okt 30, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezond bewegen tijdens de corona met ontzurend voedsel en Curcuma

De corona dwingt ons om meer thuis te blijven, thuis te werken, van thuis uit alles te regelen en zo weinig mogelijk met mensen contact te hebben. Begrijpelijk, want het virus is loens, je ziet het niet, je ruikt het niet, je kan het enkel voelen als het te laat is.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we bij de pakken moeten gaan zitten, wel integendeel. Het is heel belangrijk om in beweging te blijven, actief te zijn, spieren, hart en bloedsomloop te trainen om zo een betere immuniteit te verwerven. Beweging is daarbij van heel groot belang, evenals gezonde voeding, buitenlucht, zon en ontspanning. Maar dan wel in alle veiligheid. Dus is en blijft sport heel belangrijk.

Maar goed bewegen, een goede immuniteit en kracht om te sporten zijn aan elkaar verbonden. De vraag is: wat moet je dan eten om goed te kunnen presteren, te sporten, te fietsen, te lopen?

Het is vooral nu tijdens de pandemie heel belangrijk in beweging te blijven en aan sport te doen, maar dan in alle veiligheid. Gezonde sport begint aan tafel, met ontzurend voedsel. En vergeet het niet: Curcuma is de vriend van je spieren en gewrichten.

Er wordt tegenwoordig meer en meer over biologische voorbereiding van een sporter gesproken, omdat men ook begint te beseffen dat men niet alle prestaties uit een pilletje of het toeval kan halen. Veel sporters, lopers, wielertoeristen, slikken zelfs anabole steroïden. Heel gevaarlijk! Ze kunnen de spiermassa wel vergroten maar vroeg of laat betaalt men de tol, en hopelijk is het nog omkeerbaar, want een aantal heeft die roekeloosheid met de dood moeten bekopen.

Als je het menu van veel sportlui bekijkt, valt een ontstellend gebrek aan groenten en vruchten op. Ze volgen eigenlijk het doorsnee dieet van de Belg met wit brood, choco, koffie, frisdranken, vlees, tussendoortjes en kaas, terwijl verse producten amper aan bod komen. En toch is dit belangrijk, want door dit dieet ontstaat zeker een tekort aan vitamines en mineralen en een overdaad aan holle, lege calorieën.

Hierdoor is bij de meesten het zuur-base-evenwicht verstoord. Er treedt een acidose of verzuring op. Maagklachten en het niet bereiken van de goede conditie zijn elementen die voor de sporter van onmiddellijk belang zijn. Hij zal uiteindelijk ook wel zijn gezondheid ondermijnen, vooral alles wat met de cel en celvernieuwing te maken heeft: kanker en hart- en vaatziekten kunnen op de lange duur het gevolg zijn.

Normaal stijgt het zuurgehalte van de spieren door een inspanning. Er wordt nl. melkzuur gevormd. Als er een eenzijdige voeding met veel vlees en kaas is en bovendien ook een overmaat aan geraffineerde koolhydraten (wit meel en witte suiker) dan mag je zeker nog een grotere verzuring verwachten. Want vleesproducten reageren zuur. Hun afvalproducten, de zogenaamde purines blijven als zuurresten in vele lichaamscellen achter. Daardoor vertraagt de recuperatie na een sportprestatie. Men blijft veel langer zitten met pijn in de spieren en de volgende dag kan men helemaal geen goede prestaties meer leveren. Omdat deze toxines ook nog eens de nieren belasten, kunnen afvalstoffen moeilijker verwijderd worden. Het lichaam wordt langzaam geïntoxiceerd.

Dat kan men alleen maar verhelpen door het lichaam te alkaliseren. Enkel groenten en vruchten zijn daartoe in staat om een dam op te werpen tegen de verzuring. Alkalisch zijn: ongekookte melk, fruit en groenten.

Deze slechte eetgewoonten hebben nog een tweede nadeel: demineralisatie. Wie veel witte stippen heeft op de vingernagels en de vingers heel ver naar achteren kan plooien, heeft last van mineralentekort. Ontkalking van botten, tandcariës, oogklachten, verkromming van de wervelkolom, gemakkelijke botbreuken zijn daarvan het gevolg.

Te veel vlees, kaas, choco, chips en harde vetten zorgt voor een overbelasting van onze lever. In vlees zit namelijk 25 percent verborgen vet, terwijl dat in vis slechts 10 percent is, maar in vis zit bovendien Omega-3 vetzuur dat gunstig is voor hart- en bloedvaten. Van de drie voedselgroepen eiwit, vet en koolhydraten is vet trouwens het moeilijkst verteerbaar. Een overbelaste lever heeft het ook lastig met de ontgifting van lichaamsvreemde toxische stoffen.

Sport heeft dus meer te maken met gezonde voeding, dan men op het eerste gezicht zou denken. Wie gezond eet, kan op het gepaste moment voldoende energie in zijn lichaam aanspreken zonder dat hij het lichaam schade berokkent.

Dit geldt niet enkel voor topsporters, maar voor iedereen. Als men verstandig omgaat met voedsel, dan is men steeds in topvorm om maximaal te functioneren in onze maatschappij: is het nu als student, grachtendelver of bankbediende, het komt erop aan zich goed te voelen en die prestaties te kunnen leveren die van hem of haar gevraagd worden. Daardoor verbetert ook de immuniteit en dat hebben we in deze coronatijd broodnodig.

En nog iets: als je wilt ontzuren, drink dan meer water. Geen alcohol, ook niet in kleine hoeveelheden want het verzuurt het lichaam en haalt je immuniteit onderuit.

En nog een tip: Curcuma helpt het lichaam te ontzuren en mini-ontstekingen in spieren en bloedvaten te verhelpen.

Denk aan Curcuma Forte van Fytobell en samen met gezond voedsel, ben je goed bezig.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer