nov 28, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

GINKGO BILOBA: de plant die je brein een nieuwe jeugd schenkt

Tegen Alzheimer en geheugenverlies

Sinds men aandacht begon te krijgen voor de ziekte van Alzheimer is de maatschappij zich meer bewust geworden van problemen die veroudering meebrengen voor de hersenen. Het mechanisme is ver van gekend, maar de verschijnselen en de ongemakken des te beter. Oude mensen klagen trouwens niet over hun leeftijd, wel over gemis aan comfort van leven en gezondheid. Oud worden is plezierig, omdat men zoveel ervaring en levenswijsheid heeft vergaard, maar als men er niet meer kan van genieten dient het tot niets. Vandaar dat we allemaal erg geïnteresseerd zijn in middelen die de gezondheid tot op hoge leeftijd in stand houden en vooral het functioneren van onze hersenen verbeteren en er voor zorgen dat we van het leven kunnen blijven genieten.

Omdat de functie van de hersenen nauw samenhangt met de gezondheid van de bloedsomloop en de kleine haarvaten in het hersengebied moet er gezocht worden naar een middel om dat optimaal te laten verlopen. Het geheugen, het reactievermogen, het concentratievermogen, het waarnemingsvermogen en andere functies hangen af van de gezondheid van onze hersenen. Ook duizelingen, oorsuizingen en hoofdpijn evenals depressieve stemmingen en angstaanvallen kunnen het gevolg zijn van een gebrekkige gezondheid of functie van de hersenen. Die problemen kunnen zelfs zeer ernstig worden en aanleiding geven tot seniele dementie. Voldoende redenen dus om er helemaal werk van te maken.

Hoe verouderen de hersenen?

Het niet goed functioneren van de hersenen als gevolg van het verouderingsproces is een zeer ingewikkeld mechanisme. Heel wat veranderingen hebben trouwens invloed op elkaar. Ook hersenen maken het hele proces van veroudering van het lichaam mee: de bloedvaten kunnen hun elasticiteit verliezen, de doorbloeding kan daardoor minder worden en de bloedvatwanden kunnen gaan degenereren. Soms treden trombussen op, stolsels in het bloed die een bloedvat kunnen verstoppen waardoor zelfs bepaalde lichamelijke functies kunnen uitvallen. De permeabiliteit of doorlaatbaarheid van de bloedvatwanden wordt minder en de wanden van de kleine bloedvaten scheuren gemakkelijker. Daardoor ontstaat een toenemend gevaar voor hersenbloedingen. De bloedingen kunnen zo klein zijn, dat je er niets van merkt, maar ze kunnen ook leiden tot een gedeeltelijke of gehele verlamming.

Ginkgo: een levend fossiel

De Ginkgo boom, ook wel Japanse tempelboom genoemd, is de enige nog levende soort van een grote plantenfamilie.  Hij vertoont geen enkele verwantschap met andere planten die nu bestaan.

Tot de 18de eeuw kwam hij alleen nog voor in Japan en Taiwan. Tegenwoordig wordt hij ook gekweekt in Europa en Amerika. Hij werd als een goddelijke boom beschouwd en daarom stond hij als een soort „wachter” voor de Japanse tempels. Vandaar ook de naam.

Therapeutisch worden extracten uit de bladeren gebruikt.  Wat de werkzame stoffen betreft, lijkt de Ginkgo sterk op de meidoorn of Crataegus, maar hij bevat ook een groot aantal stoffen, die in geen enkele andere plant voorkomen. Sinds 1975 is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van Ginkgo-extract. De therapeutische werkzaamheid lijkt enorm groot te zijn. Het extract werkt niet slechts op één enkel symptoom, maar op een groot aantal symptomen tegelijk, op voorwaarde dat de eigenschappen van de gehele plant werden gebruikt en niet één enkel geïsoleerd stofje.  Als men één enkele actieve stof apart ging toepassen, dan kreeg men slechts een gedeeltelijke werking of effect.

Groot voordeel is, dat er absoluut geen nevenwerkingen werden vastgesteld en dat iedereen het kan gebruiken.

Hij is bijzonder taai en heeft een sterk aanpassingsvermogen. In de nabijheid van de Japanse stad Nagasaki kan men enkele fraaie exemplaren bewonderen die zelfs de atoombom hebben overleefd. De Ginkgoboom blijkt bovendien bestand tegen allerlei parasitaire ziekten.

Veelzijdige medische kwaliteiten

Ginkgo extract heeft een zeer veelzijdige werking op het organisme.

De belangrijkste zijn:

  • Verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen.
  • Doordat de hersenen meer bloed krijgen en de doorlaatbaarheid van de bloedwanden verbetert, krijgen de hersenen meer zuurstof.
  • Vermindering van de bloedstolling. Hierdoor vermindert het gevaar van afsluiting van de haarvaten in de hersenen door trombussen, of bloedproppen.
  • De wanden van de bloedvaten worden steviger, waardoor het gevaar van scheuren van de bloedvaten minder wordt.
  • Vermindert zwellingen.

Voorkomt problemen met bloedsomloop

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het erg nuttig is om Ginkgo Biloba in te nemen als voedingssupplement, als men de hersenfuncties wil optimaliseren. Bij lichte geheugenzwakte, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en vermoeidheid kan het preparaat van groot nut zijn. Er zijn geen nevenwerkingen en Ginkgo Biloba kan worden ingenomen samen met andere medicijnen. Er bestaan meerdere preparaten, waarvan Ginkgosan het bekendste is.

Er zijn meerdere aanwijzingen, dat Ginkgo Biloba ook helpt bij problemen met complete bloedsomloop en bij astma. Het is nog altijd een interessant onderzoeksgebied en veel mensen hebben goede ervaringen met het gebruik van Ginkgo Biloba tegen bijvoorbeeld koude handen en voeten. De verbeterde bloedcirculatie in de huid zorgt voor een goede warmteontwikkeling.

Meerdere studies tonen aan, dat Ginkgo Biloba bijdraagt aan het verwijden van de bloedvaten, zodat het bloed weer de pijnlijke spieren in de benen kan bereiken. Maar in de eerste plaats beschermt het de hersenen en dus ook het geheugen en voorkomt vroegtijdige veroudering van het brein.

Een tip: Ginkgosan van Fytobell en je hersenen blijven eeuwig jong.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com en via www.almed.be.

Zo zal je brein en je geheugen tot op zeer hoge leeftijd perfect blijven functioneren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Passiflora zalft de zenuwen bij stress

Ooit gelezen in het kabinet van een arts, weliswaar natuurarts: “de natuur geneest en de dokter strijkt het geld op”. Daar zit natuurlijk een grond van waarheid in, want als de genen meezitten, word je minder gemakkelijk ziek en bovendien word je ook sneller gezond...

Lees meer

Je immuniteit bepaalt of je ziek wordt

Zowel Pasteur als prof Vincent wisten het al: het is niet de bacterie of het virus dat bepaalt of je ziek wordt, maar het “terrein”. Dat wil zeggen dat je immuniteit van vitaal belang is voor je gezondheid. Die immuniteit wordt op veel manieren opgebouwd of...

Lees meer

Witloof: een opkikker voor je lever

Het is een typische wintergroente en werd vroeger enkel bij ons in volle grond geteeld: witloof. Heel lekker, laat zich op veel manieren bereiden en serveren, maar is bovendien ook supergezond voor de lever. Een delicatesse met plus-kwaliteiten. We zijn er tot in alle...

Lees meer

Energiedrankjes: gevaarlijk goedje

Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Water is de beste drank omdat het lichaam er zonder neveneffecten gebruik van maakt: de darmflora, de maag, de bloedsomloop, de nieren enz. Dat kan niet gezegd worden van elke soort drank. Thee is gezond, ook koffie...

Lees meer

Waarom is alcohol een harddrug?

Wat moeten we doen om vreugdevol de laatste feestmaand door te komen, maar toch gezond te blijven? Wat volgens de enen het leven verlengt, verkort het volgens de anderen. Vroeger gold wijn als een product van de duivel, volgens sommigen moeten we twee glazen per dag...

Lees meer