jan 3, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De eeuwige vraag: is koffie gezond of niet?

Koffie heeft een bijzondere plaats in onze levenswijze. Het is ook een heel merkwaardig product, aangezien sommigen er kwaad over spreken of kwaad van vermoeden, maar toch hartstochtelijk blijven gebruiken. Maar is het nu gevaarlijk of compleet ongevaarlijk, want het wordt toch veel gedronken?

De bezwaren zijn gekend. Vandaar dat velen zich na de koffiepauze in de namiddag, geen koffie meer veroorloven, want ze vrezen op die manier uit de slaap te worden gehouden. Het is bekend dat koffie een prikkel uitoefent op het centrale zenuwstelsel, waardoor slapeloosheid kan volgen. Na verloop van tijd kan wel een zekere gewenning optreden, maar toch blijft koffie een prikkelend product dat op vele terreinen actief is: het maakt alerter, soms zenuwachtiger, soms depressiever, soms put het de reserves uit, soms wordt het in verband gebracht met hart- en vaatziekten, soms met kanker aan de pancreas, maar is het wel allemaal zo? Daar is gelukkig veel onderzoek naar gedaan en… het is geruststellend!

Koffie drinken is gezond en schenkt je vele voordelen, maar zoals met alles: je moet er ook niet mee overdrijven.

Antioxidant

Het blijft alleszins de moeite waard om koffie te onderzoeken, vooral omdat er wereldwijd zoveel van gedronken wordt. De koffieprijs wordt trouwens als een weldaad of een catastrofe beschouwd al naargelang de richting die hij uitgaat. Maar de prijs is niet het enige punt waarover gediscussieerd kan worden. Sommige natuurartsen raden koffie af. Dat was vroeger een gewoonte, want het was een verzurend product. Intussen is die conclusie wat bijgesteld, want men weet dat het resveratrol bevat, sterke antioxidanten en dat het zelfs helpt om op die manier hart- en vaatziekten, reuma, kanker, diabetes en zelfs jicht te voorkomen, terwijl vroeger dit als een oorzaak ervan werd beschouwd.

Zo zie je maar dat wetenschap een evoluerende kennis is, en soms zelfs anekdotisch, maar dat weten we al sinds Lavoisier dat op die wijze heeft betiteld.

Verzurend… maar…

Het is een verzurend product en een zuuroverschot in het lichaam wordt altijd in verband gebracht met reuma, met hart- en vaataandoeningen, met degeneratieve verschijnselen, zelfs met kanker. Als het lichaam gealkaliseerd wordt, meer basisch gemaakt wordt dus, verdwijnen de gekende bezwaren in zover dit mogelijk was. Nu weten we intussen dat de antioxidanten belangrijker zijn dan het verzurend effect. Bovendien is koffie niet het enige wat de mens verbruikt. Vis is ook verzurend, maar het is wel een gezonde proteïne, want vis bevat omega-3 vetzuren en die zijn van vitaal belang voor de gezondmaking van hart en bloedvaten. Veel beter dan vlees, dat ook verzurend is.

Als je mocht kiezen tussen suiker en koffie, dan heb je er alle belang bij te kiezen voor koffie, uiteraard zonder suiker. Er zijn studies over verricht en daaruit blijkt dat drie à vier koppen koffie per dag precies een grotere bescherming hebben tegen hart- en vaatziekten, diabetes, reuma, jicht en zelfs kanker. Als je veel meer drinkt, krijg je evenwel een averechts effect. Het dubbele drinken is dus geen goed idee.

Het gezondste

Fruit en groenten hebben een ander effect: ze alkaliseren het organisme en dat is wat bij de meeste patiënten nodig is. De moderne voeding verzuurt trouwens, waardoor ziekten aan de stofwisseling, maar ook aan de spijsverteringsorganen en de bloedvaten het gevolg zijn. Destijds werd gewaarschuwd voor koffie. „Ik gebruik het enkel als medicijn” was de uitleg van heel wat natuurartsen. Liever koffie dan ’s nachts tegen een boom te knallen met de wagen als je eens een late vergadering hebt moeten bijwonen. Dan is het natuurlijk wenselijker een kopje koffie te drinken. En dan heeft het ook effect, omdat gewenning zich niet geïnstalleerd heeft.

Men heeft geprobeerd het „schadelijke” element uit de koffie weg te halen door hem te decafeïneren. Maar is daarmee wel de juiste handeling gesteld. Het is nog helemaal niet duidelijk of cafeïne wel de schadelijkste stof in koffie is. Uiteraard zijn de roostermethodes beter in de hand gehouden dan vroeger en ontstaan minder aromatische koolwaterstoffen en benzopyreen dan vroeger, bovendien wordt tegenwoordig op lagere temperaturen gebrand. En dat alles heeft bijgedragen tot een smakelijker, maar ook gezonder product.

In de jaren tachtig werd heel wat onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van koffie. Men heeft toen koffie geassocieerd met kanker aan de pancreas. Men zag ook een sterke insulinestoot na het drinken van koffie omdat de pancreas de vraag naar glycogeen van de lever niet kan onderscheiden van de cafeïneprikkel. Kan het zijn dat op die manier de pancreas wordt uitgeput?

Wel, aan de universiteit van Southampton is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van koffie op het lichaam. De resultaten van dat onderzoek zijn geruststellend. Het is zelfs benoemd tot een gezond product.

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het British Medical Journal. De resultaten zijn interessant, maar ook bemoedigend voor wie graag koffie drinkt. Er wordt zelfs de raad gegeven door de wetenschappers om drie tot vier koppen koffie per dag te drinken, behalve voor zwangere vrouwen, of voor mensen die gemakkelijk botbreuken oplopen.

Vijf grote voordelen van koffie

Het drinken van koffie wordt door de onderzoekers in verband gebracht met vijf grote voordelen.

  • Het belangrijkste voordeel: je leeft langer. Dat bleek uit een Amerikaanse studie en bevestigd door een studie van prof Elio Riboli van de universiteit van Londen. Het onderzoek betrof meer dan een half miljoen mensen. Hun koffiegedrag werd gedurende jaren geobserveerd. En tijdens de studie bleek al dat het drinken van drie tot vier kopjes per dag geassocieerd moest worden met een langere levensduur van 12 tot 18 percent. Uit de studie kwam ook naar voren dat dit voordeel ook gold voor gedecafeïneerde koffie. Het is dus niet zozeer de cafeïne die de voordelen aanbrengt.
  • Het vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Met andere woorden: minder kans op hartinfarct en beroerte. Dit betrof een Amerikaans onderzoek onder 185.000 volwassen personen die tussen de drie en de vijf koppen per dag dronken. Te veel koffie drinken (meer dan vijf koppen) draaide dit effect om. Dus matigheid is belangrijk.
  • Minder kans op kanker, blijkens een onderzoek van Dr. Nehlig. Vooral voor vrouwen bleek het nuttig, want onderzoek aan de Harvard university bevestigde dat vrouwen die tot 4 koppen per dag drinken, ruim 25 percent minder kans hebben een kanker aan het endometrium te ontwikkelen en dat drie koppen per dag volstaan om de kans op leverkanker met de helft te verkleinen. Ook de kans op prostaatkanker, huidkanker en pancreaskanker verkleint door het drinken van koffie.
  • Minder diabetes: want een onderzoek bij meer dan één miljoen koffiedrinkers heeft aangetoond dat zelfs grotere hoeveelheden koffie, zelfs meer dan zes koppen, de kans op diabetes met meer dan één derde verkleint. Uiteraard moet je de koffie niet zoeten met suiker!
  • Minder Alzheimer is nog een belangrijk voordeel van koffiedrinkers, want koffie draagt bij tot de bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten. Ook minder Parkinson. In tegenstelling tot wat je zou verwachten: koffie drinken vermindert de tremor (het beven) bij parkinsonpatiënten. Koffiedrinkers hebben ook betere vooruitzichten: ze ontwikkelen minder Parkinson.

Opgepast voor botontkalking

Maar: te veel is te veel. Als je te veel koffie drinkt en daarbij te weinig groenten en vruchten eet, verzuurt het lichaam te fel met een grotere kans op osteoporose vooral bij vrouwen. Dames die te veel koffie drinken en daar vooral behoorlijk wat suiker aan toevoegen, krijgen gemakkelijker botbreuken en ze genezen ook moeilijker. In de menopauze krijgen vrouwen het al niet gemakkelijk, osteoporose is een kwaal die heel wat vrouwen belaagt en als daar te veel gezoete koffie bijkomt, dan is de kans nog groter. Thee blijkt deze nadelige eigenschappen evenwel niet te bezitten.

Conclusie: geniet dus gerust verder van een lekker kopje koffie. Meerdere zelfs!

En voor wie toch last heeft om gemakkelijk in slaap te geraken, is er een prima natuurlijke oplossing: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde