dec 4, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wapen je nu tegen de griep

De eerste winterkou is er amper of de eerste besmettingen zijn er al. Verkoudheden, sinusitis en zelfs griep. Griep in de herfst… kan dat? Natuurlijk, want verkoudheid en griep kunnen volgens artsen in elk seizoen voorkomen, maar de vatbaarheid vergroot naarmate we meer in het koude seizoen terecht komen en natuurlijk vooral ook als veel mensen bij elkaar komen, zoals congreshallen, scholen, theaters. Dat is net hetzelfde als met corona. Hoe meer mensen dicht op elkaar, hoe groter de kans op besmetting.

Griep is eigenlijk een besmettelijke virusinfectie die vooral voorkomt op plaatsen waar veel mensen bij elkaar wonen of komen, dus meer in steden dan op het platteland. Bacteriën en virussen zijn er natuurlijk altijd aanwezig, zelfs in ons eigen lichaam, maar ze krijgen niet altijd de gelegenheid tot ontwikkeling te komen, of zich in voldoende aantallen te vermenigvuldigen om ons ziek te maken. Er zijn dus condities nodig om vatbaar te zijn en het slachtoffer te worden van griep en verkoudheid. Vandaar dat de besmettingen zich ook gemakkelijker voordoen tijdens het schooljaar dan in de vakantieperiode. Kinderen die voor het eerst naar school gaan, doen dan ook voor het eerst besmettingen op. Dat hoeft niet negatief te zijn, want zo leert het lichaam zijn weerstand op te bouwen. Misschien is dat de rol en de functie van virussen.

Tijdens de zomer zijn we ook meestal buiten, terwijl we in herfst en winter meer naar vergaderingen lopen, in grote aantallen in gesloten ruimten samen zitten. De kans op besmetting is dus groter. We zitten nu in de herfst en ’s nachts is het al behoorlijk koeler, terwijl het in het zuiden van het land al gesneeuwd heeft.

Griep en verkoudheid kunnen in elk seizoen optreden, maar nu de herfst er is en de winter voor de deur staat, is de kans op besmetting veel groter. Door de weerstand te verbeteren, krijgen virussen en bacteriën veel minder vat op ons.

Op die vroege winterprik is niet iedereen voorbereid wat de kleding betreft en vooral als je kou krijgt gaat het organisme met nogal wat energie lopen. De weerstand neemt af en… gevolg: de verkoudheden en griepachtige infecties worden goedkoop.

Hoe begint de infectie?

Het is een beetje zoals met corona: jonge kinderen vooral en jongvolwassenen blijken nu gemakkelijk het slachtoffer te worden van verkoudheden en griepachtige aandoeningen. Natuurlijk is dit geen epidemie zoals we vaak in de winter meemaken, maar toch merken artsen in hun praktijk dat de eerste winterkwaaltjes weer komen opdagen. Er werd trouwens ook voor gewaarschuwd.

Het begint met loopneus, hese stem, keelpijn, nadien hoesten waarbij koorts en bij jongeren zelfs hoge koorts optreedt. Het gaat om infecties van de slijmvliezen van de luchtwegen, waarbij neus, mond en keelholte betrokken zijn. Deze virussen en bacteriën verantwoordelijk voor de moeilijkheden, komen bij iedereen in het lichaam voor. Ze zijn niet altijd krachtig genoeg om een probleem te veroorzaken. In de zomer zijn we vaak buiten, tanken we voldoende zuurstof, zijn we ontspannen, eten we gezonder en veel verse groenten en vruchten, doen we vaker aan sport en vatten we minder gemakkelijk kou, zodat in de zomer minder patiënten last hebben van deze problemen.

Met de eerste kou en regen, en met de pandemie slaat de stress weer toe, we bewegen minder, slapen misschien minder goed en vooral… we komen meer in contact met besmette personen. Resultaat: niezen, hoesten, lopende neus, hoofdpijn en… koorts.

Koorts niet onderdrukken

Zolang de koorts niet gevaarlijk hoog wordt, moet je de natuur zijn gang laten gaan. Slik niet meteen koortswerende middelen, want de verhoogde temperatuur is een intelligente truc van het organisme om virussen die niet tegen hoge lichaamswarmte kunnen, te liquideren. Als je de temperatuur door middel van kunstmatige middelen omlaag brengt, dan verhinder je het lichaam zichzelf te genezen.

Wat je wel mag doen is de temperatuur in de hand houden, dat kan je door koude beenafwassingen of zogenaamde azijnsokken. Een oud beproefd middel dat nuttig en ongevaarlijk is.

Kinderen maken gemakkelijk koorts en je moet zelfs niet verbaasd zijn als ze meteen boven de 40 en zelfs 41 graden koorts zitten. Meestal keert bij hen ook heel snel het tij en zijn ze spoedig weer kerngezond.

Bij een degelijk herfstgriepje past het voor volwassenen gewoon een dagje te vasten en alleen warme lindethee te gebruiken, te rusten, veel te drinken, maar beslist weinig eiwitten te eten en zeker geen suiker en suikerhoudende producten. Na een paar dagen is het vanzelf over. Echinabell kan nuttige diensten bewijzen om de ontsteking snel te overwinnen omdat het de lichaamseigen afweer stimuleert: de witte bloedcellen die de soldaten van het organisme zijn, worden alerter en beter gemobiliseerd. Ook vitamine C is een duchtig wapen gebleken in de strijd tegen virussen en bacteriën die de cellen willen aanvallen. Ze moet dan wel preventief worden genomen. Wie dagelijks voldoende vers fruit en groenten eet is dus beter gewapend.

Is griep gevaarlijk?

Men heeft gemakkelijk de neiging verkoudheid en griep af te doen als een onschuldig kwaaltje. Dat is het ook voor wie krachtig en gezond is, voor wie een goede weerstand kan opbouwen. Maar er zijn mensen die van nature zwakker zijn en hun weerstand moeilijker opbouwen. Oudere personen en kleine kinderen moeten voorzichtig zijn en als ze na een paar dagen niet van het probleem verlost zijn een arts raadplegen. Mensen met stofwisselingsstoornissen, of die een hart- of longziekte hebben moeten dubbel opletten. Dat is hetzelfde met corona. Zwangere vrouwen en baby’s moeten meteen onder doktersbehandeling. Bij griep kan echt het leven gevaar lopen. De Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog bewees dat: er stierven meer mensen door de griep dan door de oorlog.

Wie griep heeft kan best in bed blijven tot het ergste leed geleden is. Het is absoluut onverstandig om aan het werk te blijven en het risico te lopen anderen te besmetten en zijn eigen organisme nog meer te verzwakken. Er bestaan weliswaar middelen die een euforisch gevoel geven en de algemene malaise die vaak gepaard gaat met griep kunnen maskeren. Ze geven een vals gevoel van welbehagen, zodat de patiënt dikwijls roekeloos wordt. Op die manier maken hart- en bloedsomloop en nieren kans op beschadiging. Je moet het lichaam de kans geven en de tijd om zich te herstellen.

Personen met een zwakke weerstand en een hart- of longziekte kunnen in periodes van besmettingsgevaar best hun dokter om advies vragen.

Weerstand verbeteren

Een gezonde leefwijze bevordert de weerstand en zal de patiënt minder vatbaar voor verkoudheid en griep maken. Gezonde buitenlucht in een groene omgeving is beter dan kantoorlucht of de besloten lucht van tv-living of slaapkamer. In het weekend stappen aan zee of in de Ardennen, of gewoon een groene omgeving maakt dat het organisme meer negatief geïoniseerde lucht intrekt. Veel gezonder! Gooi geregeld de ramen open, ga naar buiten, ook in het koude seizoen, ook in herfst en winter, beweeg! Eet gezonder: meer fruit en groenten, meer ruwvezelstoffen, dat zorgt voor een betere verbranding en betere evacuatie van toxines en stofwisselingsvergiften. Minder vlees, minder fantasiekost, minder suiker en geraffineerde producten, minder verhitte vetten, minder industriekost, minder smaakversterkers en kleurmiddelen, minder kunstmatige stoffen… het lichaam heeft het zo al lastig genoeg. Af en toe een kruidenthee zoals lindebloesem, tijm, kamille, boldo, artisjok, zal de stofwisseling vergemakkelijken, de lever stimuleren, de nieren draineren, de cellen gezonder maken. Daardoor maak je veel minder kans op griep en verkoudheid en, krijg je het toch te pakken, dan zal het organisme zich veel gemakkelijker ontdoen van de schadelijke indringers en de problemen sneller en moeiteloos overwinnen, zodat het lichaam geen negatieve gevolgen zal dragen van de besmetting.

Nu al moet je je voorzorgen nemen voor de volgende winter en er voor zorgen dat het organisme in topconditie is om de gevaren te trotseren. Zelfs al krijgen virussen en bacteriën je te pakken, dan nog kan je zonder blijvende schade een besmetting doormaken, die het organisme alleen maar kan versterken en de weerstand alleen maar kan verhogen. Ons lichaam en onze gezondheid kunnen er alleen maar beter en sterker uit tevoorschijn komen.

Een tip om de weerstand te verhogen: Echinabell en Immunibell van Fytobell.

Echinabell heeft CNK-bestelnummer: 2898-963.

Immunibell heeft CNK-bestelnummer: 4197-968.

Je kan zowel Immunibell als Echinabell ook online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer