nov 23, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent toegenomen.

Kanker is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde wereld.

De organen die het meest bij de kwaal betrokken waren zijn: longen, borst, darmen, het rectum, de maag en de lever.

In de geïndustrialiseerde wereld is de sterfte aan kanker tweemaal zo hoog als in de ontwikkelingslanden. Volgens onderzoekers is de hoofdoorzaak tabaksgebruik, blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, westerse eet- en leefgewoonten.

In de ontwikkelingslanden daarentegen is meer dan 25 percent van de kanker terug te voeren tot infectieuze oorzaken, hepatitis B en C, virussen die leverkanker veroorzaken, het menselijk papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt en de Helicobacter pylori dat maagzweren en nadien maagkanker veroorzaakt. In landen waar minder gerookt wordt, daalt het sterftecijfer ten gevolge van longkanker.

Hoe kun je kanker vermijden?

 • Gezonder eten
 • Dagelijks bewegen en zuurstof tanken
 • Niet roken
 • Geen alcohol gebruiken
 • De suikerpot onaangeroerd laten
 • Oppassen met gebakjes en geraffineerde kost
 • Junkfood mijden
 • Geen rood vlees eten
 • Geen bewerkte vleeswaren gebruiken (charcuterie)
 • Meer groenten en fruit
 • Meer vis

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer