jun 19, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo gaat je mondmasker veel langer mee

We zullen ze nodig hebben, en veel zelfs, en wellicht ook een veel langere tijd dan we gedacht of gehoopt hadden: de mondmaskers. In heel het land zijn ze nu voor de inwoners ter beschikking via de apotheken en sommige gemeenten hebben ze ook gratis ter beschikking gesteld van haar bewoners, soms meerdere en in winkels worden ze ter beschikking gesteld van klanten.

Maar het zelf genaaide eigen mondmasker is toch wel te verkiezen, omdat je dat kan wassen en strijken en er dus langer gebruik kan van maken dan de lichte, bekende, blauwe mondmaskertjes zoals je er veel ziet, of de witte waarvan het gebruik niet altijd even duidelijk is.

Natuurlijk moet je de zelfgemaakte geregeld reinigen, wassen en verzorgen. Omdat het virus al gedood wordt bij 60 graden is dit de minimumtemperatuur waarop je mondmaskers moet wassen. Ook strijken helpt om het eventuele virus kapot te kringen. Strijk het mondmasker dan ook met een heet strijkijzer. Daarom verdient katoen de voorkeur boven een synthetische stof: je kan katoen op een veel hogere tempratuur wassen en ook strijken.

Mondmaskers zijn op openbare plaatsen en het openbaar vervoer voortaan verplicht. Je kan die gemakkelijk zelf maken uit katoen. Ze moeten wel geregeld onderhouden worden: wassen en strijken op hogere temperatuur. Maar je kan ze langer doen meegaan door een geweldige tip: de truc met de koffiefilter.

Je kan maar best een paar mondmaskers voorzien, want wellicht zullen we dat voor de rest van het jaar nodig hebben. Zo heb je altijd een reserve: een reeks in gebruik en een reeks in de was of de strijk.

Je moet er natuurlijk nog kunnen door ademen, maar het is aan te bevelen een dubbele laag te nemen: vouw de stof dus dubbel vooraleer je het mondmasker afwerkt en dicht zoomt.

Maar dat dichtzomen hoeft best niet aan alle kanten te gebeuren. Je kan bij voorkeur een sleuf open laten waar je desgevallend een filter kan in aanbrengen.

Wat is zo’n ideale, gemakkelijke en goedkope filter?

Tegenwoordig drinkt iedereen graag een espresso en heeft de meerderheid zich daarom een espressomachine of automaat aangeschaft. Maar ongetwijfeld heb je onderaan in je kast nog die bekende “ouderwetse” papieren koffiefilters liggen. Ze zijn wat conisch van vorm, moesten opengelegd worden zodat ze pasten tegen de wanden van een metalen of plastic houder die dan boven een koffiepot gezet werd. Daar werden dan gemalen koffiebonen ingedaan en met heet water opgegoten, zo kreeg je lekkere filterkoffie.

Wel die koffiefilters zullen nu een tweede leven krijgen. Dat zijn ideale filters om tussen de twee lagen stof te worden geschoven. Je kan er nog door ademen, maar toch worden speeksel en slijmen tegengehouden, zodat je anderen niet kan besmetten. Bovendien gaan deze filters ook een langere tijd mee, zeker een dagje, omdat ze niet stuk gaan door vocht. Vooral door de praten wordt het katoen vochtig en dat wordt doorgegeven aan de filter die het verder zal afschermen voor de buitenste laag katoen.

Koffiefilters passen trouwens wonderwel in bepaalde types mondmaskers. Op die manier gaan de filters zelf veel langer mee en hoef je ook niet zo bang te worden voor een besmetting.

Het gebruik van een koffiefilter ontslaat je natuurlijk niet van het karwei om het mondmasker geregeld te vervangen en te wassen en strijken. Alle veiligheidsmaatregelen blijven gewoon van kracht, maar de koffiefilter geeft je een bijkomende bescherming en zeker ook comfort.

En om het helemaal gezond en safe te houden kan je de filter of de stof insprayen met de probiotische mondmaskerspray van Freemed.

Met een mondmaskerspray van FREEMED ben je goed bezig en is het mondmasker safe voor jezelf en voor anderen.

Je kan de probiotische mondmaskerspray van Freemed gemakkelijk en veilig online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer