apr 10, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

ALLERGIE: wat doe je als je aangevallen wordt door de lente?

De winter bleef maar duren, maar er is nu toch hoop dat het weer de volgende dagen en weken beter wordt, mits we een paar nachten “nachtvorst” erbij nemen. De maand maart was een van de somberste van de recente jaren. Hoewel we in het vroege voorjaar een paar warme dagen hebben gekend wat dan weer als nadeel had dat de pollen hun lentereis begonnen waren: hazelaar, berk… wie er allergisch voor was zal het geweten hebben.

Nu de natuur weer gaat bloeien, breken moeilijke momenten aan voor allergiepatiënten. Belangrijk is dat binnen in de woning ook alles kraaknetjes is. Aan zee hebben vele patiënten vaak minder last.

Maar die ellende staat veel mensen nu ook weer te wachten, want bijna is de winter als veilige haven voor allergielijders voorbij.

De tol van de lente

De lente komt er dus aan, ontegensprekelijk. Maar dat goed weer bekomt niet iedereen even goed. Er zijn mensen die een voorkeur hebben voor regen, voor wie de zonneschijn en de heerlijke geuren in de natuur, een echte hel zijn. En toch denkt iedereen: leve het mooie weer, leve de tochten naar de prachtige open natuur, de wandelingen in de velden, maar wat doe je met die eeuwige niesbuien, tranende ogen, hoestvlagen en de verschrikkelijke jeuk?

Een calvarie voor de allergische patiënt. Er is nog een uitweg: visser worden en de zee opgaan. Maar daarvoor is niet iedereen geschapen en bovendien meer als boutade te beschouwen. Maar het is wel een feit dat aan en vooral op zee, geen allergenen de baas spelen en allergielijders dus vrij zijn van aanvallen. Er zijn mensen die daarom in de zomervakantie, hun verblijf op zee zoeken: een cruise, een zeiltocht enz.

Gelukkig bestaan er ook verschillende preparaten, zelfs natuurlijke producten om het lichaam te beveiligen en minder gevoelig te maken bij dergelijke kleine drama’s.

Binnen blijven?

Andere oplossing: binnenblijven. In sommige woningen is dat geen probleem, je houdt deuren en ramen dicht en de airconditioning houdt pollen en stuifmeelkorrels buiten. Tot zover niets aan de hand. Maar wanneer die klimaatregeling er niet is, en je houdt deuren en ramen toch dicht, dan hoeft het niemand te verwonderen dat de situatie erger wordt. Door pollen? Neen door schimmels en ander „ongedierte”. Wat doe je daaraan? Kan je je opsluiten in je woning en ontsnappen aan de allergie-kick?

Hoe kun je je beveiligen?

Wie gevoelig is voor pollen en allergisch reageert op de ontluikende natuur, doet er goed aan de speciale radioberichten in de gaten te houden. Er zijn speciale nieuwsbulletins in verband met de zwevende allergenen in de lucht, zodat allergiepatiënten gewaarschuwd zijn. Als de allergie beperkt blijft tot een lopende neus, tranende ogen en een schorre keel is de lijdensweg niet te ongemakkelijk, maar bij sommige patiënten is de ellende zo erg dat er ademnood optreedt en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn zich ver van een verzorgingscentrum te bevinden. Zij blijven inderdaad best veilig weg van de allergenen. Aan en op zee lopen ze weinig risico. Dat is trouwens ook de reden waarom men preventoria in de buurt van de zee heeft gebouwd. Wandelingen aan de waterlijn op het strand zijn voor deze patiënten een weldaad, ze voelen er zich gewoonlijk stukken beter. Astmapatiënten eveneens. De wekelijkse trip naar zee is voor hen een gezondheidskuur.

Ziekmakende woning

Een aantal patiënten is bang zich ver van huis te begeven, soms terecht. Ze houden deuren en ramen gesloten in de hoop daarmee de allergenen, de pollen, buiten te houden. Ze slagen daar ook wel voor een belangrijk deel in, vandaar dat hun verwondering groot is als ze binnen de veilige beschutting van de gesloten huiskamer toch nog altijd aanvallen krijgen. Hoe kan dit?

Onderzoeken hebben uitgewezen dat dat in een middelgrote woning waar in de zomer deuren en ramen gesloten blijven, zich in één week tijd meer dan honderdtwintig liter water verzamelt. Dat komt overeen met de inhoud van een grote badkuip, boordevol. Wie is zich daar van bewust?

Houdt men nu deuren en ramen gesloten, dan kan deze vochtigheid niet naar buiten. Het vocht stapelt zich in de woning op, kruipt in wanden en plafonds, in meubilair en tapijten, in beddengoed en kleding, kortom overal waar vochtigheid zich kan in ophopen.

Vanwege de hoge relatieve vochtigheid in een warme omgeving, kunnen gemakkelijk micro-organismen ontstaan: schimmels, die aanleiding kunnen geven tot mycosen, maar ook allergische reacties kunnen uitlokken, van astma tot hooikoorts, ademhalingsstoornissen.

Huis verluchten

Om dat te voorkomen moet je geregeld het huis luchten, anders kom je van de regen in de drop. Dat betekent dat je ’s morgens vijf minuten alle ramen en deuren moet opengooien en verder om het uur een paar minuutjes een raam openzetten. Dat is zelfs beter dan constant een raam op een kier houden, want zo kan je zelfs last hebben van tocht en pollen die de woning binnen dringen.

Op die manier kan je de waterdamp die zich hoe dan ook in elke woning opbouwt, de vrije aftocht naar buiten geven, vooraleer je het doet neerslaan in muren en meubilair. Het zal niet alleen de levensduur van je eigen woning en inrichting ten goede komen, maar ook je eigen gezondheid. Eigenlijk is dit een maatregel die niet alleen zou moeten worden toegepast door allergie-patiënten, maar door iedereen, of hij in de stad woont of op het platteland. Ook in de winter en op regendagen zou de woning geregeld moeten worden gelucht met het oog op het verversen van de lucht, het binnenhalen van gezonde zuurstofrijke lucht en het afvoeren van waterdamp, maar terzelfder tijd met de bedoeling allerlei wasems naar buiten te laten. De pandemie en luchtcontrole hebben ons daartoe aangemoedigd en dat is terecht.

Moderne materialen kunnen ziek maken

In onze interieurs worden tegenwoordig ook moderne materialen gebruikt: verf, gelijmde houten panelen, kunststoffen, drukinkten voor behang, synthetische kleurstoffen voor overgordijnen en tapijten. Bepaalde producten vervluchtigen uiteindelijk toch en dat proces kan jaren duren. Om er slechts één te noemen: formaldehyde. Dit product heeft een aantal jaren geleden in Nederland nogal wat rumoer veroorzaakt toen in een nieuwe woonwijk van sociale woningen bij de bewoners collectief ademnood, concentratiestoornissen en slaapmoeilijkheden samen met hoofdpijn werden vastgesteld.

Men heeft er lange tijd naar gezocht, maar uiteindelijk vond men de oorzaak: formaldehyde in de lijm die werd gebruikt bij de productie van de spaanderplaten. Kijk dus uit als je meubels hebt met veel houtvezelplaten en als je de keuze hebt, kies een multiplex of volhouten kasten. Ook kunststoffen kunnen nog een tijdlang uitwasemen. Sommige producten zijn bij hoge concentraties giftig. De enige goede oplossing daartegen is ze verwijderen en of de kamers geregeld verluchten.

Vooral bij kinderen

Je moet hiermee zeker rekening houden in slaapkamers van kinderen, want zij zijn precies dubbel gevoelig. De kamers moeten nog meer verlucht worden als in de ruimte zelf een kachel staat of een gasvuur dat zuurstof nodig heeft die uit de kamer zelf moet komen. In dat geval is het compleet verkeerd reten en kieren hermetisch af te dichten. Het komt geregeld voor dat precies daardoor dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van inademing van kolendamp of de vlam van een gasgeiser die dooft bij gebrek aan zuurstof, waardoor de patiënt giftig gas inademt.

Uiteraard moet je in je woning vermijden stofnesten te verzamelen. Geregeld stofzuigen, tapijten uitkloppen en de vloer schrobben zijn van groot belang. Allergiepatiënten kiezen ook best een droge en zonnige woonplaats, omdat vochtige huizen juist schimmels en micro-organismen aantrekken. Wie daar allemaal rekening mee houdt, zal uiteindelijk minder last hebben van die vervelende prikkelhoest, neusvalling, kortademigheid, hoofdpijn en jeuk.

Verzorg je darmen

Het microbioom is van bijzonder groot belang voor de immuniteit. Je bent gezond als je darmflora gezond zijn. Daar moet je aan werken door gezonde voeding, junkfood en suiker mijden en geregeld gefermenteerde producten op het menu zetten. En zeker ingrijpen als je een tijdje antibiotica hebt moeten gebruiken.

Maar je kunt je beslist goed behelpen met probiotica. Dat maakt je ook minder gevoelig bij allergieën.

Een tip: Allobiose van Fytobell en Smilabell op basis van Smilax als je te veel histamine aanmaakt. Dat is een natuurlijk antihistaminicum.

Je vindt zowel Allobiose als Smilabell van Fytobell in de apotheek.

Allobiose met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487

Of je kunt zowel Allobiose als Smilabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je ademt weer opgelucht!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer