jan 11, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vasten en chlorella om het lichaam te ontgiften

Vasten, geen vlees eten, water drinken, een Mayrkuur volgen… Het lijkt wel een gevangenisregime… maar toch is het zeer gezond. Je wordt er beter van, cysten verdwijnen, je wordt slank, vitaal en kan je beter concentreren. Hoe werkt dat?

Een paar decennia geleden mocht je op vrijdag geen vlees eten. Hoewel de kerk dat met geloof in verband bracht, was het in elk geval een gezonde maatregel, omdat de meesten die dag overschakelden op vis. Het zal in elke geval meer dan één hartinfarct gescheeld hebben. Ook een gezond gebruik was het eren van de vastentijd. Men mocht na de winter en veertig dagen voor Pasen slechts éénmaal per dag een volledige maaltijd gebruiken. Daarenboven kwamen er ook nog een paar vastendagen bij waarop helemaal geen vast voedsel mocht worden gebruikt en vlees zeker verboden was. Eigenlijk waren deze gebruiken zeer gezond. Na de winter werd het winterspek weg gevast en konden de toxines op die manier worden geëlimineerd. Eénmaal per jaar kreeg het lichaam – willen of niet – daardoor een grondige poetsbeurt. Tegenwoordig moeten daarvoor dure kuuroorden worden opgezocht als men hetzelfde heil nastreeft, ofwel moet men een arts kennen die bijvoorbeeld een Mayrkuur kan begeleiden. Daar de doorzetting voornamelijk van de groepsgeest afhangt, kan deze kuur dan ook best in gezinsverband worden gevolgd.

Van hoofdpijn tot cysten en fibromen, slechte spijsvertering, knobbeltjes in de borst, maar ook hartklachten kunnen best verdwijnen na een vastenkuur en een detoxkuur met chlorella.

Totale mens bekijken

Het lichaam kun je niet losmaken van zijn geestelijk en emotioneel functioneren. Wie een tijdje wil vasten, kan daar beter pas aan beginnen na een grondig medisch onderzoek. Het gaat niet om één dagje niet of minder eten, maar verschillende dagen of een week zelfs, hoe heilzaam het ook kan zijn, vooral na de winterse feestdagen, waar velen winterspek hebben opgestapeld. Het kan gebeuren dat de patiënt in de problemen komt als bepaalde dingen niet werden voorzien.

Dokter Mayr ging er van uit dat de zelfvergiftiging van het lichaam meestal in de darm vertrekt. Daarom ontwikkelde hij een darmreinigingskuur die van de patiënt veel inzet en energie vraagt, maar die actieve zelfbetrokkenheid is wel belangrijk.

Tijdens een vastenkuur kunnen trouwens verschillende fysiologische veranderingen worden waargenomen: het gewicht, de houding, de huidskleur, de ogen, buikje verdwijnt, enz… Al zijn dat al bij al gunstige reflexen van het lichaam dat zich niet enkel van overtollige kilo’s, maar vooral ook van toxines ontdoet.

Maag- en darmsparend dieet

Tijdens een vastenkuur wordt ernaar gestreefd het maag-darmkanaal zo weinig mogelijk te belasten. In klinische omstandigheden en instituten onder begeleiding kan een complete kuur drie weken of zelfs langer duren. Het maagdarmstelsel wordt tijdens deze periode zo weinig mogelijk met voedsel belast en bovendien moet wat nog gegeten wordt zeer licht verteerbaar zijn. Het voedsel dat nog genomen wordt, moet tot een minimum worden beperkt zodat het lichaam zich ten volle op de reiniging kan concentreren. Daar kun je ook al rekening mee houden als je thuis een dag of een paar dagen wil “vasten”, of liever een reinigingskuur wil toepassen.

Tijdens de kuur moet acht worden geslagen op drie zeer belangrijke elementen: er moet zeer traag worden gegeten, er moet zeer goed worden gekauwd en het voedsel moet zeer goed met speeksel worden vermengd. Er moet in elk geval worden gestopt van zodra een verzadigingsgevoel optreedt.

Bij zo’n detoxificerende kuur kun je ofwel een paar beschuitjes eten, of zelfgeroosterd brood gebruiken, maar geen beleg en beslist geen suikerhoudende producten. Van zodra de kuur is afgelopen, het lichaam volledig gereinigd is en de patiënt weer langzaam naar gewone eetgebruiken terugkeert, moet gelet worden op de biologische waarde van het voedsel: volwaardige kost met groenten, fruit, volkoren en… geen toevoegsels, bewaarmiddelen, smaakversterkers en beslist geen suiker, kortom natuurkost, waarbij ook rekening wordt gehouden met langzaam eten in een gezellige ontspannen sfeer, goed kauwen!

Goed leren kauwen

Oudbakken brood of beschuit is tijdens een vastenkuur een uitstekend middel om goed te leren kauwen. Op die manier wordt een grote hoeveelheid speeksel geproduceerd waardoor koolhydraten in de mond worden omgezet tot suikers. Op die manier wordt het voedsel al in kleine deeltjes verdeeld en in de maag onmiddellijk gesplitst. Zo komen er in het begin van de dunne darm suikers of gesplitste koolhydraten en aminozuren of gesplitste eiwitten. Op die wijze kan voedsel worden gebruikt, zonder dat de darm eigenlijk nog enige moeite moet doen om het te verteren. Je kan ook wat natuuryoghurt nemen en het eveneens goed inspeekselen en “kauwen”.

Je gaat als volgt tewerk: een hap oudbakken of getoast brood in de mond nemen en intensief kauwen tot het zoet begint te smaken en vloeibaar is. Pas dan mag er een koffielepeltje yoghurt in de mond worden genomen. Alles in de mond goed mengen en nogmaals intensief kauwen en nadien doorslikken.

Doordat de spijsverteringsorganen niet meer worden belast kan het lichaam beginnen zichzelf te reinigen.

Afvalstoffen opruimen

Afvalstoffen in de darm worden op die wijze opgeruimd. Ook de nieren kunnen extra aan het werk worden gezet door tussen de „maaltijden” door kruidenthee te gebruiken. De stoelgang hoeft niet overweldigend te zijn, want het gebeurt eveneens dat afvalstoffen die zich in de darm hadden opgehoopt worden ontbonden in elementaire stoffen, die toch via de bloedsomloop de nieren bereiken en zo ook worden geëlimineerd. Ook huid, ogen, tong, voeten, oren enz… zijn poorten van eliminatie. Een beslagen tong en tanden wijzen op een eliminatieproces. Dat gebeurt in omgekeerde volgorde zoals het probleem het lichaam is binnen gekomen. Er moet altijd rekening mee worden gehouden dat oude klachten die men verdwenen achtte, weer voor korte tijd de kop kunnen opsteken. Na een korte opflakkering zullen ze voorgoed verdwijnen.

Om de reinigende kuur te ondersteunen kan ’s morgens een groot glas lauw water met daarin een koffielepel magnesiumsulfaat worden gedronken. Deze oplossing spoelt als een vloeistofkolom door de dunne en de dikke darm en neemt alle afvalstoffen die zijn vrijgekomen mee. Daardoor wordt de vastenkuur veel werkzamer.

Volgt men een strenge vastenkuur dan zal het lichaam op zijn reserves gaan leven, want er wordt minder voedsel opgenomen dan er wordt verbruikt. Erg interessant daarbij is dat het lichaam tegelijk vetweefsel afbouwt, maar ook cysten, chronische ettercollecties, endometriose, fibromen en allerlei goedaardige gezwellen. Deze strenge vorm grijpt zo sterk in het metabolisme in dat daardoor allerlei crisisreacties kunnen optreden.

„Deze vastenkuur is eigenlijk na de chirurgie de meest drastische ingreep in het lichaam. Het wordt niet zonder reden, de chirurgie zonder mes, genoemd.”.

Rust en discipline

Belangrijk is ook dat een goede discipline wordt betracht: vroeg naar bed, evenwichtige verdeling van werk en rust, en zenuwslopende activiteiten en procedures schrappen. Lawaai, opwinding, overwerk zijn op dit moment zeker niet gewenst. Er kunnen ook hulpmiddelen worden gebruikt om het effect van de vastenkuur te verhogen: manuele therapie en massages, sauna, Turks bad, hydrotherapie, alge- of kleipakkingen, kruidenthee, ademhalingsoefeningen en eventueel natuurlijke preparaten. Tussen de maaltijden mag enkel kruidenthee worden gedronken en hier brengt men ook liefst enige variatie in. ’s Avonds wordt enkel iets heel licht of helemaal niets gegeten.

Het effect van de kuur hangt natuurlijk ook af van de wijze waarop men weer overschakelt op normaal voedsel en… wat men als normaal gaat beschouwen. Nadien moet men namelijk geleidelijk weer overgaan op gewone kost. Hierin zullen fruit en groenten een grote groep vormen. Goed kauwen en zo weinig mogelijk voedingsstoffen met elkaar mengen zijn algemeen geldende raadgevingen die de gezondheid alleen maar kunnen verbeteren of bestendigen. Huid borstelen, wisseldouches, sauna en voldoende beweging zijn natuurlijk maatregelen die voor iedereen een gunstig effect op de gezondheid veroorzaken. Roken, snoepen, suiker en alcohol, staan natuurlijk altijd een blijvende gezondheid in de weg.

Uiteraard is het aan de arts om na te gaan of een vastenkuur geschikt is. Er zijn patiënten die misschien te weinig reserves en weerstand hebben, terwijl zo’n vastenkuur wel een hele hap uit je weerstand neemt, zodat ze beter een mildere vorm kiezen: sapvasten of fruitvasten… Het is uitstekend in geval van spijsverteringsklachten, hoofdpijn en migraine, reumatoïde aandoeningen, rugklachten, problemen met de bloeddruk, hartklachten, huidziekten, allergische problemen, diabetes van het tweede type (ouderen), zwaarlijvigheid, cysten, fibromen en endometriose. Natuurlijk helpt het ook als er assimilering problemen zijn en als de weerstand van het lichaam bij infectieziekten slecht wordt opgebouwd. Het komt hierop neer: eerst niets eten en dan anders gaan eten om gezonder te worden.

Om het lichaam te helpen en te ondersteunen in zijn ontgiftingswerk is chlorella de plant bij uitstek.

Een tip: Chlorella van Fytobell.

Je vindt Chlorella van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2600-732.

Je kan Chlorella van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer