen paniek, niet met schurende middelen werken en niet meteen gaan krabben. Zo zal je nog jarenlang plezier bleven aan een ongeschonden, glanzende en kraaknette keuken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer