jan 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van overgevoeligheid: denk aan je darmflora!

We willen een witte kerst, we willen in putje winter naar de zon, we willen geen regen, we willen eigenlijk geen vorst en gladde wegen. Maar wat krijgen we dan in volle winter in december? Hooikoorts! Het klinkt niet erg geloofwaardig, maar toch is het zo: de els en de hazelaar beginnen al te bloeien en patiënten die last hebben van allergie oftewel hooikoorts zullen het geweten hebben. Ze beginnen te hoesten, te niezen, krijgen tranende ogen, voelen zich verkouden, hoewel verkoudheid er weinig of liever niets mee te maken heeft. Daarin vergissen huisartsen zich ook nogal eens, want wie verwacht er nu in december, in volle winter, hooikoorts? Dat zou normaal toch iets voor de lente moeten zijn, zeg maar april, mei?

En toch gebeurt het elk jaar vroeger. De warme temperaturen hebben er alles mee te maken. Als het vriest, en koud is, hebben de vroegbloeiers nog geen zin om uit hun winterslaap te komen. Ze wachten tot de lentezon er is en de eerste warmte zich aankondigt. Maar nu is het eigenlijk de hele winter bijna lente. Dit jaar is de gemiddelde temperatuur wel lager dan vorig jaar, maar toch nog altijd niet koud genoeg om els en hazelaar tot slapen te dwingen. Een paar jaar geleden was het op kerstavond zelfs 17 graden, een abnormale toestand voor deze tijd van het jaar. De jongste dagen hebben we ook zelfs temperaturen tot 14 en 15 graden genoteerd en dus is het niet te verwonderen dat er al pollen in de lucht zweven.

De warme winter lijkt eerder op een vroege lente, met alle gevolgen vandien voor de hooikoortslijders. Ze beginnen nu al last te krijgen. Hoog tijd dus om het organisme te wapenen.

Wat kan je hopen? Dat het wel gaat vriezen, dat verdooft als het ware de vroegbloeiers of dat het fel gaat regenen, dat wast de lucht uit en dan slaan de pollen neer.

Het probleem is dat zelfs heel wat huisartsen het probleem niet goed onderscheiden. Ze sturen de patiënt naar huis met de diagnose verkoudheid, terwijl het om allergie gaat. Een verkeerde medicatie is dan vaak het gevolg, met als nasleep, dat het probleem met de allergische rhinitis, de hoest, de tranende ogen, de gezwollen slijmvliezen blijft aanhouden.

Verzorg je darmflora

Wat is dan de oplossing? Dat het probleem tijdig wordt herkend zodat de gepaste maatregelen kunnen worden genomen. Die maatregelen moeten behoorlijk lang van tevoren worden genomen. Omdat de basis van de immuniteit verscholen zit in de darmflora hebben we er alle belang bij de darmen goed te saneren en te zorgen voor gezonde microflora. Dat betekent ook op de voeding letten in eerste instantie zelfs: geen geraffineerde koolhydraten (suiker) geen transvetten, geen alcohol, niet roken, wel voldoende vezels, ook lange vezels zoals peulvruchten en rauwkost. Dat betekent meer fruit en groenten. Ook het aanbod van goede bacteriën is belangrijk: yoghurt zonder suiker, zuurkool, gefermenteerde groenten. Frisdrank is uit den boze voor wie gezonde darmflora wil ontwikkelen.

En natuurlijk kan je best een steuntje van de natuur gebruiken: goede bacteriën die het de verkeerde bacteriën lastig maken en liquideren. Dat begint met gezond voedsel, maar… je kan best wat hulp inschakelen.

Een tip: Allobiose van Fytobell, een natuurlijk preparaat met miljarden goede bacteriën, de zogenaamde probiotica. Wie daar op tijd mee begint zal minder last krijgen van de vroege overgevoeligheid voor pollen.

En heb je er toch al last van dan kan een natuurlijk antihistaminicum het leed verzachten. Denk daarbij aan Salsaparilla (Smilax) dat de overmatige histamine in toom houdt.

Een tip: Denk aan Smilabell van Fytobell.

Je vindt zowel Smilabell als Allobiose in de apotheek met volgende bestelnummers:

Allobiose met CNK-bestelnummer: 2121-226

Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487. Smilabell bestaat ook in sprayvorm met CNK-bestelnummer : 2128-049.

Je kan deze preparaten ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer