aug 3, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is airco wel gezond?

De ene dag koud, de andere dag bloedheet. Maar in de zomer worden we vooral gewaarschuwd voor de hitte. Mensen met een zwakke gezondheid, kinderen en ouderen moeten alert blijven en uitkijken voor de gevaren van grote hitte en… we hebben zo al een aantal dagen gehad. Daarom zijn er veel mensen die eraan denken of al gedacht hebben om airco in de woning te laten installeren. Sommigen hebben dat ook al gedaan, ondanks de stijgende energieprijzen.

In heel wat kantoren en bedrijven wordt het klimaat geregeld door airco. Maar is dat wel zo gezond om fel af te koelen? In elk geval wordt ervoor gewaarschuwd om in de auto de temperatuur niet te laag te zetten, omdat het verschil met buiten te groot kan worden. Dan valt de hete lucht als een loodzwaar blok op je lijf. Ook niet goed! Die bruuske wisseling kan nare gevolgen hebben. En in de woning en bedrijven dan? Het komt er o.m. op aan geregeld de filters te vervangen, zeker in deze coronatijden. Ook moet de lucht geregeld ververst worden omwille van het CO2 gehalte.

Veel toeristen komen op de plaats van bestemming met een verkoudheid aan: de airco heeft met succes een aanval ingezet op hun slijmvliezen. De kunstmatige airco of luchtkoeling zorgt vaak voor een te groot contrast tussen de binnen- en buitentemperatuur. Gevolg: heel wat mensen worden ziek, de luchtwegen lopen gevaar.

Natuurlijke materialen

Natuurvolkeren die nog niet door de beschaving zijn “aangetast”, gebruiken natuurlijke materialen om hun woning in op te trekken. De basisconstructie is meestal van hout, waartussen soepele houten vlechten worden gemaakt of lianen worden gebruikt om het geheel bij elkaar te houden. De muren worden dan „bepleisterd” met leem of gebakken aarde. Voor het dak wordt een houten of rieten bedekking gekozen ofwel riet met erbovenop gestampte aarde, zodat zelfs verdiepingen kunnen worden opgetrokken. Nu nog bestaan bij bepaalde indianenstammen houten en lemen huizen die meer dan 500 jaar oud zijn, dus wel degelijk stevige constructies.

Ook in onze streken gebruikte men vroeger hout en leem of in de zon gebakken aarden tegels om te bouwen vooraleer er beton bestond. De bevolking leefde ondanks de vaak erbarmelijke hygiëne veel gezonder. Pas als de natuurvolkeren in contact komen met de “beschaving” gaan ze niet enkel lelijke huizen optrekken van golfijzer en betonplaten, maar ze gaan er qua gezondheid ook op achteruit.

Ideaal is een natuurlijk materiaal omdat het van de natuur zelf een soort ingebouwde airconditioning meekreeg. Lemen en houten huizen zijn bij grote hitte koeler en bij nachtelijke koude gezelliger en warmer. Ze geven echt bescherming tegen de natuurelementen. Vroeger hielden natuurvolkeren ook meer rekening met de natuurelementen: men bouwde open hutten in de tropen, maar met een goede afwatering, zodat tijdens het regenseizoen het water niet naar binnen kwam en grote bananenbladeren zorgden dan voor de beschutting als een soort natuurlijke dak-tegel, terwijl de hutten open waren aan de vier windstreken en dus voor een natuurlijke ventilatie zorgden, want waar de hutten gesloten waren ontstonden schimmels, werd alles verduft en werden de mensen ziek.

Kennis verloren

Thans heeft men veel van die kennis van de natuur en het contact met de natuur verloren. Ook in natuurgebieden is de invloed van de industrie en de „beschaving” doorgedrongen en begint men fouten te maken tegen de gezondheid en het leven. In de plaats van lemen en houten huizen met een natuurlijke airconditioning, bouwen ze nu ook al in glas, staal en beton en moet men overschakelen op kunstmatige elektrische airco, met alle gevolgen vandien.

Zij proberen ons na te bootsen, maar eigenlijk zouden we beter bij hen in de leer gaan en de principes van de natuur toepassen. Maar we willen de vooruitgang omarmen en in feite spelen we in de kaart van de lobby’s die er geld aan verdienen, zonder zich om de gezondheid te bekommeren. Comfort is wel mooi en leuk, maar de vraag blijft of het gezonder is.

Van te warm naar te koud en omgekeerd

We krijgen bij ons niet al te vaak af te rekenen met superhete zomers, maar af en toe komt dat wel voor en als we naar de tropen of subtropen op vakantie gaan, is dat zeker het geval. Op die manier worden toeristen vaak op heel korte tijd met extreme temperaturen geconfronteerd. We zoeken altijd het meest aangename op voor het lichaam. In de winter willen we het warmer hebben, in de zomer verkiezen we verkoeling. Gevolg: in de winter proberen we alle ruimten in ons huis te verwarmen dankzij het comfort van centrale verwarming, terwijl we in de zomer het genot van airconditioning niet meer zouden willen missen. Daardoor komt het ook dat we de natuurlijke reflex van op alle klimaatsveranderingen te zijn voorbereid voor wat de kleding betreft, niet meer getraind zijn. In de winter lopen we vaak te dun gekleed naar buiten en vatten dus gemakkelijker kou en in de zomer komen we van een heet buitenklimaat plots in een luchtgekoelde ruimte, waardoor we vaak te weinig kleding aan hebben om het voor ons lichaam nog goed te maken. Gevolg: de slijmvliezen van de luchtwegen krijgen het zwaar te verduren. Men heeft meer kansen op verkoudheid en ontsteking van de slijmvliezen.

Brutale overgang

Mensen met hart- en vaatproblemen krijgen het ook lastiger door de brutale overgang van te warm naar te koud. Sommigen zullen zelfs vaststellen dat ze in ruimten waar airconditioning zit, meer transpireren: het lichaam kan de snelle omschakeling van de temperatuur niet bijbenen. Uit onderzoek blijkt dat kunstmatige koelte het lichaam meer belast dan de koude in de winter.

Je moet het maar eens ervaren: een flink gekoelde winkelruimte bezoeken en na een paar uurtjes wandelen in een fris lokaal plots naar buiten komen in de hitte. Het voelt aan alsof men een oven of sauna binnenstapt. Het gevolg is dat het natuurlijke aanpassingsvermogen tilt slaat: hoe meer men in airconditioning leeft, hoe moeilijker het lichaam het krijgt zich aan te passen aan de grote warmte.

In de tropen op vakantie, valt airconditioning nog meer op dan in een gematigder klimaat, vooral vanwege de grotere luchtvochtigheid. Het is goed er verstandig te leren mee omgaan en de airco slechts zo laag in te stellen tot men niet meer transpireert. Dat is een goed niveau en daarmee kan het lichaam zich ook verzoenen zonder dat het schade hoeft te lijden. Op die manier is het verschil met de buitentemperatuur ook niet zo groot meer en kan het lichaam beter zijn evenwicht vinden.

Ook in wagens gaat deze redenering op: niet al te laag koelen, want na een poosje rijden, moet je sowieso toch weer in de hete buitenlucht en dan valt de schok dubbel zwaar: de hitte valt als een loden pak op je schouders. Als we ons te veel gewoon maken om de temperatuur af te koelen, dan zullen we zelfs een koel plekje in de schaduw als onaangenaam ervaren en raken we het natuurlijke ritme kwijt.

Als je in te koele ruimten vertoeft , kun je zelfs een aangezichtsneuralgie krijgen of plots het slachtoffer worden van heftige migraine. Vliegtuig- en busreizigers worden hiermee al te vaak geconfronteerd, want het gebeurt niet zelden dat een toerist verkouden aankomt op de plaats van bestemming en dat wijst toch niet op een gezonde situatie.

Zich verstandig kleden in functie van het heersende klimaat en geen extremen opzoeken, is eigenlijk het enige wat in overeenstemming te brengen is met onze natuur en dus ook met onze gezondheid.

Airco mag, maar dan moet het wel verstandig gebruikt worden, de woning, of het hotel mag geen koelkast worden! En… denk aan de filters, ze moeten geregeld ververst worden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer