nov 23, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent toegenomen.

Kanker is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde wereld.

De organen die het meest bij de kwaal betrokken waren zijn: longen, borst, darmen, het rectum, de maag en de lever.

In de geïndustrialiseerde wereld is de sterfte aan kanker tweemaal zo hoog als in de ontwikkelingslanden. Volgens onderzoekers is de hoofdoorzaak tabaksgebruik, blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, westerse eet- en leefgewoonten.

In de ontwikkelingslanden daarentegen is meer dan 25 percent van de kanker terug te voeren tot infectieuze oorzaken, hepatitis B en C, virussen die leverkanker veroorzaken, het menselijk papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt en de Helicobacter pylori dat maagzweren en nadien maagkanker veroorzaakt. In landen waar minder gerookt wordt, daalt het sterftecijfer ten gevolge van longkanker.

Hoe kun je kanker vermijden?

 • Gezonder eten
 • Dagelijks bewegen en zuurstof tanken
 • Niet roken
 • Geen alcohol gebruiken
 • De suikerpot onaangeroerd laten
 • Oppassen met gebakjes en geraffineerde kost
 • Junkfood mijden
 • Geen rood vlees eten
 • Geen bewerkte vleeswaren gebruiken (charcuterie)
 • Meer groenten en fruit
 • Meer vis

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer