mei 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder hart- en vaatziekten en kanker met meer VIS

Niemand zal ontkennen dat voeding en gezondheid sterk aan elkaar gerelateerd zijn. Denk aan voedselvergiftigingen, de dolle koeienziekte in Engeland. De hormonenschandalen heeft heel wat mensen doen besluiten voorzichtiger om te springen met vlees op hun menu, want we eten ons allemaal ziek. Daar bestaan nog sterkere zegswijzen over: “we graven ons graf met onze tanden”. Telkens de wetenschap nieuwe ontdekkingen doet, wordt dit spreekwoord een beetje meer waarheid. We kennen allemaal de gevolgen van te vet eten en rood en bewerkt vlees op het ontstaan van darmkanker. Te veel geraffineerde suikers of koolhydraten zijn dan weer verantwoordelijk voor hartinfarct en beroerte. Toch kan je veel gezonder eten zonder al te veel de westerse gewoonten te moeten veranderen. Het volstaat minder vlees te eten en te vervangen door vis en suiker te bannen en geraffineerde granen te vermijden.

Wie tweemaal per week vis eet, leeft veel gezonder. Wie geen vlees meer eet, leeft gezondst. Als je dan gezonde vissoorten uitkiest dan heb je heel wat gedaan om de kans op hart- en vaatziekten en trombose aanzienlijk te verkleinen.

Als je gezonder gaat eten zullen je hart en bloedsomloop je daar dankbaar voor zijn: minder geraffineerd, minder suikers, minder vlees maar meer groenten, fruit en vis.

Eet meer vis

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat van alle voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, vis het gezondst is. Huid, schildklier, bloedsomloop en hart, gal en botten hebben heel veel profijt van het eten van zeevis. Zeevis bevat mineralen die voor de bloedvorming, de stofwisseling en de vorming van sterke beenderen van belang zijn en tegelijk de bloedsomloop gezond houden. We zeggen opzettelijk, diepzeevis. Dat betekent wel vinvis! Geen schaaldieren, geen paling, geen moddervissen of garnaal die bij het strand worden gevangen, maar wel diepzeevis zoals haring, makreel, kabeljauw, schol, zalm, roodbaars enz…Schaaldieren zoals oesters en mosselen bevatten veel cholesterol en zijn dan weer gevaarlijk voor vergiftigingen. Ze concentreren allerlei soorten gifstoffen in veel hogere mate dan hun omgeving de zee zelf. Zijzelf zijn ervoor gemaakt, maar wij niet om hen op te eten.

Vandaar het enorme drama in de baai van Minamata, waar meer dan 2000 slachtoffers zijn gevallen als gevolg van het eten van oesters. Een zinkfabriek had giftige afvalstoffen in zee geloosd. De oesters deden hun werk en concentreerden de gifstoffen door ze uit het water weg te filteren. Mensen die ze hebben opgegeten kwamen om of werden door afschuwelijke zenuwziekten getroffen.

Daarentegen kan diepzeevis heilzaam zijn voor de gezondheid. Omdat we niet allemaal vegetariër hoeven te worden is het eten van diepzeevis een schitterende oplossing voor wie toch zijn klassieke eetgewoonten wil bewaren en voor wie toch gezonder wil eten.

Tweemaal per week zeker

Volgens een Duits onderzoek aan de universiteit van München blijkt dat wie tweemaal in de week vlees van zijn menu schrapt en vervangt door diepzeevis, zijn organisme de broodnodige zwavel, kalium, en magnesium bezorgt en ook Omega-3 vetzuren, stoffen die erg belangrijk zijn voor een gezonde bloedsomloop. Daarnaast spelen jodium en vitaminen een niet te onderschatten rol. Wie 200 gram vis per dag eet, heeft daarmee zijn dagelijkse behoeften aan aminozuren die voor de stofwisseling van groot belang zijn, reeds gehaald. Deze stoffen zijn ook aanwezig in eieren, maar ze bevatten evenwel twintigmaal meer cholesterol dan vis… vandaar. De meeste vissoorten bevatten bovendien minder calorieën dan vlees, dat scheelt voor sommige soorten bijna de helft, zoals voor rundsvlees, maar voor varkensvlees slechts één derde. Varkensvlees is het minst gezonde van de vleessoorten, vooral ook omdat er veel gebruik van gemaakt wordt in bereide vleeswaren, maar bevat ook veel meer calorieën. Varkensvlees behoort ook tot de rode vleessoorten, evenals rundvlees en dat wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op darmkanker.

Vis is daarenboven ook een goede leverancier van calcium, iets wat je anders hoofdzakelijk in zuivelproducten en groene groenten aantreft. Ook hier weer het voordeel dat je geen vette zuivelproducten moet nemen, als je een vermageringsdieet wil volgen. Dan moet je voorzichtig zijn met vetten en koolhydraten.

Gezonde bloedvaten met vis

Vis bevat trouwens ook grote hoeveelheden magnesium, ook mooi meegenomen voor de bescherming van de bloedsomloop. Wie zich wil beschermen tegen trombose, hartaanval en infarct, of gewoon tegen verminderde doorbloeding van de bloedvaten, doet er goed aan meer vis op het menu te zetten. Daardoor zou steeds volgens het onderzoek uit München, het aantal sterfgevallen vanwege hart- en vaatziekten, met meer dan de helft kunnen verminderd worden.

Daarvoor is het voldoende dagelijks ongeveer 20 gram vis te eten. Het eten van vis heeft niet enkel een gunstig effect op de bloedsomloop, ook lever en gal zijn erbij gebaat. Tweemaal in de week een visdag inlassen, vermindert het risico op galstenen aanzienlijk en spaart bovendien ook nog de lever.

Dunner bloed

Visolie Omega-3 heeft de plezierige eigenschap het bloed dunner te maken, de cellen beter van bloed te voorzien en dus ook van de essentiële voedingsstoffen en zuurstof. Het helpt vernauwingen door plaques in de bloedsomloop te voorkomen en waar die toch zouden bestaan, langzaam te helpen opruimen.

Er zijn natuurlijk ook schadelijke stoffen aanwezig in de zee. Kwik, cadmium en andere zware metalen zijn geen onschuldige dingen. Je kan ze beter niet op je bord krijgen. Vandaar dat je beter diepzeevis koopt. Dat betekent, geen vis die in estuaria van rivieren is gevangen, ook geen strandvissen die in de ondiepten van de laagwaterlijn krioelen, zoals garnaal en dgl. Probeer zo mogelijk ook jonge vis te krijgen, die is uiteraard al minder in staat geweest om zware metalen op te stapelen.

Nog een oplossing voor de zo belangrijke Omega-3 vetzuren: een goed preparaat van visolie.

Andere maatregelen blijven nodig

Het heeft verder geen zin te letten op wat op je bord komt, het verstandig aan boord te leggen met geraffineerde kost, dierlijke vetten en visolie, als je daarnaast de andere wetten van de natuur niet respecteert. Dat betekent dat je ook gezonde lucht moet inademen, dat je voldoende moet bewegen, dat je je voldoende moet ontspannen en dat wat je drinkt eveneens van groot belang is. Gezonde lucht ademen betekent ook dat je de lucht zelf niet moet vervuilen met roken. Tabak is een van de schadelijkste genotmiddelen die er zijn. Daarnaast zijn evenmin veel goede dingen over alcohol te zeggen. Denk niet dat alcohol het risico op hart- en vaatziekten vermindert, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Op dat vlak zijn er verschillende studies die elkaar tegenspreken. Alcohol heeft op termijn een desastreuze invloed op de bloedvaten. Sclerosering wordt er beslist door in de hand gewerkt, wat men je ook wil laten geloven. Als je daarnaast voldoende vruchten, groenten, volkorenproducten eet, snoep, suiker, kleurstoffen, en bewaarmiddelen mijdt, dan staat niets meer een lang en gezond leven in de weg.

Een tip: Kies voor een uitstekend preparaat van Omega-3 vetzuren met de Nutribell visoliecapsules.

Je vindt Nutribell visoliecapsules in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kan visoliecapsules van Nutribell ook online vinden via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer